ΣΤΗΛΕΣ

Ένας ταρζάν τερματοφύλακας

Ένας ταρζάν τερματοφύλακας

Ο El sombrero γράφει για τον τερματοφύλακα που προηγήθηκε της εποχής του και έκανε τον Λεβ Γιασίν να του χαρίσει τα γάντια του. Ζει ακόμη στην Αργεντινή και τα γενέθλιά του είναι η "μέρα του τερματοφύλακα" για όλη τη χώρα...

Κάθε ομάδα που θέλει να σέβεται το όνομά της πρέπει κατ’ αρχήν να σέβεται την ίδια της την ιστορία και όσους τίμησαν τη φανέλα της. Στην Ελλάδα δυστυχώς, συνήθως γίνεται με κάποιο φιλικό της πλάκας που το παρακολουθούν φίλοι και συγγενείς και ίσως με κάποια θέση στην ομάδα, ανεξάρτητα από το αν ο βετεράνος έχει τα τυπικά προσόντα ή όχι. Σε άλλες χώρες, όπως στην Αργεντινή, δεν συμβαίνει το ίδιο.

Ο Αμαντέο Καρίσο είναι ένας από τους ιστορικότερους ποδοσφαιριστές της Ρίβερ Πλέιτ, αλλά και της Αργεντινής. Ήταν τερματοφύλακας στους Μιλιονάριος για 24 συνεχόμενα χρόνια, από το 1944 ως το 1968, σπάζοντας ρεκόρ όπως των περισσότερων συμμετοχών και των αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ. Δεν ήταν όμως απλά ένα καλό τέρμα. Ο θηριώδης για την εποχή Αμαντέο του 1.90 ήταν ένας τερματοφύλακας που έφερε καινοτομίες.

Ένας ταρζάν τερματοφύλακας

Έπαιζε με την μπάλα στα πόδια, ντρίμπλαρε αντιπάλους, έφτιαχνε αντεπιθέσεις με τα ελεύθερά του, έκανε εξόδους με το ένα χέρι και ήταν ένας από τους πρώτους που φόρεσαν γάντια. Πράγματα που σήμερα είναι συχνά ή δεδομένα, αλλά τότε ήταν πρωτόγνωρα. Με τίτλους όπως ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20αιώνα στη Ν. Αμερική, ο «μαέστρος χωρίς εποχή» και το γεγονός ότι τον εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Λεβ Γιασίν και την μοναδική φορά που συναντήθηκαν του δώρισε τα γάντια του, είναι προφανές ότι μιλάμε για έναν μυθικό τερματοφύλακα.

Το παρατσούκλι του ήταν ο «Ταρζάν» για τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του αλλά και την αυτοθυσία του. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν ακόμα βίντεο που τον δείχνουν εν ώρα δράσης, να κάνει πράγματα που σήμερα θα έστελναν κάθε σύγχρονο τερματοφύλακα να ζητήσει επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών. Έξοδοι που για να γυριστούν σε σημερινή ταινία θα χρειάζονταν κασκαντέρ, σε εποχές που η μικρή περιοχή δεν ήταν άβατο αλλά ακόμα ένας χώρος μάχης μέχρι τέλους.

Πριν ένα χρόνο ο «Ταρζάν» γνώρισε μια τεράστια τιμή που παράλληλα δείχνει και την απίστευτη λατρεία (ως του σημείου της γραφικότητας) που έχουν για το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή και γενικότερα στην Ν. Αμερική. Η έκφραση «θα σε πληρώσω την μέρα του τερματοφύλακα» σήμαινε στην Αργεντινή κάτι σαν «στις 30 Φεβρουαρίου» δείχνοντας το πόσο αδικημένοι είναι οι τερματοφύλακες καθώς σπάνια κερδίζουν την δόξα που τους αναλογεί.

Μόνο που από πέρσι πλέον η φράση έχει χάσει τη σημασία της, καθώς μετά την πρόταση ενός Γερουσιαστή και την μετέπειτα ψήφισή της η Αργεντινή έχει πλέον επίσημα «Ημέρα του Τερματοφύλακα». Πότε είναι; Την ημέρα των γενεθλίων του Καρίσο, στις 12 Ιουνίου, ένας φόρος τιμής στον Αμαντέο.

Εκτός όμως από την τιμή αυτή, η ομάδα του η Ρίβερ αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να τον τιμήσει με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της και το έκανε πράξη την Κυριακή στο Μονουμεντάλ με την ευκαιρία του αγώνα της κόντρα στην Ατλέτικο Ραφαέλα. Ο Αμαντέο, που παρά τα σχεδόν 88 χρόνια του κρατιέται μια χαρά, μπήκε στο γήπεδο μαζί με 11 τερματοφύλακες από τις Ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ (για όσους δεν το γνωρίζουν όλες οι ομάδες της Αργεντινής έχουν πολλές ομάδες από πιτσιρίκια που τις χωρίζουν με βάση το έτος γέννησης και παίζουν σε ξεχωριστά πρωταθλήματα) που ήταν ντυμένοι με... παραδοσιακές στολές τερματοφύλακα και το απαραίτητο αξεσουάρ του Καρίσο, την τραγιάσκα.

Ο Αμαντέο των 7 πρωταθλημάτων, των περίπου 600 παιχνιδιών, των 769 λεπτών χωρίς να δεχτεί γκολ στα... 42 του, που έχει σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο εδώ και 44 χρόνια δεν άντεξε και λύγισε κάτω από τα χειροκροτήματα των οπαδών της Ρίβερ και το τάγκο που έχει φτιαχτεί γι' αυτόν και έπαιζε από τα μεγάφωνα του Μονουμεντάλ. Την ίδια στιγμή το #GraciasAmadeo ήταν ο τρόπος των φίλων της ομάδας για να πουν ένα ηλεκτρονικό ευχαριστώ στον πρώτο άνθρωπο που κατακτά τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου της Ρίβερ Πλέιτ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στην αργεντίνικη Ole είπε ότι ήταν η πιο συγκινητική βράβευσή του γιατί πολύ απλά έγινε από την Ρίβερ, την αγαπημένη του ομάδα. Έκανε πλάκα λέγοντας ότι οι συγγενείς του ανησυχούν γιατί συνεχίζει να οδηγεί μοτοσικλέτα και όποτε ακούν ασθενοφόρο λένε μεταξύ τους "τον Αμαντέο κουβαλάει", ενώ με απόλυτη ταπεινότητα δήλωσε ότι δεν νιώθει ο καλύτερος τερματοφύλακας, ότι του λείπει ο φίλος του ο Ντι Στέφανο και θα ήθελε να τον ξαναδεί. Όσο για το λουκ του που είχε αφήσει εποχή με την τραγιάσκα, ο Αμαντέο απλά δήλωσε ότι στα χρόνια του δεν είχαν ζελέ...

Τον El Sombrero τον βρίσκετε και τον διαβάζετε στην διεύθυνση www.elsombrero.gr και τον βρίσκετε στο twitter ως @elsombrero αλλά και στο facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ