SPORT24

Μαύρος και Βαμβακούλας για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Μαύρος και Βαμβακούλας για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Οι παλαίμαχοι άσοι Θωμάς Μαύρος και Νίκος Βαμβακούλας φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή "Πρωινό στις 8" με τον Αντώνη Κυρίκο στον "Sport24 Radio 103,3" όπου μίλησαν για το αποψινό ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Θωμάς Μαύρος:

Για τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: «Πάντοτε είναι ένας αγώνας που έχει μεγάλη σημασία, λόγω του αντιπάλου. Όταν κερδίσει η ομάδα σου και έχεις συμβάλλει σε αυτό γεμίζεις περηφάνια, αλλά κάνεις περήφανο και τον κόσμο. Σε τέτοια παιχνίδια κρίνεσαι ως ποδοσφαιριστής. Το κριτήριο για την αξία ενός παίκτη είναι η παρουσία του εναντίον του μεγάλου αντιπάλου. Εγώ σκεφτόμουν κάθε παιχνίδι την ώρα που έπρεπε. Ετοιμαζόμουν με την ανάλογη σοβαρότητα και την αφοσίωση που έπρεπε. Αν υπήρχε φυσικά άλλο παιχνίδι πριν από το ντέρμπι, ασχολούμουν πάντα με το ματς που ήταν νωρίτερα. Άλλωστε πρέπει να πηγαίνεις ματς ματς. Το ποδόσφαιρο είναι ένα ωραίο άθλημα, αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους. Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι και δεν πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στα ντέρμπι, αλλά και στα άλλα ματς».

Για το πρώτο του ντέρμπι: «Ήταν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», είχαμε χάσει με 2-1, είχα βάλει ένα γκολ, αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε και μετά με απέβαλε, παρότι δεν τον ακούμπησα. Μετά υπήρχε απογοήτευση και στεναχώρια».

Για την αναμέτρηση που θυμάται: «Υπάρχουν πολλά παιχνίδια με ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά το 6-1 στο κύπελλο στη Φιλαδέλφεια είναι αυτό που μου έχει μείνει. Ήταν μία πολύ καλή εμφάνιση για την ΑΕΚ., παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και το τελευταίο μισάωρο του αγώνα οι οπαδοί μας ήταν όρθιοι. Το θυμάμαι με χαρά».

Για το ρόλο του αρχηγού σε τέτοια παιχνίδια: «Έχει το δύσκολο έργο να προετοιμάζει σωματικά και πνευματικά του συμπαίκτες του. Ειδικά την περίοδο των… πέτρινων χρόνων έπρεπε με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να εμφυσήσω στους νέους παίκτες το πνεύμα της μεγάλης ομάδας που λέγεται ΑΕΚ. Δηλαδή ότι δεν μας αρκεί να παίξουμε καλά και να πάρουμε την ισοπαλία και ότι στόχος μας είναι η νίκη. Τους βοηθούσα και στην προπόνηση. Θυμάμαι προέτρεπα τον Μανωλά, που είχε ταλέντο να κάνει έξτρα προπονήσεις. Η ευθύνη είναι του αρχηγού είναι μεγάλη, όπως και η αγάπη η δική μου για την ομάδα».

Για το κόσμο: «Τότε το ποδόσφαιρο ήταν στο στόμα και τις ψυχές των ανθρώπων. Ζούσαν και ανέπνεαν για αυτό. Με πλησίαζαν οπαδοί της ομάδας και μου ζητούσαν να παίξουμε καλά και να κερδίσουμε. Από την άλλοι, μερικοί φίλοι του Ολυμπιακού μου είχαν κάνει παράπονα, ότι έβαζα συνέχεια γκολ. Βέβαια, δεν είχα κάτι με τον Ολυμπιακό, απλά μου άρεσε να βάζω γκολ ακόμα και στα προπονητικά διπλά και στα παιχνίδια αυτά πετύχαινα το στόχο μου».

Για το αποψινό ντέρμπι: «Την ΑΕΚ. δεν την ενδιαφέρει ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος και αήττητος. Θέλει να μπει και να αποδείξει ότι είναι καλύτερη στο συγκεκριμένο παιχνίδι και να κερδίσει. Αυτό πρέπει να έχουν στον μυαλό τους οι παίκτες και να προετοιμαστούν κατάλληλα και σωματικά και πνευματικά. Να δείξουν από το πρώτο λεπτό ότι το θέλουν περισσότερο. Αν έχεις πάθος σε αυτά τα παιχνίδια, σπάνια φεύγεις ηττημένος και λυπημένος. Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, σπάνια δεν το παίρνεις. Υπάρχουν και ατυχίες και άλλοι παράγοντες. Πρέπει να είσαι παθιασμένος με την καλή έννοια. Το βασικό είναι να γίνει ένα ήρεμο παιχνίδι και στις εξέδρες και το γήπεδο. Πρώτα πρέπει να αγαπάμε το ποδόσφαιρο και μετά τις ομάδες μας. Θέλουμε να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο από δύο μεγάλες ομάδες, ο κόσμος έχει απαιτήσεις και ας κερδίσει ο καλύτερος και ο τυχερότερος. Εύχομαι να είναι η Α.Ε.Κ. και να φύγουμε από το ΟΑΚΑ. χαρούμενοι».

Για το αν θα βρεθεί σε διοικητική θέση στην ΑΕΚ: «Ίσως, μπορεί. Δεν μπορώ να το απαντήσω. Η αγάπη μου για το σύλλογο είναι μεγάλη».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Νίκος Βαμβακούλας:

Για το γεγονός ότι αρχικά υπέγραψε στην ΑΕΚ αλλά κατέληξε στον Ολυμπιακό: «Το 1977 που ήμουν φαντάρος και αγωνιζόμουν στο Λαύριο είχα υπογράψει στην ΑΕΚ, όμως στη συνέχεια έγινα ανταλλαγή και κατέληξα στον Ολυμπιακό».

Για τα ντέρμπι των προηγούμενων ετών: «Ήταν ωραίες μέρες ποδοσφαίρου. Πριν το ντέρμπι κάναμε προετοιμασία 10 μέρες για αυτό τον αγώνα και μετά τον αγώνα για 10 μέρες κάναμε πλάκα με τους παίκτες των άλλων ομάδων. Εκείνη την εποχή για να πάρουμε χρήματα, έπρεπε να νικήσουμε σε έναν αγώνα, τώρα χάσεις-κερδίζεις πληρώνεσαι κανονικά».

Για το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ που αγωνίστηκε: «Θυμάμαι τον αγώνα που έχει χάσει ο Ολυμπιακός με 6-1, αλλά και νίκες του Ολυμπιακού εκτός έδρας, όπως και μια νίκη της ΑΕΚ με γκολ του Μαύρου, όπου για 90 λεπτά δεν είχαν περάσει την σέντρα».

Ποιον αντίπαλο θυμάται σε ντέρμπι με την ΑΕΚ: «Έβλεπα video με τους αντιπάλους, ωστόσο αυτός που με ταλαιπώρησε περισσότερο δεν ήταν παίκτης που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, αλλά ο Δίντσικος όταν ήταν στην Καστοριά. Στα ντέρμπι με την ΑΕΚ συνήθως δεν είχα προβλήματα».

Για το αποψινό ντέρμπι: «Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από τις άλλες ομάδες, έχει τελείωσει το πρωτάθλημα από τον πρώτο γύρο και αυτό είναι κακό. Τα ντέρμπι είναι πάντα ξεχωριστά, ανεξάρτητα από την βαθμολογία. Όποιος θέλει περισσότερο τον αγώνα, θα πάρει τη νίκη».

Για το κίνητρο που έχουν οι παίκτες του Ολυμπιακού: «Ακούγοντας τις δηλώσεις των παικτών του Ολυμπιακού κατάλαβα ότι θέλουν να γράψουν ιστορία και να το πάρουν αήττητοι. Πιστεύω ότι θα έχουν δύναμη και πάθος».

Για τον αγώνα με την Άντερλεχτ που ακολουθεί: «Είναι αλήθεια ότι και εμείς όταν είχαμε ευρωπαϊκό αγώνα να ακολουθεί το είχαμε στο μυαλό μας. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια τα παρακολουθούν όλοι και είναι κίνητρο για τους παίκτες να πάρουν μεταγραφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ