SPORT24

"Γκέτο Μουσουλμάνων το Μόλενμπεκ!"

"Γκέτο Μουσουλμάνων το Μόλενμπεκ!"

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, Δημήτρης Αργυρόπουλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την ζωή των μεταναστών στο Βέλγιο, για την ζωή του με τους Μουσουλμάνους και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, Δημήτρης Αργυρόπουλος, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Ανατροπή & πέναλτι» με τους Σταύρο Γεωργακόπουλο, Βαγγέλη Μίχο και Γιάννη Σερέτη.

Για το πόσα χρόνια ζει στις Βρυξέλλες: "Ζω 45 χρόνια εδώ, μια ζωή".

Για την ζωή από το Παρίσι και μετά στις Βρυξέλλες: "Βλέπαμε με μισό μάτι την γειτονιά από το Μόλενμπεκ. Είχε γίνει και γκέτο. Φεύγοντας οι Βέλγοι τους πήραν τα σπίτια μέσω αγοράς και είχε γίνει γκέτο. Τα παιδιά αυτά είχαν γεννηθεί εδώ, αλλά δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην κοινωνία".

Για την ζωή των μεταναστών στο Βέλγιο: "Παίρνουν πολλά επιδόματα, λόγω της πολυτεκνίας τους. Η νέα γενιά των Μουσουλμάνων κάνει δύο παιδιά. Όλα τα επιδόματα έχουν. Έχουν εκμεταλλευτεί την κοινωνία και έχουν ενταχθεί πιο πολύ από εμάς. Οι πιο πολλοί Έλληνες δεν είχαν πάρει την υπηκοότητα. Στην τελευταία απογραφή ήμασταν εννιά χιλιάδες Έλληνες και έχουμε ακόμα τρεις με τέσσερις χιλιάδες Έλληνες".

Για το πως αφού έχουν βοήθεια από το κράτος: "Δείτε για παράδειγμα την ελληνική κοινωνία, ότι η Δύση είναι κακή, η Δύση δεν σου δίνει λεφτά κλπ. Για εκείνους είναι κακή η Δύση, γιατί δεν σε αφήνει να κάνεις αυτό που θες. Η τρομοκρατία έχει ριζώσει μέσα σε κάποια παιδιά που τα έχουν παρατήσει. Είναι μία μειονότητα που και οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι καταδικάζουν. Συνέβη εδώ στο Μόλενμπεκ, κρυβόταν στην γειτονιά, η γειτονιά γνώριζε και δεν μιλούσε".

Για την ζωή του με τους Μουσουλμάνους: "Όταν βρισκόμασταν σε μία δουλειά και ήμασταν 2-3 ήταν τα καλύτερα παιδιά. Όταν ήταν 5-6 έκαναν ομάδα σε έκοβαν".

Για το πως κυλάει η μέρα: "Στα μεγάλα μαγαζιά υπάρχουν σεκιούριτι. Κυκλοφορούν μόνο ότι κινείται στην επιφάνεια. Λίγα τραμ και λεωφορεία. Για να φέρουν τους εργαζόμενους εδώ. Οι πιο πολλοί δεν μένουν μέσα στις Βρυξέλλες, αλλά στα προάστια".

Για τα μέτρα ασφαλείας: "Σε ορισμένα μέρη ήταν αστυνομικοί. Ο στρατός υπάρχει ακόμα και μάλλον έχει ενισχυθεί. Δεν υπάρχει παρέμβαση. Απλά είναι για να φαίνεται".

Για την πολυεθνικότητα του Βελγίου: "Στην δημαρχία που έχουμε την έδρα μας σαν ελληνική κοινότητα, υπάρχουν 147 εθνικότητες. Είναι το κέντρο της Ευρώπης".

Για το αν υπάρχει ρατσισμός στο Βέλγιο: "Δεν νομίζω να γίνει πιο φοβικός. Ίσως γίνει πιο προσεκτικός. Το Βέλγιο δεν είχε ρατσισμό. Τώρα αρχίζει σιγά-σιγά. Αυτό που θα έλεγα στον υπουργό, αν μπορούσα, θα ήταν καλύτερα να μην βγαίνει να μιλάει για αντίποινα που έκαναν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ