MEDIA

Βροχή τα πρόστιμα από το ΕΣΡ για το δημοψήφισμα

Βροχή τα πρόστιμα από το ΕΣΡ για το δημοψήφισμα

Το νεοσύστατο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε πενταψήφια πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την προεκλογική περίοδο πριν το δημοψήφισμα

Πέρασαν σχεδόν 21 μήνες από το δημοψήφισμα και το ΕΣΡ, υπό τη νέα του σύσταση (εδώ και πέντε μήνες) επέβαλλε κυρώσεις στο σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την περίοδο του δημοψηφίσματος και μετέδωσαν την πλευρά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απεφάνθη κατά πλειοψηφία, με τους πρόεδρο πρόεδρο Αθ. Κουτρομάνο, τον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη και τα μέλη Δήμητρα Παπαδοπούλου, Βασίλη Καραποστόλη και Νίκο Κιάο. Απουσίαζε από την ψηφοφορία ο Γιώργος Πλειός. Μειοψήφησαν, ζητώντας την κύρωση της «απλής σύστασης» τα μέλη του ΕΣΡ Γ. Σαρειδάκης, Λ. Μήτρου και Π. Διαμαντάκου.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο καλείται να πληρώσει ο ΣΚΑΪ, ύψους 50.000 ευρώ, 20.000 ευρώ επιβλήθηκαν στο Mega και από 15.000 ευρώ σε ΑΝΤ1 και Epsilon TV. Εκκρεμεί απόφαση σχετική με την κάλυψη της περιόδου του Ιουλίου 2015 για το κανάλι Star, αλλά και μια επιπλέον υπόθεση που αφορά στο Mega.

Στον ΣΚΑΪ επεβλήθησαν τρεις κυρώσεις: 15.000 ευρώ για τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα (απαγορεύεται από τον νόμο), 15.000 ευρώ για ανισομέρεια των δύο πλευρών στις συζητήσεις και τα «στρογγυλά τραπέζια» που διοργάνωσε ο σταθμός και 20.000 ευρώ για ανισομέρεια στην παρουσίαση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ» (διαπιστώθηκε εκτενής κάλυψη της συγκέντρωσης του «ΝΑΙ» και μηδαμινή παρουσίαση του «ΟΧΙ»).

Στο Mega επεβλήθη κύρωση για επαναλαμβανόμενη προβολή δήλωσης -υπό μορφή «τρέιλερ»- του οικονομολόγου καθηγητή Ι. Τσαμουργκέλη, ο οποίος περιέγραφε τα δεινά που θα υποστεί η χώρα εάν πλειοψηφήσει το «ΟΧΙ». Εκκρεμεί ο έλεγχος του σταθμού για προσβολή προσωπικότητας ή άλλες παραβάσεις, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης «γκάλοπ» στο δρόμο, όπου δημοσιογράφος εμφανίζεται να απωθεί ηλικιωμένο από την κάμερα, όταν αντιλαμβάνεται ότι η γνώμη του- εννοείται υπερ του ΟΧΙ- δεν είναι της προτίμησης του σταθμού.

Ο ΑΝΤ1 και το Epsilon TV «τιμωρήθηκαν» για μετάδοση πολιτικής εκπομπής στο απαγορευμένο διάστημα του Σαββατοκύριακου πριν το δημοψήφισμα.

Όπως ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, εξετάστηκαν συνολικά περί τους 30 φακέλους από ισάριθμες καταγγελίες για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Από αυτούς, μόνο για έξι φακέλους στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες που οδήγησαν σε κυρώσεις. Για παράδειγμα, εάν και υπήρχε πλήθος καταγγελιών για τον προσβλητικό τρόπο που χειρίστηκε το Mega τις απόψεις του ηθοποιού Κλέωνα Γρηγοριάδη υπέρ του «ΟΧΙ», το Συμβούλιο δεν προχώρησε σε κύρωση για τη θρυλική πλέον άποψη που διατυπώθηκε (από τη Μαρία Σαράφογλου): «Και τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το “Ναι;”». Εξηγώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τον προβληματισμό κατά τη διάρκεια των διασκέψεων, ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι τα μέλη του ΕΣΡ « θεωρούν ότι η αποσπασματική εξέταση της στάσης που τήρησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί την περίοδο από την προκήρυξη ως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του όλου θέματος και επομένως οι αποφάσεις που εκκλήθησαν να λάβουν τα μέλη δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως κρίση γενικώς για τη στάση που κράτησαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά την εξεταζόμενη περίοδο». Συμπλήρωσε δε ότι « μόνο αδιαμφισβήτητες και μετρήσιμες παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως η μετάδοση πολιτικών εκπομπών κατά το τελευταίο 48ωρο και η εμφανής παραβίασης της ισομερούς ενημέρωσης, αντιμετωπίστηκαν κυρωτικά».

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ