ΣΤΗΛΕΣ

Play-offs για πρωταθλητή: Ναι ή όχι;

Play-offs για πρωταθλητή: Ναι ή όχι;

Ναι ή όχι στη μείωση των ομάδων; Ναι ή όχι στα Play-οffs για πρωταθλητή και 5η θέση; Εννέα συντάκες του Sport24.gr παίρνουν θέση στις προτάσεις της Super League και σας δίνουν τον λόγο για τη δική σας ψήφο.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε συζητήσεις για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της Super League. Αριθμός ομάδων, κατανομή εσόδων, Play offs για την ανάδειξη πρωταθλητή και για την 5η θέση.

Οι συντάκτες του Sport24.gr απαντούν και παίρνουν θέση στα τρία βασικά θέματα προς συζήτηση, σε τρεις προτάσεις της Super League, που είναι οι εξής:

1. ΜΕΙΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η ανάγκη για μείωση των ομάδων στο πρωτάθλημα είναι ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν άπαντες. Deloitte & PwC, NOVA, Ξάνθη θεωρούν ότι το πρωτάθλημα με λιγότερες από 16 ομάδες και συγκεκριμένα με 14, θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Το συνδρομητικό μάλιστα, είχε ζητήσει η μείωση να τεθεί σε ισχύ από την περίοδο 2017-18, ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή από την αγωνιστική περίοδο από την οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί σύμφωνα με την πρόταση της Super League, εφόσον αυτή βέβαια περάσει. Η NOVA είχε προτείνει οι ομάδες να μειωθούν σε 12, κάτι που δεν προβλέπεται στην πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι στις 10/2.

2. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΜΕΣΩ PLAY OFFS

«Οι φωνές που ακούγονται για μία νέα δομή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι και πιο συχνές και πιο δυνατές». Με την φράση αυτή αρχίζει η εισήγηση της Super League για το πρωτάθλημα στην οποία υπάρχει πρόταση για Play-οffs για τις θέσεις 1-4, διαδικασία στην οποία οι ομάδες θα μεταφέρουν χωρίς αλλαγές τους βαθμούς της κανονικής περιόδου. Να σημειωθεί ότι και η Ξάνθη είχε προτείνει play offs για τις θέσεις 1-4, με την διαφορά ότι ο πρωτοπόρος θα ξεκινά τους αγώνες κατάταξης με 4 βαθμούς, ο δεύτερος με δύο, ο τρίτος με 1 και ο τέταρτος χωρίς βαθμό. Σχεδόν ίδια πρόταση δηλαδή…

Τα play offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η πρόταση της Λίγκας όμως, περιέχει παγίδες σε ό,τι αφορά την ειδική βαθμολογία. Στο περσινό πρωτάθλημα η διαφορά της πρώτης θέσης από την δεύτερη ήταν 30 βαθμοί, φέτος είναι στους 13. Αν οι βαθμοί μεταφερθούν αυτούσιοι υπάρχει το ενδεχόμενο οι αγώνες κατάταξης ως προς τον πρωταθλητή να είναι αδιάφοροι.

Από την άλλη... «με αυτό τον τρόπο, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας θα χάνει την όποια διαφορά θα έχει κερδίσει στο πρωτάθλημα» υποστηρίζουν όσοι διαφωνούν με το ενδεχόμενο οι βαθμοί της κανονικής περιόδου να μην μεταφέρονται στα Play-οffs και δεν έχουν άδικο. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να βρεθεί μία μέση λύση…

3. ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ 5-8

Οι αγώνες αυτοί θα έχουν έπαθλο μία θέση στην Ευρώπη μέσω της 5ης θέσης. Εφόσον όμως, ο Κυπελλούχος Ελλάδας δεν προέρχεται από τις θέσεις 1-4 (δεν συμβαίνει συχνά αλλά είναι μία πιθανότητα), τότε η 5η θέση δεν οδηγεί πουθενά.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο συγκεκριμένο σενάριο, την περίοδο 2018-19 δεν προβλέπονται αγώνες κατάταξης! Και η πρόταση της ακριτικής ομάδας κάνει λόγο για αγώνες κατάταξης στις συγκεκριμένες θέσεις σημειώνοντας ότι ο 5ος στην βαθμολογία θα μπαίνει με 4 βαθμούς, ο 6ος με 2 βαθμούς, ο 7ος με 1 βαθμό, και ο 8ος χωρίς βαθμό

Στην πρόταση της Super League, προβλέπεται επίσης πριμοδότηση του 5ου με 260.000 ευρώ, του 6ου με 240.000 ευρώ, του 7ου με 220.000 ευρώ και του 8ου με 200.000 ευρώ από "ξεχωριστό basket ευρώ στην Super League το οποίο θα προέρχεται από extra bonus από τη NOVA, ύψους 920.000 €".

Play-offs για πρωταθλητή: Ναι ή όχι;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

1. Η μείωση των ομάδων είναι πάντα μια λογική κίνηση στην ελληνική πρώτη κατηγορία (όπως και αν τη λένε). Δεν είναι όμως και η λύση απαραίτητα αν δεν φτιάξεις πρώτα άλλα πράγματα. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι με λιγότερες ομάδες θα είμαστε πιο σίγουροι ότι θα μείνουν όλες μέχρι τέλους στοο πρωτάθλημα. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει γι αυτό. Εφ΄όσον δεν υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ομάδων και δεν είμαστε ποτέ σίγουροι ότι όσοι παίρνουν άδεια συμμετοχής την αξίζουν κιόλας, η μείωση των ομάδων γίνεται απλά για να υπάρχουν περισσότερες ημερομηνίας για τα πλεϊ οφ για να καλυφθεί τηλεοπτικά το προϊόν. Οπότε με αφήνει αδιάφορο η μείωση.

2. Ο πρωταθλητής πρέπει να αναδεικνύεται από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Πάντα αυτή ήταν η αποψή μου. Το μπάσκετ μας έχει κουράσει με το να παίζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι καμιά δεκαριά φορές κάθε σεζόν.

3. Αστεία πράγματα. Μπορεί η 5η θέση να μη δίνει και τίποτα. Μπορεί να δίνει και μια θέση στην Ευρώπη την οποία κάποιος (ή κάποιοι) από τους τέσσερις που θα παίζουν δεν θα τη θέλουν κιόλας. Αλλάξτε άλλα πράγματα στο πρωτάθλημα και τη δομή γενικότερα και μετά μιλάμε για τα κάθε είδους Play-οffs. Η προσπάθεια για "όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια στην τηλεόραση" δεν φτιάχνει απαραίτητα καλύτερο προϊόν. Ούτε ποδοσφαιρικό, ούτε και τηλεοπτικό.

ΗΛΙΑΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ

1. Αποδεδειγμένα οι 16 ομάδες στην πρώτη κατηγορία είναι πάρα πολλές. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα για το συγκεκριμένο συμπέρασμα, παρά μόνο το γεγονός πως κάθε καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει η σεζόν, "ξέρουμε" δύο ομάδες που είναι με το ένα πόδι στην Stoiximan.gr Football League. Ακόμα και οι 14 φαντάζουν πολλές με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Μείωση των ομάδων λοιπόν και ας φτάσουμε -επιτέλους- στις 10 με 4 γύρους και περισσότερα παιχνίδια με ενδιαφέρον.

2. Το πρόβλημα μας στην Ελλάδα δεν είναι η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω Play-οffs. Ειδικά όταν συζητάμε για μία διοργάνωση (πρωτάθλημα) που επιβραβεύει εκτός όλων των άλλων, κυρίως την διάρκεια. Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί η ευκαιρία στον 4ο από τους 12 του βαθμολογικού πίνακα να διεκδικήσει τον τίτλο της καλύτερης ομάδας σε μία ολόκληρη σεζόν! Πάμε πάλι, μείωση των ομάδων σε 10 και όλα θα γίνουν καλύτερα και σίγουρα πιο ανταγωνιστικά. Για την ιστορία, εδώ τα πρωταθλήματα με πρωταθλητή μέσω play offs.

3. Θα απαντήσω με ερωτήσεις. Θεωρεί κανείς πως η 8η ομάδα της Ελλάδας αξίζει ή αντέχει να παίξει στην Ευρώπη; Πληρεί τις προϋποθέσεις (οικονομικά, αγωνιστικά, γήπεδο κλπ) για να αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση; Όχι και όχι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

1. Διαφωνώ με τη μείωση των ομάδων. Η απόφαση λαμβάνεται μόνο για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους. Μειώνεται η εκπροσώπηση περιοχών της Ελλάδας, περιορίζονται τα κίνητρα για τις ομάδες της Β΄ Εθνικής. Αν υπήρχαν πιο σοβαροί και νοικοκύρηδες παράγοντες, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Ναι, θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Πόσα πρωταθλήματα όμως, αλήθεια, διεξάγονται με 14 ομάδες στην Ευρώπη; Αλλά ακόμη κι έτσι, διαφωνώ στον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Μεσοβέζικος. Καλύτερα 10 ομάδες με 4 γύρους. Σύνολο 36 αγωνιστικές. Δηλαδή όσες γίνονται και τώρα (30 regular season + 6 Play-οffs).

2. Διαφωνώ, παρότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι θα τονωθεί το ενδιαφέρον και πιθανότατα θα αυξηθούν και τα έσοδα. Ο πρωταθλητής πρέπει να αναδεικνύεται στην regular season. Ειδικά, δε, έτσι όπως είναι το προσχέδιο (μεταφορά βαθμών στα play offs), φαίνεται ότι μόνος στόχος όλων είναι περισσότερα ματς των "μεγάλων". Αν, πάντως, ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η ανάδειξη του πρωταθλητή από τα Play-οffs, θα το έκανα μ' αυτόν τον τρόπο (μεταφορά βαθμών), γιατί μου φαίνεται δίκαιο. Και πάλι η δική μου πρόταση σε περίπτωση απόφασης για μείωση των ομάδων θα ήταν σεζόν με 10 clubs και 4 γύρους.

3. Ήσσονος σημασίας θέμα, αλλά συμφωνώ. Δίνεται κίνητρο ακόμη και στον 9ο ή τον 10ο και 11ο της βαθμολογίας να προσπαθούν ως το τέλος για να μπουν στην 8άδα με όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς από την regular season, που θα "μεταφέρονται" και στα Play-οffs.

ΘΕΜΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

1. Θα συμφωνήσω με Ευταξία-Σερέτη. Μείωση χρειαζόμαστε, αλλά πολύ πιο γενναία απ’το συνηθισμένο ασανσέρ απ’τις 14 στις 18, που μας φέρνει στο “εντάξει, 16, καλά είναι”. Όχι δεν είναι, ούτε το 14 είναι, ας πάμε σε μια δεκάδα, ας πάμε σε περισσότερους γύρους, ας πάμε σε ομάδες που θα ανήκουν όντως στη Super League και δεν θα παίζουν εκεί επειδή πρέπει να συμπληρώσουμε 14-16.

2. Παίκτες, προπονητές, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι, όλοι έχουν μιλήσει εναντίον των Play-offs με τη μορφή που ήδη έχουν. Ξέρετε ποιοι δεν έχουν διαφωνήσει ποτέ με αυτά; Οι ομάδες και η Nova, που τα έφτιαξαν για έξτρα έσοδα. Ας βρουν τα έσοδα (ενδιαφέρον-εισιτήρια) από μια Super League δέκα “κανονικών” ομάδων με τέσσερις γύρους κι ας αφήσουν τα Play-offs για το μπάσκετ.

3. “Ευχαριστούμε φίλε, ακούσαμε την άποψή σου, πάμε αναγκαστικά στον επόμενο”.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ

1. Το επίπεδο της Super League είναι σαφώς πεσμένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και θεωρώ πως το να μειωθούν οι ομάδες σε 14, είναι ένα καλό μέτρο για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην κορυφή, στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, αλλά και στην ουρά.

2. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να διεξάγονται Play-οffs για να αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Η ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στη σεζόν, κατακτά το πρωτάθλημα. Ξεκάθαρα.

3. Οι ομάδες θα καταλαμβάνουν τις θέσεις τους μετά από ένα... μαραθώνιο 26 αγώνων (σε πρωτάθλημα 14 ομάδων). Αυτοί οι 26 αγώνες είναι αρκετοί για να κρίνουν αν μία ομάδα πήρε δικαίως την 5η ή την 8η θέση. Κανένας απολύτως λόγος, όπως και για τον πρωταθλητή, να υπάρχουν αγώνες κατάταξης για οποιαδήποτε θέση στην τελική βαθμολογία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

1. Όσο πιο πολλές ομάδες συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα τόσο πιο ελκυστικό είναι. Αρκεί οι ομάδες αυτές να εγγυόνται τα στοιχειώδη. Πως δεν θα παρατήσουν το πρωτάθλημα στα μισά λόγω οικονομικών ή διοικητικών προβλημάτων, όπως έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, ενώ θα διαθέτουν γήπεδα σε καλή κατάσταση κι όχι βοσκοτόπια όπως αυτά που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και λυπάσαι τους ποδοσφαιριστές. Αν δεν είναι εφικτό να έχουμε ένα πρωτάθλημα με 16 ή 18 ομάδες που να πληρούν αυτά τα προαπαιτούμενα, ας περιοριστούν στις 14, αλλά μέχρι εκεί. Είναι σημαντικό, πάντως, να υπάρχουν στο μέτρο του δυνατού όσο γίνεται περισσότερες ομάδες από την περιφέρεια.

2. Σε κανένα από τα πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου ο τίτλος δεν κρίνεται από τα Play-οffs. Το ελληνικό πρωτάθλημα, βεβαίως, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο, υπό αυτή την έννοια, η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσα από αυτή την έξτρα διαδικασία, ίσως αυξήσει το ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό μια τέτοια μετάβαση να συρρικνώσει το ούτως ή άλλως περιορισμένο ενδιαφέρον στη διάρκεια της κανονικής σεζόν. Καταλήγω στο ότι δεν βλέπω να έχει όφελος μια τέτοια εξέλιξη και τάσσομαι υπέρ της παραδοσιακής κατάκτησης του τίτλου μέσα από τη σειρά των αγώνων.

3. Ενδεχομένως μια τέτοια διαδικασία να κρατήσει σε εγρήγορση ομάδας που βρίσκονται περίπου στη μέση της βαθμολογίας και από ένα σημείο και μετά χάνουν το ενδιαφέρον τους περιμένοντας να φτάσει στο τέλος η σεζόν. Ένα επιπλέον κίνητρο όπως αυτό θα έδινε ώθηση σε αρκετές ομάδες να παρουσιαστούν πιο ανταγωνιστικές μέχρι το τελευταίο τους παιχνίδι, ενώ θα έδιωχναν και σκιές που δημιουργούνται συνήθως στα τελευταία παιχνίδια και απέναντι σε ομάδες που καίγονται για βαθμούς προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό. θα απαντούσα "ναι" σε αυτό το σκέλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΩΤΟΣ

1 Έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει πολλές (16 ή 18 πριν λίγα χρόνια) ομάδες, αφού κάθε σεζόν πλέον εμφανίζονται κρούσματα συλλόγων που φθάνουν ασθμαίνοντας στο φινάλε του πρωταθλήματος ή αποχωρούν κιόλας (το πιο τρανταχτό παράδειγμα μας το δίνει η περίοδος 2014-15). Πιστεύω ότι το ιδανικότερο θα ήταν ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων με "ενισχυμένη" την διαδικασία των Play-οffs. Για να έπαιρνε, όμως, μέρος μία ομάδα σ' αυτό θα έπρεπε να πληροί και άλλα κριτήρια (π.χ. αριθμός εισιτηρίων και γηπεδικές εγκαταστάσεις). Έτσι και ο ανταγωνισμός θα ήταν πιο έντονος και το ενδιαφέρον μεγαλύτερο, αφού θα μειωνόταν ο αριθμός των ομάδων που στην πορεία της σεζόν θα γίνονταν αδιάφορες.

2. Είμαι υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου γιατί θα τονώσει το ενδιαφέρον στην κορυφή που, κακά τα ψέματα, έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Προφανώς, για να είναι δίκαιο ως μέτρο πρέπει να συνοδεύεται από μεταφορά των βαθμών της κανονικής περιόδου χωρίς αλλαγές, οπότε το κομβικό σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι να μην δημιουργούνται τεράστιες διαφορές μεταξύ μεταξύ του πρωτοπόρου και των υπολοίπων. Ως παράδειγμα, για να διαπιστωθεί η αξία μίας τέτοιας αλλαγής, μπορεί κανείς να πάρει το φετινό πρωτάθλημα. Όπως είναι τώρα η βαθμολογία μοιάζει τελειωμένο, αν όμως ο πρωταθλητής έβγαινε από τα Play-οffs, το κεντρικό θέμα συζήτησης θα ήταν το "ψαλίδισμα" της διαφοράς του πρωτοπόρου από τους υπόλοιπους.

3. Δεν είναι το μέτρο που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στη Σούπερ Λίγκα, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί δίνει ένα κίνητρο σε ομάδες στη μέση της βαθμολογίας να μην είναι αδιάφορες. Προσωπικά θα πρότεινα μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο στην ομάδα που θα καταταγεί πρώτη στο μίνι πρωτάθλημα (θα πάρει δηλαδή την 5η θέση στην τελική βαθμολογία), γιατί αυτό θα προσφέρει και ένα άμεσο κέρδος.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ

1. Όταν ένα μέτρο αποφασίζεται, θα πρέπει να είναι δραστικό και όχι να σέρνει μαζί του όλες τις υποψίες του ημίμετρου. Δεν με βρίσκει σύμφωνο η μείωση των ομάδων από 16 σε 14. Διότι απλά δεν πρόκειται για δράση ουσίας. Αν είναι όμως ο αριθμός να πέσει στις 10, τότε ναι, η κατάσταση μπορεί να διαμορφωθεί ριζικά, με ένα πρωτάθλημα τεσσάρων γύρων, αποτελούμενο από ομάδες οικονομικά αυτάρκεις και πρωτίστως αγωνιστικά αυτόνομες, οι οποίες θα αδυνατούν να προσκολληθούν σε άλλες ή να λειτουργούν ως δορυφόροι τους.

2. Σε ένα πρωτάθλημα το οποίο για πολλούς θεωρείται ακόμα αναξιόπιστο, το να μεταφέρονται ατόφιοι οι βαθμοί των τεσσάρων πρώτων της τελικής κατάταξης, εκλαμβάνεται από μένα ως ανέκδοτο που δεν προκαλεί καν γέλιο. Μόνο θυμηδία... Διότι ενδέχεται πολλοί από αυτούς τους κερδισμένους πόντους, να αποτελούν για μία ή περισσότερες ομάδες, όφελος αγωνιστικής (διαιτητικής) αδικίας, όπως πολλάκις συμβαίνει. Αν λοιπόν θα πρέπει να κρίνεται ο πρωταθλητής στα Play-οffs, τότε, για να προκύπτει πραγματικό ενδιαφέρον, η λογική πρεσβεύει να ακολουθηθεί η εισήγηση της Ξάνθης: 4-2-1-0.

3. Προφανώς όλη η ουσία κρύβεται στην πριμοδότοση που θα έχουν αυτές οι ομάδες για να διεξάγουν ένα μίνι-πρωτάθλημα. Δεν διακρίνω κάποιο άλλο όφελος, επί της ουσίας πρόκειται για μια αδιάφορη παράμετρο, απλώς για να προσβλέπουν κάποιοι σε κάτι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ

1. Θα ήθελα ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων. Με νοικοκυραίους παράγοντες. Αιθεροβάμων! Αφού λοιπόν δεν βρίσκουμε τόσους πολλούς, ας κάνουμε ένα πρωτάθλημα με όσους μπορούν να λειτουργήσουν επαγγελματικά. Μία λίγκα που ο πρώτος θα είναι πρώτος, ο δεύτερος δεύτερος κτλ. Για να μην κουράζω, δεν νομίζω ότι υπάρχουν 14 νοικοκυραίοι εκεί έξω. Χρειάζεται περαιτέρω μείωση.

2. Απάντησα στο 1. Ποια Play-οffs; Και ακόμα πιο αστεία, η έκδοσή τους με τον πρώτο σε αυτά. Ο πρώτος σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, δεν παίρνει το πρωτάθλημα. Μάλιστα.

3. Play-οffs για μία θέση που μπορεί να μην οδηγήσει τελικά στην Ευρώπη. Και αν οδηγήσει, θα στείλει την ομάδα σε προετοιμασία αρχές Ιούνη, έχοντας τελειώσει τον Μάιο τα πλέι-οφ. Τι άλλο θα σκεφτούν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ