MEDIA

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!
EUROKINISSI SPORTS

Τι πραγματικά ισχύει αναφορικά με τις προθέσεις της λίγκας, της ΕΠΟ, της Nova και άλλων τηλεοπτικών φορέων. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Η είδηση αν μη τι άλλο αρχικά εξέπληξε και κατόπιν ξένισε: στο διοικητικό συμβούλιο της Super League έπεσε πρόταση για τη διεξαγωγή League Cup στην Ελλάδα. Ενός θεσμού που, ως τρίτη τη τάξει διοργάνωση, υπάρχει σε πολλές χώρες αλλά λαμβάνει χώρα με άλλη μορφή και όχι υπό τη μορφή της κατατιθέμενης πρότασης: να γίνει τον Μάιο για να καλύψει το ημερολογιακό "κενό" και μάλιστα από… τούτο τον Μάιο!

Τούτο βέβαια αφορά στην ΕΠΟ, που είναι η διοργανώτρια τέτοιων θεσμών και η οποία αρχικά είδε με θετικό μάτι την πρόταση για την αναβίωση ενός θεσμού που στην Ελλάδα είδαμε μόνο μια φορά και έκτοτε… ποτέ ξανά.

ΤΟ... ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΑΕ

Ο ένας και μοναδικός τελικός του ελληνικού League Cup έλαβε χώρα το 1990 με την ΑΕΚ να νικά με 3-2 τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, άλλες εποχές τότε, η διοργάνωση ονομαζόταν "Κύπελλο ΕΠΑΕ" και σε αυτή έλαβαν μόνο οι 18 ομάδες της (τότε) Α’ Εθνικής, με μονά ματς πλην ημιτελικών όπου ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει με δύο ισοπαλίες τον Παναθηναϊκό (1-1, 2-2) και η ΑΕΚ τον Λεβαδειακό (0-0 και 1-0).

Εκτοτε όμως, μια και το ενδιαφέρον ατόνησε και δεν διεξήχθη ποτέ πια.

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!
League Cup, Oλυμπιακός, ΑΕΚ

ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ LEAGUE CUP...

…σε σχεδόν όλο τον κόσμο, ως τρίτη τη τάξει διοργάνωση μιας χώρας. Από την Ινδία και το Χονγκ Κονγκ ως την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική και το Τρινιντάντ & Τομπάγκο, υπάρχει τέτοια διοργάνωση. Με λιγότερη αίγλη βέβαια από ό,τι στην Ευρώπη όπου αποτελεί παραδοσιακό θεσμό πλέον στην Αγγλία και στη Γαλλία, με τους νικητές να καρπώνονται έξοδο στο Europa League. Αντίθετα, υπάρχει ως τουρνουά αλλά δεν προσδίδει ευρωπαϊκό εισιτήριο στον νικητή σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ και η Σκωτία.

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!

Πιο… προσφιλές, κοντινό αν θέλετε, σε εμάς είναι το Taca de Liga της Πορτογαλίας, το League Cup που ξεκίνησε από το 2007-08 και δεν ευρωπαϊκό εισιτήριο, μάλιστα είθισται οι αγώνες της διοργάνωσης αυτής, ή πρώιμοι γύροι του Κυπέλλου, να ορίζονται σε Σαββατοκύριακα αμέσως μετά από αγωνιστικές εθνικών ομάδων ώστε να μην επηρεάζονται οι σύλλογοι από την απουσία, και την κόπωση, των διεθνών τους ποδοσφαιριστών. Αυτό θα πει οργάνωση…

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ LEAGUE CUP;

Σύμφωνα με τους παράγοντες της τηλεοπτικής αγοράς, η προαναφερθείσα πρόταση της Λίγκας για τη διεξαγωγή Σούπερ Καπ έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League, τα αιτήματα από πλευράς ΠΑΕ και το "μοντέλο ΠΑΟΚ" που είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ παλιότερα.

Στελέχη της αγοράς απορούν με… χαμόγελο στο άκουσμα της πρότασης για League Cup καθώς η ίδια πλευρά, η Λίγκα δηλαδή, το καλοκαίρι αποφάσισε να καταργήσει από φέτος τα play offs της Super League "προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος αλλά και για λόγους κόπωσης των ομάδων", όπως έλεγαν τον Αύγουστο. Και τώρα θέλουν να ορίσουν αγώνες τον Μάιο, μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, ακόμη και για όσες έχουν υποβιβαστεί αλλά και φυσικά για ομάδες που δεν θα έχουν στη διάθεσή τους παίκτες που θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για το Μουντιάλ ή άλλους με ληγμένα συμβόλαια.

"Πώς ξαφνικά οι ομάδες απέκτησαν… υπερφυσικές δυνάμεις και μπορούν να πάρουν μέρος σε μια νέα διοργάνωση, η οποία μάλιστα προβλέπεται για τον ερχόμενο Μάιο;", ήταν η κύρια απορία τους…

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE

Από τον Αύγουστο του 2017 "τρέχει" μια συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις και κυριολεκτικά… την τελευταία στιγμή ανάμεσα σε Super League και Nova, η οποία αφορά τη σεζόν 2017-18 για τις 15 από τις 16 ΠΑΕ (ο ΠΑΟΚ έχει κάνει "ατομικό" συμβόλαιο" με τη Nova, όπως είχαμε αποκαλύψει). Τότε που τόσο η Λίγκα όσο και η Nova προχώρησαν σε κινήσεις προς τις 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ, προσφέροντάς τους (πλην των 30 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο στις 15 από τις 16 ΠΑΕ, πλην ΠΑΟΚ που συμφώνησε ξεχωριστά με τη Nova) και 1,2 εκατ. ευρώ από τη χορηγία του Ιβάν Σαββίδη μέσω της "Σουρωτής", και άλλα 1,2 εκατ. ευρώ από τη Nova μόνος προς τις "12".

Η κίνηση των "12", που ως ομάδα παραμένει… συμπαγής από τον Αύγουστο, επανήλθε ενόψει της διαπραγμάτευσης για το επόμενο συμβόλαιο. Από πλευράς Nova υπάρχει πρόταση για 30 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2018-19 προς τη λίγκα, η οποία… απάντησε με την πρόταση για το League Cup. Οι ΠΑΕ ζητούν περί τα 33 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε με ρεπορτάζ του ο Νίκος Συριώδης ενώ διέρρευσε και το κείμενο που καλεί τις 12 μικρομεσαίες ομάδες να υπογράψουν, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το "αδιάρρηκτο" της κεντρικής διαχείρισης. Βέβαια στο κείμενο αναφέρεται ως προϋπόθεση για την εγκυρότητα της υπογραφής και η κατάθεση επιταγής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την πλευρά του υπογράφοντος, ώστε σε περίπτωση αποχώρησής από την "ενιαία" Κεντρική Διαχείριση να αποζημιωθούν οι παραμένουσες ομάδες. Επιταγές όμως, κανείς δεν κατέθεσε μέχρι τώρα…

Σημειωτέον ότι εκτός από τα προαναφερθέντα 33 εκατ. ευρώ, οι ΠΑΕ ζητούν ακόμη 1,2 εκατ. ευρώ (ήτοι, 100.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία ΠΑΕ), ως μπόνους επειδή η Nova εκχώρησε τα διαδικτυακά τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος σε Vodafone και Wind.

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!

Πρακτικά η πρόταση, με… επικεφαλής την Ξάνθη, των "12" αναφέρει ότι η μικρομεσαίοι θα κινηθούν από κοινού για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χωρίς τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Κάτι που έγινε και στο μπάσκετ φέτος με 11 ΚΑΕ να διαπραγματεύονται μαζί, και να κλείνουν, με την ΕΡΤ ενώ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν συνάψει ατομικές συμφωνίες με την Cosmote TV.

Ή 30 ΜΥΡΙΑ Ή... ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΟΚ

Από πλευράς Nova, η πρόταση της Nova είναι συγκεκριμένη για τη σεζόν 2018-19 και μάλιστα είχε deadline μέχρι τις 30 Νοεμβρίου αλλά δόθηκε παράταση για… μεθαύριο, 15 Ιανουαρίου.

Και αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι 15 από τις 16 ΠΑΕ δεν αποδεχθούν, για όποιον λόγο, την πρόταση των 30 εκατ. ευρώ για ένα έτος (που στη συνδρομητική κρίνουν ως παραπάνω από καλή, για τα –οικονομικά- δεδομένα του σήμερα), τότε θα προχωρήσουν σε "μοντέλο ΠΑΟΚ": ήτοι, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά, κάτι που αναμένεται να κοστίσει οικονομικά σε αρκετές από τις ΠΑΕ της "κίνησης" των 12.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ...

…μπαίνουν ξανά σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Κατ’ εκτίμηση της στήλης, τούτη τη φορά η πρόταση της Nova προς τις ΠΑΕ δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Από βδομάδα θα γίνει γνωστή και η νέα αντίδραση ή αντιπρόταση από πλευράς Λίγκας, που έφερε το League Cup ως… τυράκι προς τη συνδρομητική ωστόσο η μορφή αυτής της διοργάνωσης, Μάιο μήνα και με τους συλλόγους να παίζουν άνευ κινήτρου και χωρίς πολλούς βασικούς, μόνο ως εμπορική δεν κρίνεται.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ (ΑΠΟΡΙΑΣ)...

Αν το League Cup, που δεν κρίνεται πιθανό, λάβει τη μορφή της πρότασης και διεξαχθεί τον Μάιο, θα είναι μια διοργάνωση που δύσκολα θα την ξαναδούμε.

Αλλά, μεταξύ μας, ποιο… League Cup; Η Ελλάδα είναι η μόνη προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα που δεν έχει… Σούπερ Καπ! Τούτο, ως τρόπαιο, δεν υπάρχει πλέον στην Ευρώπη μόνο σε Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία, ήτοι χώρες με πρωταθλήματα πολύ λιγότερο εμπορικά από το δικό μας.

Το παρασκήνιο με το League Cup και τα τηλεοπτικά!

Το ελληνικό Σούπερ Καπ, με τον εύγλωττο τίτλο "Κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης", έλαβε χώρα από το 1987 δίχως όμως τις σεζόν που είχε γίνει νταμπλ από ομάδα, όπως το ’91 και το 95’ από τον Παναθηναϊκό ή είτε υπό τον φόβο επεισοδίων όπως το 1990 μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού (λόγω της μεταγραφής του Στράτου Αποστολάκη) και το 1997 μεταξύ ΑΕΚ – Ολυμπιακού. Εκτοτε, απλά πέρασε στη λήθη, με εξαίρεση το 2007, και το Ολυμπιακός – Λάρισα (1-0).

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ