ΣΤΗΛΕΣ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η διοργάνωση των τεσσάρων χωρών

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η διοργάνωση των τεσσάρων χωρών

Ήξερες ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017 διεξάγεται σε τέσσερις χώρες; Ήξερες ότι αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Έλα και θα σου εξηγήσουμε τι συμβαίνει.

Η κλεψύδρα αδειάζει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017 είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Μόνο που αυτό το τουρνουά δεν θα διεξαχθεί σε μία χώρα, όπως συνήθως συμβαίνει με μεγάλες διοργανώσεις, αλλά σε τέσσερις! Στη Φινλανδία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Είναι η δεύτερη φορά που θα δούμε κάτι τέτοιο, καθώς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015 είχε μοιραστεί σε Κροατία, Γαλλία, Γερμανία και Λετονία, με τη δεύτερη να φιλοξενεί την τελική φάση και τον αγώνα του χρυσού μεταλλίου να γίνεται σε ποδοσφαιρικό στάδιο.

Η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία, αποφάσισε πως είναι προτιμότερο ένα τουρνουά τόσο μεγάλης σημασίας να "απλώνεται" σε περισσότερα μέρη του ορίζοντα, από το να διεξάγεται σε 4-5 πόλεις της ίδιας χώρας. Το πείραμα του 2015 πέτυχε και κάπως έτσι αποφασίστηκε να γίνει το ίδιο και φέτος. Η Κωνσταντινούπολη (που θα φιλοξενήσει και την τελική φάση), το Ελσίνκι, το Τελ Αβίβ και η Κλουζ-Ναπόκα είναι οι τέσσερις πόλεις που θα ακούμε τις επόμενες μέρες.

Στο Ελσίνκι διεξάγεται ο Α' Όμιλος με τις Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σλοβενία. Στο Τελ Αβίβ διεξάγεται ο Β' Όμιλος με τις Ουκρανία, Ισραήλ, Λιθουανία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία. Στην Κλουζ-Ναπόκα διεξάγεται ο Γ' Όμιλος με τις Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία. Στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται ο Δ' Όμιλος με τις Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Σερβία, Λετονία, Τουρκία, Βέλγιο.

Πως όμως φτάσαμε στην απόφαση να "μοιράζεται" το τουρνουά σε περισσότερες από μία χώρες; Ελάτε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στον Μάρτιο του 2014. Ενάμιση χρόνο πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015, η Ουκρανία που είχε αναλάβει τη διοργάνωσή του ενημέρωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ομάδων και των οπαδών, καθώς η χώρα βρισκόταν σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση. Τον Ιούνιο του 2014 η FIBA ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τις εξελίξεις, 16 χώρες ενδιαφέρθηκαν για τη διοργάνωση, οκτώ προτάσεις κατατέθηκαν και τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014 μάθαμε πως το Βερολίνο, το Ζάγκρεμπ, η Ρίγα και το Μονπελιέ πήραν το χρίσμα, με τη Λιλ να φιλοξενεί τη φάση των νοκ-άουτ αναμετρήσεων.

Η FIBA ρώτησε την Ουκρανία αν θέλει να διοργανώσει το τουρνουά του 2017, όμως και πάλι η πόρτα ήταν κλειστή με αποτέλεσμα να διεκδικήσουν από έναν όμιλο η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σερβία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Σλοβενία και το Βέλγιο. Στις 5 Νοεμβρίου του 2015 ανακοινώθηκε το τελικό σχήμα, με το Σινάν Ερντέμ Ντομ της Κωνσταντινούπολης να παίρνει τη φάση των νοκ-άουτ αγώνων. Είναι το ίδιο γήπεδο στο οποίο είδαμε πριν από μερικούς μήνες το Final Four της EuroLeague.

Όσο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2021; Κανείς δεν γνωρίζει που θα διεξαχθεί. Δεν κάναμε λάθος, δεν ξεχάσαμε το 2019. Απλώς από εδώ και στο εξής το τουρνουά θα γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια ώστε η καταπόνηση των αθλητών να είναι μικρότερη.

Μπες στο olagiatokalathi.gr και θα βρεις όσα πρέπει να ξέρεις για το μπάσκετ, αλλά και όσα χρειάζεσαι για να το απολαύσεις!

powered by Typeform
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ