ΣΤΗΛΕΣ

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Ο αναλυτής αγώνων ποδοσφαίρου, Δημήτρης Ξουρής, αναλύει για το Sport24.gr το πως η Ουαλία έφτασε στη μεγάλη πρόκριση επί του Βελγίου.

Στην Παρθενική της συμμετοχής σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθήματος η Ουαλία κατάφερε να γράψει ιστορία φτάνοντας δίκαια στους «4» επικρατώντας του Βελγίου με σκορ 3-1.

Α’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Κόουλμαν ξεκίνησε με σύστημα 1-3-4-3 χρησιμοποιώντας στην κορυφή της επίθεσης τον Ρόμπσον-Κάνου και πίσω του, οι Μπέιλ και Ράμσεϊ.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Στη φάση της άμυνας ξεκινούσε την πίεση λίγα μέτρα πάνω από τη σέντρα με μοιρασμένα μαρκαρίσματα. Ο Μπέιλ έπεφτε πάνω στον Βιτσέλ, ο Ράμσεϊ στον Ναϊνγκολάν και ο Λέντλεϊ πάνω στον Ντε Μπράινε. Με μοναδική εξαίρεση το γκολ του Ναϊνγκολάν στο 13’, κατάφεραν να βγάλουν πολύ καλή πίεση πάνω στη μπάλα και πάντα κοντά σε κάθε παίκτη του Βελγίου βρισκόταν ένας της Ουαλίας, σε όλους τους χώρους, τόσο στις πτέρυγες όσο και στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Ένα από τα μειονεκτήματα της ζώνης των 3 αμυντικών θα μπορούσε να είναι το γεγονός πως δεν μπορεί να καλυφθεί όλο το πλάτος του γηπέδου. Για αυτό τον λόγο ο τέως τεχνικός της Λάρισας έδινε εντολή στον ακραίο μέσο που βρισκόταν στην απέναντι πλευρά από αυτή που βρισκόταν η μπάλα (αδύναμη πλευρά) να καλύπτει και να μετατρέπεται σε πλάγιο αμυντικό σχηματίζοντας μαζί με τους τρεις στόπερ την αμυντική τετράδα.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης του Βελγίου ο Εντέν Αζάρ περιορίστηκε πολλές φορές ακόμα και από τρεις Ουαλούς που βρίσκονταν γύρω του.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Στη αρνητική μετάβαση στόχος ήταν να γίνει άμεσα κάποιο φάουλ τακτικής στον κάτοχο της μπάλας για να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα αιφνιδιασμού. Σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις οι Ντέιβις και Τσέστερ δέχθηκαν κίτρινη κάρτα.

Στη φάση της επίθεσης , προσπάθησαν να αναπτυχθούν με την μπάλα κάτω. Το 45% των επιθέσεων εκδηλώθηκαν από την δεξιά πλευρά με στόχο να χτυπήσουν τον αδύναμο κρίκο της αμυντικής γραμμής για την ομάδα του Βελγίου, τον Ζ.Λουκακού. Ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι στο επιθετικό transition με τις σόλο ενέργειες του Μπέιλ που έπαιρνε την μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή και σε λιγότερο από 10΄΄ έφτανε στο επιθετικό τρίτο και στις στατικές φάσεις με τα πολύ καλά χτυπήματα του Ράμσεϊ. Στο 31’ έφεραν το παιχνίδι στα ίσα όταν ύστερα από κόρνερ του Ράμσεϊ, ο Γουίλιαμς με κεφαλιά (εκμεταλλεύτηκε τον κενό χώρο που δημιούργησαν οι Μπέιλ και Λέντλεϊ με κίνηση στο πρώτο δοκάρι) πραγματοποίησε το 1-1.

Ο κύριος Βίλμοτς ξεκίνησε με σύστημα 1-4-2-3-1, με τους Καράσκο (δεξιά) , Ντε Μπάινε (κέντρο) και Αζάρ (αριστερά) να βρίσκονται πίσω από τον φορ Ρ.Λουκακού. Οι απουσίες των Κομπανί (εκτός EURO), Βερμάλεν (τιμωρημένος) και Βερτόνχεν (τραυματίας) στοίχησαν , καθώς οι Ντινάιερ και Ζ.Λουκακού που τους αντικατέστησαν είχαν πολλά προβλήματα στο παιχνίδι.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Οι Βέλγοι μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι πίεσαν τον αντίπαλο ψηλά και κατάφεραν να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα της Ουαλίας με αποκορύφωμα το γκολ του Ναϊνγκολάν με μακρινό σουτ στο 13’.

Μετά το γκολ , έδωσαν μέτρα στον αντίπαλο καθώς ξεκινούσαν το πρέσσινγκ στο μισό γήπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάστημα 15’-30’ η κατοχή ήταν υπέρ της Ουαλίας σε ποσοστό 64% έναντι 36 του Βελγίου. Η ισοφάριση σε 1-1 για τους Ουαλούς, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της υποχώρησης των Βέλγων ποδοσφαιριστών.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Στη φάση της επίθεσης είχαν πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού καθώς η πίεση και το κλείσιμο των χώρων από την ομάδα του κ.Κόουλμαν δεν τους άφησε πολλά περιθώρια.

Με αριθμητικό πλεονέκτημα στον κεντρικό άξονα τους τέσσερις Λέντλεϊ , Άλεν , Ράμσεϊ και Μπέιλ να έχουν απέναντι τους τρεις Βιτσέλ, Ναϊνγκολάν και Ντε Μπράινε έγινε πολύ δύσκολη η εκδήλωση επίθεσης από τον κεντρικό άξονα για τους βέλγους και οδηγήθηκαν στα πλάγια. Εκεί με γρήγορες μετατοπίσεις των ποδοσφαιριστών της, η Ουαλία περιόριζε τη δράση των αντιπάλων και δημιουργούσε υπεραριθμία που σε μερικές περιπτώσεις γινόταν πέντε εναντίον τριών. Με αυτό τον τρόπο κέρδιζαν εύκολα την μπάλα είτε οδηγούσαν τον αντίπαλο να κάνει σέντρες με στόχο τον Ρ.Λουκακού που ήταν μόνος του με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Β’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Κόουλμαν ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Από την άλλη, ο κύριος Βίλμοτς , θέλοντας να κλείσει περισσότερο του χώρους στον άξονα έβαλε τον Φελαϊνί στη θέση του Καράσκο και άλλαξε τη διάταξη σε 1-4-3-3. Με τον Φελαϊνί σε ρόλο αμυντικού μέσου, τους Ναϊνγκολάν και Βιτσέλ ως επιθετικά χαφ και μπροστά τους Αζάρ(αριστερά) , Ντε Μπράινε (δεξιά) και Ρ.Λουκακού στην κορυφή το Βέλγιο μπήκε δυνατά και δημιούργησε τις μεγάλες ευκαιρίες να προηγηθεί εκ νέου στην αναμέτρηση.

Η Ουαλία ωστόσο, εκμεταλλευόμενη τα πολλά προβλήματα στην αμυντική γραμμή του Βελγίου κατάφερε να ανατρέψει το σκορ στο 55’ με τον Ρόμπσον-Κάνου. Ο Μπέιλ βρήκε με μπαλιά τον Ράμσεϊ που είχε κάνει διαγώνια κίνηση στη πλάτη του Ντινάιερ, και αυτός με τη σειρά του έκανε σέντρα στον Ρόμπσον-Κάνου που με κοφτή ντρίμπλα και πλασέ έγραψε το 2-1.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί Ντινάιερ και Αλντερβάιρελντ βρέθηκαν στα πλάγια να μαρκάρουν τον Ράμσεϊ αφήνοντας κενό στο κέντρο άμυνας.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Στη συνέχεια , η Ουαλία αμύνθηκε οργανωμένα πολλές φορές περίμεναν ακόμη και στο αμυντικό τρίτο με όλους τους ποδοσφαιριστές πίσω από τη μπάλα. Οι παίκτες του Βελγίου , έκαναν σέντρες στην περιοχή των ουαλών με στόχο τους Φελαϊνί και Ρ.Λουκακού χωρίς αποτέλεσμα.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

Στο 86’ ο Βουόκς με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-1 ύστερα από κίνηση ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς. Ο Ντινάιερ είχε κακή τοποθέτηση για μία ακόμη φορά και ο Αλντερβάιρελντ έχασε τον εσωτερικό διάδρομο από τον φορ της Ουαλίας.

Έτσι "κλείδωσε" η Ουαλία το Βέλγιο

ΣΥΝΟΨΗ

Η ομάδα του κ.Βίλμοτς ήταν για πολλούς ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης. Οι σημαντικές απουσίες στην αμυντική γραμμή ωστόσο, σε συνδυασμό με την κακή αμυντική συμπεριφορά αρκετών μεσοεπιθετικών ποδοσφαιριστών της δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Η Ουαλία με όπλο την ομαδικότητα κέρδισε τις εντυπώσεις , έπαιξε χωρίς σκοπιμότητες και με την «δίψα» για διάκριση που είχε πέρασε δίκαια στον ημιτελικό. Η παρουσία της στα παιχνίδια που έχει δώσει στη διοργάνωση την καθιστούν ικανή να φτάσει ακόμα και στον μεγάλο Τελικό . Η απουσία του κινητήριου μοχλού της Ράμσεϊ στο παιχνίδι με την Πορτογαλία θα είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, ο κύριος Κόουλμαν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο που μοιάζει να είναι πραγματική ΟΜΑΔΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ