MEDIA

Της… Φλωρεντίας! Οι (μόλις) τέσσερις άδειες, ο πανικός και η παρανομία!

Της… Φλωρεντίας! Οι (μόλις) τέσσερις άδειες, ο πανικός και η παρανομία!

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, παρουσιάζει τα πάντα γύρω από το νομοσχέδιο των τηλεοπτικών αδειών και την περιβόητη έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Επεισόδιο 1: Τέσσερις, μόνο, οι άδειες

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε και επίσημα σήμερα τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας που θα δοθούν και χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης για το ΕΣΡ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αγωνία συστημικών ΜΜΕ για τις άδειες και τον έλεγχο των δανείων που έλαβαν εν μέσω οικονομικής κρίσης" και τόνισε πως "ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ έλαβε τέλος"."Καταθέτουμε στη Βουλή πρόταση που θα προβλέπει ότι οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις" δήλωσε ακόμη και στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ανέφερε πως «οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Η διαπλοκή βιώνει ίσως τις τελευταίες ημέρες της παντοκρατορίας της".

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων επικαλέστηκε τη σχετική έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας το οποίο έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης προσδιόρισε τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε τέσσερις. Ο κ. Βούτσης μίλησε για κανάλια υψηλής ευκρίνειας (HD) τα οποία μπορούν να αναμεταδίδουν πρόγραμμα στην νέα ψηφιακή εποχή και κατέληξε μεταφέροντας τα θέση της κυβέρνησης: «Για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις». Ο ίδιος αριθμός, υποστήριξε, υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και προσδιορίστηκε με βάση παρόμοιες μελέτες.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να μελετήσει την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Σημείωσε όμως επικαλούμενος και τον τίτλο της ότι πρόκειται για μια προπαρασκευαστική πραγματογνωμοσύνη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την έκθεση ύποπτη καθώς όπως εξήγησε συμπίπτει με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί 4 αδειών πανελλαδικής τηλεοπτικής εμβέλειας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι τόσο τα τεχνικά ζητήματα όσο και τα οικονομικά θέματα (βιωσιμότητα των καναλιών) πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Επεισόδιο 2: Η αντίδραση και τα πέντε (;) λάθη

Ανακοίνωση, ευλόγως, με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί κατάθεσης νομοθετικής διάταξης για τις τηλεοπτικές άδειες εξέδωσε η ΕΙΤΗΣΕΕ η οποία αναφέρει πως «η κυβέρνηση διαπράττει συνταγματική εκτροπή, επιδιώκοντας να ελέγξει με τόσο προφανώς μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω τηλεόρασης». Η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας έκανε λόγο για «παιχνίδια εξουσίας» με όρους αδιαφάνειας ενώ υπογραμμίζει πως «η Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να «τεκμηριώσει» την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Όμως, με τη μελέτη αυτή, η κυβέρνηση παραπλανά το Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πέντε λανθασμένα συμπεράσματα για τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας είναι:

1: Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.

2: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.

3: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ε.Ε δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα € 4.1 εκ ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.

4: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης

5: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών.

Επεισόδιο 3: Τι θα κάνουν οι καναλάρχες;

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες οι καναλάρχες ξεκίνησαν ένα γύρο διαβουλεύσεων και συζητήσεων τόσο με τους άμεσους συνεργάτες τους, αλλά κυρίως μεταξύ τους καθώς και με επιχειρηματίες για να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Κομβικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο παίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία θα παραμείνει ενεργή με ενημερωτικό κανάλι, άγνωστο όμως αν τεθούν εκ νέου επί τάπητος σενάριο για συγχώνευση του Mega με το Star. Αγνωστη και η στάση της οικογένειας Κυριακού για τον ΑΝΤ1 ενώ ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα παραμείνει τηλεοπτικά ενεργός με τον Alpha και μάλιστα με ενημερωτική άδεια. Στο δε ΣΚΑΪ, που δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα όσο το Mega, η οικογένεια Αλαφούζου δεν φέρεται να είναι διατεθειμένη να σηκώσει μόνη το βάρος ενός σταθμού και λογικά θα αναζητήσει «συμπαίκτες».

Στο πλαίσιο μπαίνουν βέβαια και ο Φίλιππος Βρυώνης του Epsilon TV αλλά και η περιβόητη… ορφανή άδεια του Alter που δύναται να βγει σε πλειστηριασμό.

Επεισόδιο 5: Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Η εσπευσμένη επιδίωξη της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού Κλάδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το πρωί, για το συγκεκριμένο θέμα, οφείλει να επαναλάβει, για άλλη μια φορά, τις πάγιες θέσεις του:

– Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 25 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.

– Είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.

– Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε».

Επεισόδιο 5: Αύριο, Πέμπτη η συνάντηση Παππά με τους καναλάρχες

Αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί, η πρώτη θεσμικού χαρακτήρα συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά και τους εκπροσώπους της Ενωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), με αποκλειστικό θέμα τους όρους χορήγησης των αδειών που προβλέπει ο νόμος 4339/2015. Προηγήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι άλλη συνάντηση του υπουργού, αρμόδιου για τα ΜΜΕ με αντιπροσωπεία της Digea, ενώ μεσολάβησαν αρκετές συναντήσεις με φορείς και ενώσεις. Η συνάντηση με την ΕΙΤΗΣΕΕ είναι η τελευταία μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων της αγοράς.

-> Ο Mediaρχης παρεμβαίνει καθημερινά στο «Βούρτσα, Μπάλα και Τραμπάλα» (18:00 με 20:00) στον Sport24 Radio 103,3 .

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ