MEDIA

VICE SPECIALS: Τα χωριά όπου σταμάτησε ο χρόνος

VICE SPECIALS: Τα χωριά όπου σταμάτησε ο χρόνος

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 01.15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα χωριά όπου σταμάτησε ο χρόνος».

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η ορεινή Ξάνθη, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, κατατάσσεται σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της χαμηλής οικονομικής της ανάπτυξης. Παράλληλα, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το VICE ταξίδεψε στην ορεινή Ξάνθη και επισκέφτηκε τα χωριά της μειονότητας για να καταγράψει τις αλλαγές που επέφερε η κρίση στη ζωή των κατοίκων. Ένα από τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι πολλοί νέοι μουσουλμάνοι αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας εντοπίζεται γεωγραφικά στην περιοχή της Δυτικής Θράκης και αποτελεί την μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη θρησκευτική μειονότητα στη χώρα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι Έλληνες πολίτες και ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 110.000 περίπου.

Η οικονομική κρίση επηρέασε περισσότερο τη μειονότητα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης επειδή κατέρρευσαν οι εργασιακοί κλάδοι στους όποιους απασχολούνταν οι κάτοικοι, όπως η οικοδομική δραστηριότητα και η καλλιέργεια καπνού.

Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρες οικογένειες, κυρίως στα μειονοτικά χωριά της Ξάνθης, να αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και η λύση τους φαίνεται να είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό σε εργασίες κυρίως στα ναυπηγεία και τις κατασκευές.

Επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο μειονοτικό χωριό της Ελλάδας, τον Κένταυρο. Εκεί, γνωρίσαμε τον Τζεμαλή έναν νέο που έχει σπουδάσει νοσηλευτική αλλά τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στο εξωτερικό, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Τον ίδιο «δρόμο» επιλέγουν και πολλοί άλλοι νέοι από την περιοχή.

Έρευνα- Παραγωγή: Νιόβη Αναζίκου

Κάμερα: Βασίλης Βαφειάδης

Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης

Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials στο επίσημο minisite της εκπομπής: http://www.antenna.gr/minisites/vice/vicespecials

 

Η μονοκαλλιέργεια του καπνού ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος της Ορεινής Ξάνθης πριν από την οικονομική κρίση, όμως, πια, έχει περιοριστεί.

 

Ο Τζεμαλή ετοιμάζεται να ξαναφύγει  για να βρει δουλειά στο εξωτερικό σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Είναι ένας από τους πολλούς νέους της περιοχής που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

 

Οι νέοι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και πολλοί προσπαθούν να αποκτήσουν εισόδημα δοκιμάζοντας τις εναλλακτικές αγροτικές καλλιέργειες.

 

Οι γυναίκες στο χωριό Μύκη φοράνε καθημερινά την παραδοσιακή τους φορεσιά. Συχνά την υφαίνουν οι ίδιες και την πουλάνε για να αποκτήσουν χρήματα, ενώ οι άντρες τους έχουν μεταναστεύσει για δουλειά.

 

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Tσίπρας στο Έθνος της Κυριακής: Ο Καμμένος δε θα γίνει Σαμαράς

Μη χάσετε την αποκλειστική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Έθνος της Κυριακής, που θα συζητηθεί: Περιγράφει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, αναφέρει ότι το μείζον θέμα είναι ο αλυτρωτισμός και απαντά για τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου

Χορεύοντας με τις Ελληνίδες MILF

Το φετινό ρόστερ του Dancing with the Stars μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

'Μαύρη' πρώτη επέτειος για Τραμπ: Μεγάλο πλήγμα η αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους

Τα πρώτα 'γενέθλια' της διακυβέρνησης Τραμπ έκρυβαν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τον Αμερικανό πρόεδρο, με τις ΗΠΑ να "παραλύουν" και τον ίδιο να δέχεται τα "βέλη" εχθρών και φίλων

GοT: Ξέρουμε πού διαδραματίζεται η 1η σκηνή της πρεμιέρας (και εγκρίνουμε)

Μπορεί να μην ξέρουμε τι θα γίνει στην πρώτη σκηνή, αλλά ξέρουμε πού θα γίνει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το 6ο τεύχος του Ερίκ Καστέλ

Ο θρυλικός Ερίκ Καστέλ επέστρεψε στην Ελλάδα! Μην χάσετε αυτή την Κυριακή 21/1 με το "Eθνος της Κυριακής" το 6ο τεύχος με τον τίτλο "Το μυστικό του Παμπλίτο".

Ειδικό αφιέρωμα για το Bitcoin στην Ημερησία

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 14 Ιανουαρίου με συνολικά επτά πλούσια ένθετα για ολόκληρη την οικογένεια και ειδικό αφιέρωμα για το bitcoin

Ο γ' τόμος της "Εγκυκλοπαίδειας του Κρασιού" με τη σφραγίδα της LAROUSSE

Μη χάσετε στο "Εθνος της Κυριακής" που κυλοφορεί στις 21/01 τον τρίτο και τελευταίο τόμο από την "Εγκυκλοπαίδεια του Κρασιού"

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24