SPORT24

Κοντονής: "Κανένα πρωτάθλημα τη νέα σεζόν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα"

Κοντονής: "Κανένα πρωτάθλημα τη νέα σεζόν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα"
Κοντονής INTIME SPORTS

Στην εκπομπή "Replay" με τον Βαγγέλη Μπραουδάκη στο Sport24 Radio 103,3 μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε δεν θα γίνει κανένα πρωτάθλημα τη νέα σεζόν χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Στο Sport24 Radio 103,3 μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε δεν θα γίνει κανένα πρωτάθλημα τη νέα σεζόν χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ο ίδιος μίλησε για την αναβολή του πρωταθλήματος, για το ότι γίνονται επεισόδια και στα άλλα πρωταθλήματα εκτός της Σούπερ Λιγκ, για την απόφαση να διακοπεί μόνο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και για άλλα θέματα.

Για την αναβολή του πρωταθλήματος: "Πήραμε την πρωτοβουλία για την αναβολή του πρωταθλήματος και απορώ με τα σημερινά δημοσιεύματα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να κινείται εντός του νόμου και όχι να τον παραβιάζει, να δίνει το κακό παράδειγμα και να δημιουργεί καταστάσεις περαιτέρω βλαπτικές για την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Αυτή η απόφαση δεν εντάσσεται στην στρατηγική κατά της βίας. Είναι ένα μέτρο που πήραμε για την προστασίας της δημόσιας τάξης και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μετά από όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Θα πάρουμε νομοθετικά μέτρα κατά της βίας. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι για να γίνουν εκτεταμένα επεισόδια και τέτοιου είδους εισηγήσεις μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Μερικοί διαφωνούν με αυτό που κάναμε".

Για το ότι γίνονται επεισόδια και στα άλλα πρωταθλήματα εκτός της Σούπερ Λιγκ: "Γνωρίζω ότι γίνονται επεισόδια και στα άλλα πρωταθλήματα, αλλά στην Σούπερ Λιγκ το κλίμα είναι τεταμένο. Θα νομοθετήσουμε προκειμένου να μπορούμε να επεμβαίνουμε. Τώρα αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Μπορούμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα μόνο για μία αγωνιστική και αυτό ανά αγωνιστική. Αυτό κάναμε. Υπάρχει διάθεση από τις διοργανώτριες αρχές να εναρμονιστούν με τον νόμο. Το κράτος έχει πληρώσει για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αυτό δεν εφαρμόζεται πουθενά. Λέμε λοιπόν στις αρχές να δρομολογήσουν την εφαρμογή του και να κάνουν και το ίδιο για τις λέσχες φιλάθλων".

Για το τι μέλλει γενέσθαι: "Από τη νέα σεζόν δεν θα γίνει κανένα πρωτάθλημα, αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες και όλο το πλέγμα ασφάλειας που χρειάζεται. Δεν θα γίνει κανένας αγώνας. Τα χρήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο πήγαν μέσω μιας διαδικασίας, η οποία δεν ήταν αυτή που έπρεπε, σε μια εταιρεία για να εφαρμόσει όσα χρειάζεται. Κάποιες ΠΑΕ δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να δουλέψει και τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε καν τα μηχανήματα. Αν όσα αναφέρουμε, λειτουργούσαν, πιστεύω ότι δεν θα ζούσαμε ούτε θα βλέπαμε όσα συνέβησαν στην Λεωφόρο, όπου από θαύμα δεν είχαμε νεκρό. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο το αγοράζει κάποιος με την ταυτότητά του και μέσω ενός τερματικού το κράτος μπορεί να ελέγχει τα πάντα. Επίσης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι σημαντικό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της βίας. Όταν ο άλλος ξέρει ότι τον παρακολουθούν και ξέρουν που βρίσκεται και τι κάνει μέσα στο γήπεδο, θα μειωθούν τα κρούσματα βίας. Σίγουρα δεν θα εξαλειφθούν, αλλά θα μειωθούν".

Για το ότι δεν έγινε καμία σύλληψη για τα επεισόδια στη Λεωφόρο: "Μέλημα της αστυνομίας ήταν να προστατεύσει αυτούς που κινδύνευαν. Υπάρχει ένα σαθρό νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει ριζικές και σκληρές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και επιβολής προστίμων ή ποινών απευθείας από την πολιτεία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, άλλα έχουμε τη βούληση. Ποινικά η Πολιτεία μπορεί να παρέμβει μόνο μέσω των Ανεξάρτητων Εισαγγελικών Αρχών. Υπάρχουν νόμοι που έχουν μείνει στα συρτάρια και σκονίζονται. Δεν τους εφαρμόζει κανένας, κατά τρόπο προσβλητικό".

Για τα επεισόδια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ: "Τα επεισόδια διώκονται μέσω εγκλήσεως. Αν συλληφθεί κάποιος στα όρια του αυτόφωρου, δικάζεται. Έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Έχω ξαναπεί ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα λειτουργεί αργά".

Για την απόφαση να διακοπεί μόνο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ: "Δεν επεκτείναμε την απαγόρευση σε άλλες κατηγορίες, επειδή ούτε είχα σχετική εισήγηση, ούτε έχουν γίνει επεισόδια τέτοιας έκτασης που να το δικαιολογούν. Σκεφτήκαμε και το ενδεχόμενο να διεξαχθούν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι αγώνες δεν είναι κάτι που απλά θα διεκπεραιώνεται, αλλά κάτι που θα διοργανώνεται σωστά. Θα γίνει συστηματική νομοθετική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της βίας".

Για τους αγώνες Κυπέλλου και για τον ορισμό του ΑΕΚ-Ολυμπιακός: "Θα γίνουν αυτά που έχουν οριστεί. Ας κάνει η ΕΠΟ αυτό που νομίζει και εμείς θα κινηθούμε βάσει των εισηγήσεων που θα έχουμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ