MEDIA

Τι θα γίνει με την έβδομη άδεια;

Τι θα γίνει με την έβδομη άδεια;
INTIME NEWS

Το παρασκήνιο των σημερινών έξι, για επτά κανάλια, υποψηφιοτήτων. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Με επτά άδειες για… έξι υποψήφιους καναλάρχες, ανέδειξε η σημερινή διαδικασία στα γραφεία του ΕΣΡ. Εκεί όπου προσήλθαν, καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα, παράβολο 30.000 ευρώ αλλά και εγγυητική ύψους 3,5 εκατ. ευρώ οι εκπρόσωποι έξι επιχειρηματιών: των Δημήτρη Κοντομηνά (για τον Alpha), Ιβάν Σαββίδη (για το Epsilon TV), Θοδωρή Κυριακού (για τον ΑΝΤ1), Γιάννη Αλαφούζου (για τον ΣΚΑΪ), Γιάννη Βαρδινογιάννη (για το Star) και Φίλιππου Βρυώνη (για το Extra Channel).

ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ 210 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Από τη στιγμή που κατατέθηκαν έξι φάκελοι υποψηφιότητας, είναι… φιξ και το ποσό που καρπωθεί το ελληνικό κράτος – με τα νυν δεδομένα: 35 εκατ. ευρώ επί έξι, 210 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας (μια δόση ανά έτος, δέκα δόσεις). Και δεν θα ανέβει το ποσό, μιας και δεν εμφανίστηκαν οκτώ ή περισσότεροι υποψήφιοι.

Σημειωτέον ότι οι προαναφερθέντες έξι επιχειρηματίες είναι υπερθεματιστές του διαγωνισμού μεν αλλά όχι… καναλάρχες ακόμη, αφού θα πρέπει να ελεγχθούν τα έγγραφα που κατέθεσαν, να εγκριθούν από το ΕΣΡ οι φάκελοί τους, γενικώς να ξεψαχνισθούν… τα πάντα και, φυσικά, στα μέσα Φλεβάρη που θα γίνει ο διαγωνισμός, να πληρώσουν την πρώτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στον πρώτο διαγωνισμό, υπερθεματιστής είχε αναδειχθεί ο Καλογρίτσας αλλά δεν είχε να καταβάλει την πρώτη δόση, και η άδεια κατέληξε στον Ιβάν Σαββίδη.

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΡΥΩΝΗ

Από τους προαναφερθέντες έξι, η κίνηση της τελευταίας στιγμής ήρθε από πλευράς Βρυώνη. Εκπληξη; Όχι και τόσο μιας και από τις 20 Δεκεμβρίου η εταιρεία Proteas Production Media είχε λάβει ενημέρωση για τη διαδικασία . Εντέλει εμφανίστηκε η Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.: πρόκειται για μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ μόλις στις 2 Ιανουαρίου 2019 με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8.030.200 ευρώ. Ως εκπρόσωπός της στο ΕΣΡ εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, που είχε εκπροσωπήσει το Epsilon TV επί ημερών Βρυώνη σε πολιτικά debates.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ 7Η ΑΔΕΙΑ

Η έβδομη άδεια έμεινε λοιπόν κενή. Βάσει προκήρυξης του διαγωνισμού, θα υπάρξει… επαναπροκήρυξη για αυτή το επόμενο διάστημα, άρα αν προκύψει κάποιος ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα με 35 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια, να την αποκτήσει. Αν ωστόσο, και μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις τρεις θεματικές άδειες (κι αυτές πανελλαδικής εμβέλειας) δεν βρεθεί και έβδομος ενδιαφερόμενος, η εν λόγω "αδιάθετη" άδεια θα μετατραπεί από "γενικού περιεχομένου" σε "θεματική".

Σύμφωνα με την προκήρυξη, "στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου".

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ

Τελευταία στιγμή, και ελέω της εξαγγελθείσας απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η αποσφράγιση των φακέλων δεν θα αρχίσει την Παρασκευή 12/1/2018 αλλά την Δευτέρα 15/1/2018 και ώρα 9:00 π.μ όπως ανακοίνωσε το ΕΣΡ.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ ανάφερε ό,τι… γράψαμε νωρίτερα: «κατετέθησαν 6 αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη ραδιοτηλεοπτική και εμπορική εταιρεία παροχής πληροφοριών ενημέρωσης. (ΣΚΑΙ)

2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)

3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

4. Antennα TV Α.Ε. (Ant1)

5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)

6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποσφράγισης και μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, θα πρέπει να υποβληθούν οι ενστάσεις που μπορεί να προκύψουν.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ MEGA;

Από τα υπάρχοντα κανάλια εθνικής εμβέλειας εκτός διεκδίκησης τέθηκαν το Mega, το Μακεδονία TV του ομίλου ΑΝΤ1 και το ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ενδέχεται βέβαια μερικά ή όλα εξ αυτών να διεκδικήσουν θεματική άδεια, στον επόμενο διαγωνισμό που θα λάβει χώρα (όταν ολοκληρωθεί, με το καλό, ο τρέχοντας).

Το Mega, αν δεν αλλάξει κάτι, στα τέλη Φεβρουαρίου πρέπει βάσει νόμου να κατεβάσει… ρολά και να διακόψει την εκπομπή προγράμματος. Στο θέμα τοποθετήθηκε ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι οι άνθρωποι του Mega λάμβαναν εδώ και καιρό υποσχέσεις και δεσμεύσεις και θα πρέπει να γίνει γνωστό ποιοι τις έδιναν και ποιος τελικά έπαιξε με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι "με αυτοθυσία εδώ και δυο χρόνια λειτουργούσαν έναν σταθμό στον οποίο συνέχισαν να μπαίνουν χρήματα".

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ