24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Η... ανακάλυψη του Μάρκο Σίλβα

Η... ανακάλυψη του Μάρκο Σίλβα
INTIME SPORTS

Το "24ο Ευαγγέλιο" αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της πολύ ψαγμένης επιλογής του Μάρκο Σίλβα, από πότε ο "φάκελός" του υπήρχε στον Ολυμπιακό, καθώς και το βέτο του για Ροναλντίνιο

Τέσσερις μήνες δουλειάς στην Ελλάδα για τον Μάρκο Σίλβα αποδείχθηκαν υπεραρκετοί για να κερδίσει την καθολική αναγνώριση και συμπάθεια Ολυμπιακών και...αντι-Ολυμπιακών!

Με τέτοια ...πόλωση και τέτοιο...ιερό φανατισμό που επικρατεί στην χώρα μας ανάμεσα στα δυο μπλογκ, νομίζω πως αυτό αποτελεί μεγαλύτερο...παράσημο κι από το αν -για παράδειγμα- ξεπέρασε στην παγκόσμια βαθμολογία τον Ζοσέ Μουρίνιο (δηλαδή ένα από τα 3 μεγαλύτερα brand name του σύγχρονου πορτογαλικού ποδοσφαίρου, Ρονάλντο και ο “χρυσοδάκτυλος” agent Μέντες τα άλλα δυο)...Ή συμπεριλήφθηκε στο top 5 τον προπονητών παγκοσμίως για τον μήνα Οκτώβριο...Ή (το πιο φρέσκο ως είδηση) σύμφωνα με Βρετανούς μπουκμεικερς - που αντλούν τις πληροφορίες τους από αξιόπιστα μεγαλο-Γραφεία ατζέντηδων για να βγάλουν μετά τις σωστές αποδόσεις- ο Σίλβα συμπεριλαμβάνεται στην 3άδα των πιο ταλαντούχων Ευρωπαίων προπονητών, κάτω των 40 χρονών , που την επόμενη 2ετία έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δουλέψουν στην Πρέμιερ Λιγκ!!!

Φυσιολογικά, λοιπόν, στην περίπτωση του χαρισματικού 38χρονου κόουτς , ο οποίος παρεμπιπτόντως άκουσε το όνομα του (“Μάρκο Σίλβα οε, οε, οε”) πολύ πιο γρήγορα να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού συγκριτικά με τους δυο προηγούμενους πολυαγαπημένους κόουτς των οπαδών( Βαλβέρδε και Μίτσελ),να έχουν...φαγωθεί όλοι προκειμένου να μάθουν ποιος τον πρότεινε στο λιμάνι ή πως τον ανακάλυψε ο Μαρινάκης. Εδώ που τα λέμε κι ας μην το παραδέχονται στα αντίπαλα στρατόπεδα, Αλαφούζος- Σαββίδης- Μελισσανίδης έναν ...Μάρκο Σίλβα θα ήθελαν να τους βρουν οι τεχνικοί διευθυντές των ομάδων τους...

Τον έκανε σκάουτινγκ!

Το 24ο Ευαγγέλιο ψάχτηκε για το παρασκήνιο της επιλογής Σίλβα από τους “ερυθρόλευκους”, που αναμφισβήτητα αποδεικνύεται μιας άκρως ...ψαγμένη προπονητική λύση. Γιατί άλλο να σου προτείνουν κορυφαίοι μάνατζερ προπονητή και να τους ακούς(όπως δηλαδή συνέβη στον Πειραιά με τον Μέντες για τον Ζαρντίμ και με τον Ενροτό για τον Βίτορ Περέιρα) κι άλλο να αποτελεί ...προϊόν σκάουτινγκ της διοίκησης(όπως συνέβη με την περίπτωση Μάρκο Σίλβα).

Ναι, ο Ολυμπιακός στα πρότυπα των σοβαρών ευρωπαϊκών κλαμπ, διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία, τις γνωριμίες-διασυνδέσεις (σε τοπ μάνατζερ και ομάδες), το στάτους και φυσικά την οικονομική δυνατότητα ΚΑΙ για να κάνει σκαουτινγκ επιπέδου... “Special Twο” ΚΑΙ για να τους δελεάσει ώστε να δεχτούν να έρθουν στην υποβαθμισμένη ποδοσφαιρικά Ελλάδα. Γιατί ο νεαρός, ανερχόμενος, φιλόδοξος Σίλβα δεν είναι ο βετεράνος Χουμπ Στεφενς που είδε τον ΠΑΟΚ και κατά επέκταση την ελληνική Super League σαν μια χρυσοπληρωμένη περιπέτεια(1,8 εκ. μπροστά – κασέρι του είχε δώσει ο Ιβαν Σαββίδης), αλλά ένας καριερίστας που ξέρει πως μέσω του Ολυμπιακού ο Βαλβέρδε επέστρεψε στην Πριμέρα και σε ομάδες όπως Βαλένθια και Μπιλμπάο, ο Ζαρντίμ πήγε στην Μονακό ακόμη και ο Περέιρα “μετακόμισε” στην Φενέρ.

Η διαφορά του Ολυμπιακού είναι μεγάλη με τους εγχώριους ανταγωνιστές του και σε αυτό το πολύ κομβικό σημείο για μια ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή Στραματσόνι από τον Παναθηναϊκό, που μπορεί θεωρητικά να έχει παρόμοιο προφίλ με του Πορτογάλου, αλλά προέκυψε περισσότερο τυχαία ή από ...ανάγκη, σίγουρα πάντως όχι μέσα απο σκάουτινγκ ( η προεργασία των Φύσσα - Βόκολου έγινε με άλλους υποψηφίους κόουτς και όχι με τον Ιταλό που αποτέλεσε πρόταση Έλληνα ατζέντη λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Αναστασίου)...

Από την... εποχή Μίτσελ

Για να επανέλθουμε στην...ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ της προπονητικής ποδοσφαιρικής Αμερικής από τους “ερυθρόλευκους”, η στήλη αποκαλύπτει σήμερα πως ο Μάρκο Σίλβα είχε “φάκελο” στην ΠΑΕ Ολυμπιακός από την εποχή που στον πάγκο του καθόταν ακόμη ο Μιτσελ και ο ίδιος σε εκείνον της Σπόρτινγκ!!!Δηλαδή πριν ακόμη ο Βαγγέλης Μαρινάκης “καθαρίσει” τον Μίτσελ και τον αντικαταστήσει με τον Βίτορ Περέιρα! Από τότε που η σχέση του προέδρου του Ολυμπιακού με τον Ισπανό τεχνικό “έσπασε” και ο πρώτος άρχισε να ψάχνει τον διάδοχό του σε συγκεκριμένες αγορές- της Ιβηρικής βασικά- μπορεί να άκουγε διάφορες προτάσεις για ελεύθερους προπονητές αλλά επαγγελματίες του χώρου που εμπιστευόταν του μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το ίδιο πρόσωπο που είχε όμως,δουλειά,δηλαδή για τον Μάρκο Σίλβα!

Εδώ να επισημάνουμε πως ο Ολυμπιακός δεν ασχολείται τυχαία αλλά από ΑΠΟΨΗ με τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Φροντίζοντας δε να βρει και τις κατάλληλες άκρες που έχουν κάνει πιο... ανοιχτόμυαλους τους διοικούντες του. Ένα παράδειγμα: έπαιξε ρόλο στην επιλογή ξανά Πορτογάλου για τον “ερυθρόλευκο” πάγκο πως την προηγούμενη σεζόν οκτώ (8) Πορτογάλοι προπονητές πήραν πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο(από την Αγγλία ως το Μεξικό).Και ο Μάρκο Σίλβα πριν ακόμη έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει τον Ολυμπιακό είχε ενημερωθεί αναλυτικά ( από την λειτουργία της ομάδας μέχρι και για τον κάθε παίκτη)από τον προκάτοχό του στον πάγκο, συμπατριώτη του Βίτορ Περέιρα .Οι Πορτογάλοι προπονητές σε αυτό το επίπεδο, της σύμπνοιας και της αλληλοϋποστήριξης, θυμίζουν...Σέρβους, για αυτό έχουν εξαπλωθεί και κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο...

Τα τηλέφωνα στον Σάντος

Στο δια ταύτα: ο Ολυμπιακός άρχισε να κάνει σκάουτινγκ τον Μάρκο Σίλβα και να μαζεύει πληροφορίες ακόμη και την περίοδο που είχε έρθει ο Περειρα(ήταν ξεκάθαρα στο μυαλό της “ερυθρόλευκης” διοίκησης για το καλοκαίρι, μαθαίνοντας στην πορεία και την κόντρα του με τον πρόεδρο της Σπόρτινγκ).

Τόσο στην Μπενφίκα, όσο και στην Πόρτο – με τις οποίες ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλές σχέσεις- τους είπαν πως αν δεν υπήρχε το ....απαγορευτικό λόγω ρητρών συμβόλαιό του με την Σπόρτινγκ, θα έκαναν κίνηση να τον υπογράψουν. Στους “δράκους” ενώ ...έθαψαν τον Περέιρα εγκωμίαζαν τον Σιλβα, θεωρώντας τον ανώτερο και με μεγαλύτερη προοπτική απο τον Βιλας Μπόας ενώ στους “αετούς” πιστεύουν ακόμη πως αποτελούσε τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ζεσούς ( που το καλοκαίρι διαδέχτηκε ουσιαστικά τον Σίλβα στην Σπόρτινγκ).

Σύμφωνα με τον μανατζερικό αστικό μύθο ο Μαρινάκης μέχρι και του Βαλβέρδε την γνώμη ζήτησε για τον Μάρκο Σίλβα ενώ έβαλε τον Βρέντζο να επικοινωνήσει δις με τον Φερνάντο Σάντος παρότι δεν υπήρχαν καλές σχέσεις με τον πρώην εκλέκτορα της Εθνικής Ελλάδας. Με τον προπονητή της Εθνικής Πορτογαλίας να...υμνεί τον συμπατριώτη του κοουτς (επίσης “Εστορελίστα”,όπως και ο ίδιος) και ουσιαστικά να τον ...χρίζει “διάδοχό”του

Η αλήθεια είναι πως στο λιμάνι όσα περισσότερα στοιχεία μάζευαν για τον Μάρκο Σίλβα, τόσο μεγαλύτερη γινόταν η “κάψα” τους να συνεργαστούν μαζί του. Μάλιστα από την στιγμή που οριστικοποιήθηκε το “διαζύγιό” του με την Σπόρτινγκ (κι έμενε μόνο να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα), ο Πορτογάλος κόουτς τους κέρδισε και στις προσωπικές συναντήσεις που έκανε με διοικούντες του Ολυμπιακού. Το αποτέλεσμα; Κυριολεκτικά να μην του χαλάνε χατήρι και να τον περιμένουν υπομονετικά ακόμη κι ενώ ξεκινούσε η καλοκαιρινή προετοιμασία, με μερίδα των ΜΜΕ τότε να τους κατακρίνουν για την...καθυστέρηση στην ανεύρεση προπονητή!Που να ήξεραν...

Το βέτο για Ροναλντίνιο

Όπως κρατήθηκε μυστικό από τους διοικούντες (περισσότερο για να τον...προφυλάξουν) το βέτο που έθεσε ως προπονητής του Ολυμπιακού στην μεταγραφή του Ροναλντίνιο! Δεν αποτελεί μύθο αλλά πραγματικότητα, πως αυτό το καλοκαίρι ο “Ρόνι” έφτασε όντως μια ανάσα από το να φορέσει την “ερυθρόλευκη” φανέλα. Την εποχή που όλοι έγραφαν για την συνεργασία του με την τουρκική ομάδα ο Ολυμπιακός συμφωνούσε στο οικονομικό με την πλευρά του Ροναλντίνιο. Οι μίνιμουμ ετήσιες καθαρές αποδοχές του(χωρίς μπόνους και εμπορικά δικαιώματα)θα ήταν 3 εκατ. Ευρώ αλλά ο Μάρκο Σίλβα δεν τον ήθελε με τίποτα. Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είχε πει ο Πορτογάλος στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, αν έπαιρναν τον Ροναλντίνιο θα έπρεπε να του ....βάλουν στην φανέλα και ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας!!!

Κάπως έτσι ο Μάρκο Σίλβα έγινε ο πρώτος προπονητής την τελευταία 15ετία στον Ολυμπιακό, που η διοίκηση πραγματικά του έδωσε τα κλειδιά στον μεταγραφικό προγραμματισμό. Στον απόλυτο βαθμό,ακόμη κι αν “ακύρωσε” ή αρχικά πέρασε σε...τρίτη μοίρα μεταγραφές που έγιναν πριν την άφιξή του.

Στον Ολυμπιακό που από το καλοκαίρι εφαρμόζεται ο...νόμος του Σίλβα και σε συνδυασμό με την υποδειγματική διαχείριση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η σχέση των δυο πλευρών εκτός από επαγγελματική είναι και πολύ ανθρώπινη.

Με τον 38χρονο κόουτς να λέει πρόσφατα σε συμπατριώτες του - που τον πείραξαν ρωτώντας τον αν...σκέφτεται την Τσέλσι - πως σκέφτεται μόνο τον Ολυμπιακό, πως περνάει υπέροχα στον Ολυμπιακό, τον οποίο μάλιστα συμπεριέλαβε μέσα στα 20 κορυφαία ευρωπαϊκά κλάμπ (γενικότερα και όχι μόνο με βαθμολογικά κριτήρια)

TAGS 24Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ