MEDIA

VICE SPECIALS: Τα χωριά όπου σταμάτησε ο χρόνος

VICE SPECIALS: Τα χωριά όπου σταμάτησε ο χρόνος

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 01.15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα χωριά όπου σταμάτησε ο χρόνος».

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ορεινή Ξάνθη, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, κατατάσσεται σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της χαμηλής οικονομικής της ανάπτυξης. Παράλληλα, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το VICE ταξίδεψε στην ορεινή Ξάνθη και επισκέφτηκε τα χωριά της μειονότητας για να καταγράψει τις αλλαγές που επέφερε η κρίση στη ζωή των κατοίκων. Ένα από τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι πολλοί νέοι μουσουλμάνοι αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας εντοπίζεται γεωγραφικά στην περιοχή της Δυτικής Θράκης και αποτελεί την μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη θρησκευτική μειονότητα στη χώρα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι Έλληνες πολίτες και ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 110.000 περίπου.

Η οικονομική κρίση επηρέασε περισσότερο τη μειονότητα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης επειδή κατέρρευσαν οι εργασιακοί κλάδοι στους όποιους απασχολούνταν οι κάτοικοι, όπως η οικοδομική δραστηριότητα και η καλλιέργεια καπνού.

Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρες οικογένειες, κυρίως στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης, να αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και η λύση τους φαίνεται να είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό σε εργασίες κυρίως στα ναυπηγεία και τις κατασκευές.

Επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο μειονοτικό χωριό της Ελλάδας, τον Κένταυρο. Εκεί, γνωρίσαμε τον Τζεμαλή έναν νέο που έχει σπουδάσει νοσηλευτική αλλά τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στο εξωτερικό, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Τον ίδιο «δρόμο» επιλέγουν και πολλοί άλλοι νέοι από την περιοχή.

Έρευνα- Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου

Κάμερα: Βασίλης Βαφειάδης

Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης

Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials στο επίσημο minisite της εκπομπής: http://www.antenna.gr/minisites/vice/vicespecials

 

Η μονοκαλλιέργεια του καπνού ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος της Ορεινής Ξάνθης πριν από την οικονομική κρίση, όμως, πια, έχει περιοριστεί.

 

Ο Τζεμαλή ετοιμάζεται να ξαναφύγει  για να βρει δουλειά στο εξωτερικό σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Είναι ένας από τους πολλούς νέους της περιοχής που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

 

Οι νέοι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και πολλοί προσπαθούν να αποκτήσουν εισόδημα δοκιμάζοντας τις εναλλακτικές αγροτικές καλλιέργειες.

 

Οι γυναίκες στο χωριό Μύκη φοράνε καθημερινά την παραδοσιακή τους φορεσιά. Συχνά την υφαίνουν οι ίδιες και την πουλάνε για να αποκτήσουν χρήματα, ενώ οι άντρες τους έχουν μεταναστεύσει για δουλειά.

 

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Προσλήψεις 6.667 μονίμων μέσω ΑΣΕΠ: Διαδικασία, ειδικότητες και μοριοδότηση

Η μοριοδότηση για την πρόσληψη του νέου προσωπικού θα είναι διαφορετική από τις άλλες προκηρύξεις - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Είσαι σίγουρος ότι δεν μ' έχεις παρενοχλήσει σεξουαλικά;

Μία δημοσιογράφος αναρωτιέται: κατά πόσο είσαι σίγουρος πως δεν ευθύνεσαι εσύ για κάποιο από τα #metoo που κυκλοφορούν εκεί έξω;

ΒΙΝΤΕΟ

12 διασημότητες που δεν ήξερες ότι είναι μετανάστες

Το γεγονός ότι πολλοί διάσημοι είναι πρόσφυγες ή παιδιά προσφύγων μπορεί να μας ξαφνιάσει ευχάριστα

Η Νικολέττα Ράλλη έρχεται σπίτι σου μετά τα μεσάνυχτα

Η συμμετοχή της στο Late Night με τον Γιώργο Λιάγκα, που ξεκινάει Τρίτη 24/10 στις 24.00 στον Ant1, ήταν η αφορμή για να σου εξηγήσουμε γιατί ήταν και παραμένει σφοδρή αδυναμία μας.

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24