MEDIA

Το πρώτο "όχι" του ΣτΕ στα κανάλια και η διαδικασία αδειοδότησης!

Το πρώτο "όχι" του ΣτΕ στα κανάλια και η διαδικασία αδειοδότησης!
EUROKINISSI

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών. Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας του διαγωνισμού. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για «πάγωμα» της προκήρυξης του διαγωνισμού χορήγησης επτά τηλεοπτικών αδειών.

Τα μέλη της Ολομέλειας, υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών, με τις υπ’ αριθμ. 12- 15/2017 αποφάσεις της απέρριψαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει Alpha, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και Star. Προηγουμένως, τα μέλη του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου άκουσαν τα νομικά επιχειρήματα τόσο των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, όσο και των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών. Στη διαδικασία παρών ήταν και παρατηρητής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής…

Τι ζητούν τα κανάλια

Τα κανάλια ζητούσαν να «παγώσει» η προκήρυξη υποστηρίζοντας ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην ΕΣΔΑ. Και στοχεύουν όχι στη ματαίωση του διαγωνισμού αλλά στο αυτός να γίνει νόμιμα, αφού διορθωθούν «οι σοβαρές πλημμέλειες του», όπως έχουν αναφέρει. Και επιχειρηματολογούν με τον «περιορισμένο αριθμό των αδειών» (έχουν αναφερθεί στο παρελθόν τα επιχειρήματά τους και για 12 άδειες και για 18 άδειες!), το «υψηλό τίμημα εκκίνησης» ενώ σημειώνουν ότι δεν προβλέπονται ποιοτικά κριτήρια και δεν διασφαλίζεται η φερεγγυότητα της δημοπρασίας.

Ωστόσο, ενώπιον εξίσου της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συζητηθούν (αναμένεται στις αρχές Μαρτίου) οι κύριες αιτήσεις / ενστάσεις που έχουν καταθέσει εν λόγω οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί.

Επτά υποψήφιοι ή… λιγότεροι;

Τοιουτοτρόπως, από αύριο Πέμπτη 11 Ιανουαρίου προχωρά κανονικά η διαδικασία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, στο ΕΣΡ. Τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου δηλώνουν αποφασισμένα να μην επιτρέψουν σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να παρευρίσκονται τόσο την ημέρα της λήξης της υποβολής των φακέλων όσο και τις ημέρες της αποσφράγισής τους στους χώρους του συμβουλίου. Το deadline είναι στις 15:00.

Ως γνωστόν, οι δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες θα είναι επτά και θα έχουν με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ έκαστη, τίμημα που θα καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις, σε δέκα έτη. Οι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας θα πρέπει να υποβάλουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Ερώτημα είναι βέβαια το αν αύριο θα εμφανιστούν επτά υποψήφιοι, ή περισσότεροι ή… ακόμη και λιγότεροι, για τις τηλεοπτικές άδειες. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού και προβλέπουν ότι θα κατατεθούν τουλάχιστον επτά αιτήσεις.

Αν ωστόσο υπάρξουν λιγότεροι ενδιαφερόμενοι, με βάση την απόφαση του ΕΣΡ, οι άδειες που απομένουν μπορούν να διατεθούν (με την τιμή ίδια τιμή εκκίνησης) μέχρι και την ημέρα προκήρυξης διαγωνισμού των άλλων αδειών: των θεματικών.

Για να δούμε…

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ