ΣΤΗΛΕΣ

Αμερικανοί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Και όμως γίνεται...

Αμερικανοί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Και όμως γίνεται...

Ξέρατε ότι οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες έχουν συχνά πυκνά στα ρόστερ τους παίκτες που ΔΕΝ είναι Ευρωπαίοι; Ελάτε να σας εξηγήσουμε τι συμβαίνει.

Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχει πάρει το μάτι σας έναν Αμερικανό μπασκετμπολίστα να παίζει σε εθνική ομάδα της Ευρώπης. Και σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί " μα τι συμβαίνει; Πως είναι δυνατόν;". Και όμως, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι συχνό τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να υφίσταται και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2017.

Η Ελλάδα δεν έδωσε διαβατήριο σε κάποιον ξένο, όμως υπάρχουν ομάδες όπως για παράδειγμα η Σλοβενία (αντίπαλός μας στον όμιλο της Φινλανδίας) που προσπάθησαν να ανέβουν επίπεδο βάζοντας στο δυναμικό τους έναν πραγματικά καλό μπασκετμπολίστα. Έκαναν λοιπόν Σλοβένο τον Άντονι Ράντολφ, έναν εξαιρετικό power forward που έχει παίξει επί σειρά ετών στο ΝΒΑ και αγωνίζεται στη Ρεάλ Μαδρίτης, με στόχο να γεμίσουν τη ρακέτα τους και να διεκδικήσουν μια καλή πορεία γιατί όχι ακόμη και μέχρι την τετράδα της Ευρώπης.

Ξένο θα έχει και η Τουρκία, τον Μπόμπι Ντίξον, που οι γείτονες μετονόμασαν σε Μοχάμεντ Άλι (!) για να χωρέσει στην ομάδα τους. Ως Τούρκος παίζει άλλωστε και στο πρωτάθλημα της χώρας με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, οπότε άπαντες έχουν συνηθίσει να τον βλέπουν ως συμπατριώτη τους.

Ξένο θα έχει και το Μαυροβούνιο, τον πλέι μέικερ Ταϊρίς Ράις, που είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα από την Ελλάδα, πριν ανέβει στην κορυφή της EuroLeague με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα και παραμείνει στην ελίτ της Ευρώπης.

Μπορεί να σας φαίνεται κάπως... περίεργο, όμως οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες συνηθίζουν να ψάχνουν ξένους, συνήθως Αμερικανούς, ώστε να βρουν σε αυτούς κάποια χαρακτηριστικά που τους λείπουν. Υπάρχει βέβαια και η Ισπανία που έχει κάνει "νατουραλιζέ" (όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται) τον Κογκολέζο Σερζ Ιμπάκα που παίζει στο ΝΒΑ με τους Toronto Raptors και τον Μαυροβούνιο Νίκολα Μίροτιτς που λογικά θα παραμείνει στους Chicago Bulls.

Η Ελλάδα, πάντως, έχει αποφύγει αυτή τη "μόδα" αν και υπήρξε μια εποχή που όλοι πίστευαν ότι μπορεί να βλέπαμε τον Μάικ Μπατίστ στα γαλανόλευκα.

powered by Typeform
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ