MEDIA

Το τέλος του ΔΟΛ...

Το τέλος του ΔΟΛ...

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, γράφει το ιστορικό της κρίσης και το διαφαινόμενο τέλος του ιστορικού ομίλου.

Σε οικονομική ασφυξία με άμεση συνέπεια να είναι αδύνατη η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, οδηγήθηκε ο ΔΟΛ, μετά την απόφαση της κρατικά ελεγχόμενης Εθνικής Τράπεζας να δεσμεύσει τους λογαριασμούς και να διακόψει τη ρευστότητα της εταιρείας. Και από χθες ο όμιλος πρακτικά είναι ανενεργός ελέω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών . Οι απλήρωτοι από τον Αύγουστο εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί τι γίνει με το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο φέρνει την εταιρεία αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις.

Ο ΔΟΛ, ένα από τα πιο ιστορικά εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, ιδρύθηκε το 1922 από τον Δημήτριο Λαμπράκη και από το 1957 ανέλαβε ο γιος του, Χρήστος, που διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική δημοσιογραφία και στην πολιτική, ιδίως μέσω των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα».

Από το 2009 που «έφυγε» από τη ζωή ο Λαμπράκης, ανέλαβε ο Σταύρος Ψυχάρης που μεταξύ άλλων υπήρξε προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Αντρέας μάλιστα βάφτισε τον γιό του Ψυχάρη και τέως βουλευτή, δίνοντας το όνομά του ενώ η κόρη του (από τον δεύτερο γάμο) Σοφία βαπτίστηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Τα τελευταία χρόνια, ελέω της κρίσης και του περιορισμού της διαφημιστικής πίτας ο ΔΟΛ βρέθηκε σε δεινή θέση, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα ίδια που έδωσαν στις συστημικές τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος και κατ΄επέκταση από την κυβέρνηση, τη διαχείριση του Mega όπου ο ΔΟΛ είναι μέτοχος.

Εξ ου και, ως όλα δείχνουν, ο Ψυχάρης αποχωρεί από τον ΔΟΛ και ο όμιλος μπαίνει να μπαίνει σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Πολύ κοντά στο λουκέτο πλέον το ιστορικό συγκρότημα…

Οι αντιδράσεις του μιντιακού κόσμου αλλά και των εργαζομένων, πάμπολλες. Με μία αιχμηρή ανάρτησή της η αρθογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Πέπη Ραγκούση σχολιάζει την απεργία στον δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη: « Επ’ αόριστον μην αναζητήσετε στα περίπτερα τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ ούτε στις συχνότητες το Vima fm ούτε στο Ίντερνετ το in.gr. Καλα Χριστούγεννα κύριε Λώρενς απο εργαζόμενους πέντε μήνες απλήρωτους και χωρις δώρο Χριστουγέννων.

ΥΓ. Τι διάολο, δημοσιογραφοι είμαστε. Τους υπεύθυνους εμεις θα τους κρεμάσουμε στα μανταλάκια της Ιστορίας. Γιατι ο ΔΟΛ ειναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Ιστορίας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».

Ακρίτα: «Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι»

Η Έλενα Ακρίτα, που μετράει δεκαετίες στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, συγκλονίζει με το κείμενο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: « ΔΟΛ, λοιπόν. Από σήμερα σωπαίνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στα Νέα και στο Βήμα. Αδειάζουν τα γραφεία… ερημώνει το κτίριο. Οι συνάδελφοι βγαίνουν στη Μιχαλακοπούλου με τις κούτες αγκαλιά. Λουκέτο; Απεργία; Ανεργία; Θα μου πεις ούτε οι πρώτοι είμαστε ούτε οι τελευταίοι.

Προσωπικά έζησα εκεί όλη την ενήλικη ζωή μου. Στον Ταχυδρόμο, στο Βήμα, στα Νέα από τα 18 μου χρόνια. Φιλίες, αγάπες, έρωτες, χωρισμοί, παρέες που χάθηκαν, παρέες που άντεξαν. Τότε καπνίζαμε ακόμα στην Χρήστου Λαδά, τότε τρώγαμε παρέα τα μεσημέρια στο Κεντρικόν… τότε που στο ‘Χάραμα’ μας έβρισκε το χάραμα με τον Τσιτσάνη και τη Μπέλλου. Τότε που ο κυρ Σταύρος μας έφερνε καφέδες στα ξενύχτια της δουλειάς πάνω σε γραφομηχανές Olivetti. Δεν χαθήκαμε οι παλιοί μεταξύ μας. Σμίξαμε με τους καινούργιους και καινούργιες σχέσεις χτίσαμε.

Όλοι μαζί λοιπόν τώρα. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι.

Τώρα που σιγούν τα πληκτρολόγιά μας, να…ευχαριστήσουμε όλους όσους χάρηκαν με το τέλος μας, όσους τρίβουν τα χέρια τους, όσους αναφωνούν «ψόφος στους εργαζόμενους στον ΔΟΛ». Μα πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε το σούπερ σωματείο μας την ΕΣΗΕΑ που με σταυρωμένα χέρια κι αμέτοχο βλέμμα παρακολουθούσε όλα τα τραγικά λάθη της εργοδοσίας χωρίς να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι. Καλές γιορτές, συνάδελφοι. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα ΔΕΝ κάνατε για μας».

Η δε Αντα Ψαρρά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» θυμήθηκε την «Ελευθεροτυπία» και έγραψε για τις «θλιβερές συμπτώσεις»: « Ηταν και πάλι παραμονές Χριστουγέννων, 21 Δεκέμβρη του 2011 όταν η “Ελευθεροτυπία” δούλεψε στο σύνολό της για να ετοιμάσει το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας. Ημασταν τότε κι εμείς για πέντε μήνες απλήρωτοι (…). Η τότε διοίκηση της εφημερίδας με σπασμωδικές κινήσεις προσπάθησε να συνεχίσει τη μέθοδο των δανείων, έριξε το φταίξιμο στις τράπεζες, στην τότε κυβέρνηση, που προφανώς αδιαφορούσε για όλους τους απολυμένους, και φυσικά στους εργαζόμενους που δεν μπορούσαν να δουλεύουν άλλο απλήρωτοι και απολύτως απαξιωμένοι».


Πιο επιθετικός, ο Άρης Χατζηστεφάνου στο info-war.gr έγραψε για τον ΔΟΛ ως «Ένα λουκέτο που άργησε πολύ». « Μια επιχείρηση που ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της με θαλασσοδάνεια ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών κάποια στιγμή θα έφτανε στα όριά της» ανέφερε. Η ψυχολόγος Μαρίκα Λυσιάνθη αρθρογράφησε στο ysterografa.gr έγραψε το κείμενο «Από την αίγλη του Χρήστου Λαμπράκη, στον ξεπεσμό του ΔΟΛ επί Σταύρου Ψυχάρη» αναφέροντας ότι « το Mega διαλύεται, το ημερήσιο “Βήμα” έχει προ πολλού αναστείλει την έκδοσή του, τα “Νέα” έχουν γονατίσει σε κυκλοφορία, και το “Βήμα της Κυριακής” δίνει λυσσώδη μάχη για να κρατήσει ένα επίπεδο».

«Ο ΔΟΛ δεν πρέπει να πεθάνει…» έγραψε ο πρώην αρθρογράφος των «Νέων» Γιώργος Λακόπουλος στο anoixtoparathyro.gr, σημειώνοντας πως « όταν άρχισε να κλιμακώνεται η κρίση στα Μέσα Ενημέρωσης, ο Ψυχάρης είχε μια ευκαιρία: να πουλήσει το συγκρότημα και τις μετοχές του στο κανάλι (…). Γιατί δεν το έκανε; Υπάρχουν πολλές ερμηνείες, με επικρατέστερη ότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει ένα σπορ στο οποίο διακρίθηκε πρώτα ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως εκδότης και επιχειρηματίας: το power game. Είχε άλλωστε τόσους εχθρούς που θα ήταν ίσως αφελές ή επικίνδυνο».

Οι παραγωγοί της εκπομπής «σεμνά και ταπεινά», Κακούσης-Πετρόπουλος, στον ΒΗΜΑ FM 99,5, σχολιάζουν με μια αιχμηρή τους ανάρτηση την απεργία στον ΔΟΛ κι ως εκ τούτου και στον ΒΗΜΑ FM 99,5. « Τα πράγματα δεν είναι καλά…Ισως λίγοι απο εσάς γνωρίζατε οτι όλον αυτο τον καιρό, όλοι όσοι σας ενημερώναμε απο τους 99,5 δουλεύαμε απλήρωτοι και σε μία έξαρση… εθελοντισμού! Πιστεύαμε οτι τα πραγματα θα πήγαιναν καλυτερα και βάλαμε πλάτη. Πιστέψαμε τις δεσμεύσεις του εκδότη και ιδιοκτήτη οτι τα πραγματα θα ομαλοποιηθούν και οτι » στ’ αμπάρια υπάρχουν τα απαραίτητα…» Φτάσαμε 4 μηνες απλήρωτοι» γραφουν μεταξύ άλλων οι Κακούσης-Πετρόπουλος που ασκούν κριτική και στη σημερινή κυβέρνηση: «Γραμμή δεν πήραμε ποτε (γι αυτο πολλές φορες τρωγομασταν on air με τον Δημητρη…) είχαμε τις απόψεις μας καλές ή κακές, τη δίκη μας οπτική και καθε μέρα την ξεδιπλωναμε στους ακροατές μας με τον τροπο που εμεις νομίζαμε οτι θα βρουν ελκυστικό. Και ας μας εξισωναν συστηματικά τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης με τον εργοδότη μας. Και ας έριξαν μπόλικο νερό στο μύλο της χρεοκοπίας του ΔΟΛ με τροπο ξεδιάντροπο, εκμεταλλευόμενοι τα εγκληματικά λαθη (;) της διοίκησης του ιστορικότερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας».

Παπαχρήστος: «Υπόλογος στη Δικαιοσύνη ο Ψυχάρης»

Για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» ο αρθρογράφος των «Νέων», Γιώργος Παπαχρήστος. « Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι υπόλογος απέναντι στη Δικαιοσύνη για όσα παρέλειψε να κάνει και οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ταυτίζονται με τις ενέργειές του και τις παραλείψεις του», δήλωσε και αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα πράγμα που δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι η ότι η εξουσία που τους δίνει αυτή τη ματαιοδοξία του πανίσχυρου είναι προσωρινή. Έχω δει κυβερνήσεις, πανίσχυρους πρωθυπουργούς και υπουργούς, που μετά κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος. Η εξουσία είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Η κυβέρνηση έχει προσωποποιήσει τον Ψυχάρη ως διαπλοκή, καλά κάνει, αλλά σκέψου τι γίνεται πίσω. Έκλεισε το Mega, το πιο σοβαρό ενημερωτικό κανάλι που υπήρχε, κλείνεις και τα ΝΕΑ. Δεν θα βγει ούτε το Βήμα, ούτε ο ραδιοφωνικός σταθμός λειτουργεί, ούτε τα περιοδικά, τα site έκλεισαν. Πάει, τέλος. Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα στον λαό. Πάει αύριο σε εκλογές, τι έχει να πει; Τι υλοποίησε από όσα δεσμεύτηκε να κάνει; Θα λέει ότι σκότωσε τη διαπλοκή. Μπράβο ρε Τσίπρα, με αυτή μπορεί να είναι ευτυχισμένοι 10 εκατ. Έλληνες, να σε ξαναψηφίσουν. Τη σκοτώσατε τη διαπλοκή κι εσύ και ο Δραγασάκης και ο Παππάς».

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

« Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων του ΔΟΛ που απαιτούν από την εργοδοσία την καταβολή των μισθών, μαζί και του 14ου.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία οι εξελίξεις με την πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση στο χώρο των ΜΜΕ που οφείλει δεδουλευμένα τεσσεράμισι μηνών και προαναγγέλλει αλλαγή σκυτάλης με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν ρόλο, λόγω χρεών του εργοδότη.

Αποτελούν μέρος γενικότερων εξελίξεων στον κλάδο του Τύπου, αναδιάταξης του σκηνικού στα ΜΜΕ, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει βάθος και οδηγεί στην όξυνση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, για το ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα κερδίσει περισσότερα. Η επίθεσή τους υπηρετεί την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ.

Ο αγώνας των εργαζομένων, διοικητικών, τεχνικών και δημοσιογράφων είναι ενιαίος. Η λογική του «μικρότερου κακού», της αναμονής και της ταύτισης των συμφερόντων των εργαζομένων με εκείνων της εργοδοσίας έχει κοντά ποδάρια. Η πείρα το έχει δείξει - σπέρνουν αυταπάτες ή στάχτη στα μάτια όσοι λένε ότι στον καπιταλισμό εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, όλοι, μπορεί να είναι κερδισμένοι.

Ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός είναι ανηλεής, με κριτήριο την τσέπη, κλείνει και ανοίγει επιχειρήσεις, συνθλίβει εργαζόμενους, «επενδύει» στην ανεργία.

Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: άλλα Μέσα έκλεισαν και θα κλείσουν, άλλα θα διασωθούν, κάποια γιγαντωμένα, κάποια συρρικνωμένα, μαζί και με νέα που στήνονται επιφυλάσσουν για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις μισθούς πείνας, σχέσεις εργασίας - λάστιχο, πετσοκομμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι μεγαλοεκδότες, όπως και οι μεγαλοεργολάβοι, βιομήχανοι, εφοπλιστές, απολαμβάνουν όλα τα μέτρα - εργαλεία που προώθησαν και συνεχίζουν να προωθούν για λογαριασμό τους οι αστικές κυβερνήσεις.

Κερδισμένος θα είναι ο αγώνας, όταν αντιληφθούμε ως εργαζόμενοι τη δύναμή μας. Οταν ενωθούμε απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου των ΜΜΕ, αλλά και κάθε κλάδου, που θέλει εργαζόμενους φτηνούς, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα. Αγώνας προσανατολισμένος στη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Εμείς έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους σταματήσουμε και να βάλουμε πλώρη, παλεύοντας μαζί με την εργατική τάξη για την ανατροπή του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση.

Ολοι στον αγώνα»

* Σήμερα δεν κυκλοφόρησαν τα «Νέα», ενώ δεν μεταδίδει πρόγραμμα ο Βήμα FM ενώ ήταν χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Το τέλος του ΔΟΛ...
Το τέλος του ΔΟΛ...

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ