SPORT24

Βασιλειάδης: "Όσοι συλλαμβάνονται, δεν θα πατούν ξανά στο γήπεδο"

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και αναφέρθηκε στα θέματα βίας, στο τι προτίθεται να κάνει η Πολιτεία για την καταπολέμησή της και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον. (AUDIO)

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Είναι να γελάει κανείς" με τους Παντελής Βλαχόπουλο και Γιώργο Συρίγο, μια ημέρα μετά τα θλιβερά γεγονότα με τον ξυλοδαρμό φιλάθλου του Παναθηναϊκού στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, είπε πως οικονομικά το πράγμα έχει φτάσει στο μη παρέκει, ενώ αναφέρθηκε στους τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της βίας. Παράλληλα, μίλησε και για το μπάσκετ και την κόντρα Αγγελόπουλων με Γιαννακόπουλο.

Για τα επεισόδια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο παιχνίδι της Ελλάδας με το Γιβραλτάρ, για τη 10η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2018: « Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα. Όσο πέντε, δέκα, πενήντα άρρωστοι επιμένουν να παίζουν με αυτή την ατζέντα, εμείς πρέπει να μιλάμε για τον αθλητισμό γενικότερα. Εμείς με αυτό κάνουμε πολιτική, αν και δεν πουλάει. Όσο δεν το κάνουμε, κερδίζουν ό,τι μέτρο και να πάρουμε. Θα πρέπει να απομονώσουμε αυτά τα άτομα ακόμα περισσότερο. Οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα για το τι αθλητισμό θέλουμε. Το κλίμα είναι γενικά άρρωστο. Υπάρχει πρόβλημα».

Για το πως θα λυθεί το πρόβλημα της βίας:« Είναι προφανές ότι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Θέλει συνολική αντιμετώπιση που ξεκινάει από την εκπαίδευση. Εμείς πάντως σχεδιάζουμε πράγματα. Η πολιτεία θα φέρει νόμους, θα κάνει συλλήψεις, ενδεχομένως θα μπει κάποιος φυλακή, αλλά δεν αλλάζει κάτι αυτό».

Για το αν διαπιστώνει την πρόθεση να αλλάξουν τα πράγματα:« Το βλέπω να γίνεται. Είδα τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Θέτει ζητήματα. Το είδα το καλοκαίρι με το μπλοκάρισμα στα τηλεοπτικά. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν το πράγμα συνεχίσει έτσι, τελειώνει. Πεθαίνει! Ξεγελιόμαστε με την EuroLeague και το Champions League, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους αγωνιστικούς χώρους».

Για μπορεί να υλοποιηθεί η σκέψη για τη μετακίνηση των οπαδών:«Μπορεί, α ν αυτοί που μεταφερθούν δεν είναι οι συγκεκριμένοι. Αν οι ομάδες τους απομονώσουν. Έχω την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει τώρα, γιατί έχουμε φτάσει οικονομικά στο μη παρέκει. Υπάρχει ο επαγγελματικός αθλητισμός για να κινείται οικονομικά και μια κατάσταση. Σε όλες τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, ο τζίρος του επαγγελματικού αθλητισμού είναι ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ένας σοβαρός οικονομικός δείκτης, μια μεγάλη βιομηχανία που δημιουργεί πλούτο και έσοδα».

Για τις κινήσεις της πολιτείας: « Κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις. Τις επόμενες μέρες θα φέρουμε μια διάταξη ούτως ώστε αυτοί που συμμετέχουν σε επεισόδια και συλλαμβάνονται να μη μπορούν να ξαναπάνε στο γήπεδο. Αυτό βέβαια, είναι η ασπιρίνη, αλλά όχι η λύση στο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα δουλεύουμε στενά με την UEFA, την αστυνομία και τους αθλητικούς εισαγγελείς. Το πλάνο για το γενικότερο πλαίσιο της ασφάλειας στα γήπεδα. Με τη διεθνή ομοσπονδία έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Το τρίτο είναι το πιο σημαντικό. Ένα πρόγραμμα σχετικά με τις παρεμβάσεις στη νέα γενιά, στα σχολεία και στα παιδιά. Οι δικές μας γενιές έχουν… ψιλοκαεί. Έτσι μεγαλώσαμε, λάθος. Τα νέα παιδιά θα πάρουν αύριο τη χώρα στα χέρια τους. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τους παλαίμαχους και ειδικά τον κ. Γλύκα του Ολυμπιακού, ώστε να δείξουμε στα παιδιά τι είναι οι αθλητισμός. Από την εικόνα που έχω μπορώ να είμαι λίγο πιο αισιόδοξος, αν και πολλά αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη».

Για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και το κραχ που πάει να γίνει:« Δυστυχώς δεν έχω εικόνα για το αν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή όχι. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Ομάδες του μεγέθους του Παναθηναϊκού κάνουν σπουδαία δουλειά και δίνουν διέξοδο σε παιδιά και συνοικίες. Μας προβληματίζει και μας πιέζει αφάνταστα,. Είναι δεδομένο ότι εφόσον μας ζητηθεί θα βοηθήσουμε με κάθε μέσο. Το καθεστώς το παλιό με τα χρέη τελείωσε και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί. Τα πάντα μπορούν να γίνουν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Η κυβέρνηση σε ότι χρειαστεί είναι έτοιμη να συνδράμει και στο γηπεδικό, όπως και σε όλες τις ομάδες που θέλουν να φτιάξουν γήπεδα, αφού έτσι θα καταπολεμηθούν και τα επεισόδια».

Για την ανταγωνιστικότητα του μπάσκετ και τη φορολόγηση:« Είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο . Με την Τουρκία και τη Ρωσία υπάρχει διαφορά. Καταλαβαίνω το πρόβλημα. Θα θεωρούσαμε προβληματικό να ξεκινήσουμε μια κουβέντα για τη φορολόγηση στον αθλητισμό. Αν ξεκινούσαμε τις φοροελαφρύνσεις, δεν θα ξεκινούσαμε από τον αθλητισμό. Υπάρχει ένας ένας κώδικας φορολογίας για όλους. Μετά το 2020 μπορεί να γίνει μια τέτοια κουβέντα».

Για το αγωνιστικό κομμάτι στο μπάσκετ:« Έχουμε υψηλού επιπέδου ομάδες και παίκτες. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει οικονομικά και κάνουν σοβαρές επενδύσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μια πετυχημένη σεζόν. Στο εσωτερικό η κίνηση της ΕΡΤ να πάρει τα δικαιώματα της stoiximan.gr Basket League θα είναι κομβική για την εξέλιξη του αθλήματος. Είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση όλοι. Θέλει βέβαια το πρωτάθλημα πολλά πράγματα για να αναβαθμιστεί περισσότερο».

Για την αντιπαλότητα των διοικήσεων των δύο «αιώνιων» στο μπάσκετ:« Δεν με ενδιαφέρει να τους καθίσω στο ίδιο τραπέζι για μια φωτογραφία. Με ενδιαφέρει να συμφωνήσουμε σε πέντε πράγματα και να τα κάνουμε. Έχουν κομβικές διαφωνίες σε πολλά πράγματα. Στο θέμα της βίας τουλάχιστον έχουμε έναν κοινό τόπο. Δεν έχει νόημα να λέμε λόγια. Θα φανεί το επόμενο διάστημα. Δουλεύουμε μακριά από τις κάμερες. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία τα ακούνε… Πειραιώτικα».

Για την κατάσταση γενικότερα:« Είμαστε στο φαίνεστε και για αυτό έχουν γίνει όλα. Πρέπει να γίνεται δουλειά για την ουσία. Σε κλειστό περιβάλλον μπορείς να κάνεις και μια πιο άνετη συζήτηση. Όταν είσαι ειλικρινής και κρατάς αποστάσεις βγάζεις άκρη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά όλοι θα κριθούμε. Επίσης οι μεγάλοι πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς τους μικρούς, πρωτάθλημα δεν γίνεται«.

Για το πρόβλημα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ:« Έχουμε ένα δεδομένο. Η επίσημη αγαπημένη την τελευταία εικοσαετία είχε παίξει πέντε φορές μπροστά στον κόσμο. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος. Εκτός από το ΝΒΑ, η αγορά στρέφεται και προς την Κίνα. Θα πρέπει αν γίνει μια σοβαρή συζήτηση που πάει το ευρωπαϊκό μπάσκετ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ