MEDIA

Τηλεοπτικές άδειες και ονόματα που ενδιαφέρονται!

Τηλεοπτικές άδειες και ονόματα που ενδιαφέρονται!

Ο Mediaρχης του Sport24.gr Νίκος Μποζιονέλος παρουσιάζει το παρασκήνιο γύρω από το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που περνάει από τη Βουλή η Κυβέρνηση.

Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν ότι ουδέποτε προχώρησαν στην πολυφορεμένη διαφάνεια στο χώρο των media και, δη, της τηλεόρασης. Ουδέποτε συγκρούστηκαν ριζικά με τους καναλάρχες και τους, κατά Καραμανλή, "νταβατζήδες της ενημέρωσης" και ουδέποτε έβαλαν τάξη σε ένα άναρχο τοπίο 25 ετών.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με... ναυαρχίδα τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ευαγγελίζονται ότι κάνουν το αυτονόητο με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Διαβάστε: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κανάλια και τις τηλεοπτικές άδειες (από το news247.gr).

Ενα νομοσχέδιο που, αν μη τι άλλο, επικοινωνιακά «πουλάει» ως μεγάλη τομή και μεταρρύθμιση αλλά τα ερωτήματα είναι δεκάδες. Κυρίως γιατί θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την εύλογη απάντηση να είναι το... timing: τώρα που η φοροκαταιγίδα πλησιάζει, κάτι πρέπει να την "καλύψει" ειδησεογραφικά.

Ερώτημα και ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν: κανείς δεν αναφέρει πόσες θα είναι αυτές, "στα δάκτυλα του ενός χεριού" διαμηνύουν από την κυβέρνηση. Το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει ο κ. Παππάς που έχει πάρει πάνω του όλο το σχέδιο για τα ΜΜΕ, έχει κάνει συναντήσεις (μυστικές και μη) με παλιούς αλλά και με υποψήφιους καναλάρχες. Κι αν αληθεύουν όσα ακούγονται, ότι επιχειρηματίες που έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυριαρχήσει στην εξουσία ενδιαφέρονται για τηλεοπτικές άδειες, η διαφάνεια πάει εκ νέου περίπατο.

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο και σε αυτό αντιδρά το ΕΣΡ. «Δεν κληθήκαμε ποτέ επισήμως σε διαβούλευση», σημείωσε η αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (και μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) Λίνα Αλεξίου. " Το νομοσχέδιο δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο. Ο αριθμός των καναλιών δεν πρέπει να είναι περιοριστικός".

Εξ ου και η κυβέρνηση, έστω και αργά, βάζει νέα μέλη στο ΕΣΡ για να φτάσουν τα επτά (λειτουργεί εδώ και μήνες ως 4μελές!): τον καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη και τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη, που είχαν συνεργαστεί με τη ΝΕΡΙΤ, καθώς και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Λαοκράτη Βάσση.

Ειρήσθω εν παρόδω, μεγάλα ΜΜΕ και επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά έχουν χρέη μόνο σε τράπεζες, μέσω δανείων, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Από αυτά, σε καθυστέρηση ή προσωρινή καθυστέρηση βρίσκονται σχεδόν 39 εκατ. ευρώ και σε ρύθμιση άλλα περίπου 118 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται ως ενήμερα. Από τους μιντιακούς ομίλους, ο πλέον υπερδανεισμένος είναι ο ΔΟΛ (ιδιοκτησίας Σταύρου Ψυχάρη), που συνολικά οφείλει περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα δάνεια έχει πάρει ο ΔΟΛ (περίπου 125,5 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται η «Ψυχάρης Media Group» με 57,3 εκατ. ευρώ μόνο από την Alpha Bank (όλα σε ρύθμιση). Και σε αυτά δεν υπολογίζεται το μερίδιο του ΔΟΛ από τα δάνεια που έχει το MEGA (του οποίου είναι μέτοχος) και φτάνουν συνολικά τα 70,42 εκατ. ευρώ.

Οσο για τα ονόματα, τους περιβόητους νέους «παίκτες» που θέλουν να στην τηλεοπτική αγορά, διεκδικώντας -είτε μόνοι είτε συνεργαζόμενοι- τις συχνότητες, τις οποίες η κυβέρνηση θα πλειστηριάσει; Πολλά. Και δύο από τον αθλητισμό που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και μιντιακώς: ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης της ΠΑΕ Ολυμπιακός φέρεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενδιαφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει του Μαξίμου.

Στην εν λόγω shortlist η Γιάννα Αγγελοπούλου, ομάδα εφοπλιστών με επικεφαλής τον Θόδωρο Βενιάμη και ο επιχειρηματίας Γιάννης Καραγιώργης που έχει αποκτήσει αρκετά τοπικά κανάλια.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία από τις 6 π.μ. αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως της 6 π.μ. του Σαββάτου, 24 Οκτωβρίου πραγματοποιούν η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και η Ε.Σ.Π.Η.Τ., μετά από συνεννόηση με την Π.Ο.Ε.ΣΥ. στο πλαίσιο και της κατεύθυνσης μετά από επιστολή και ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η απεργία πραγματοποιείται:

* στην ΕΡΤ

* στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Πρακτορείο, στις ιστοσελίδες, στις ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις και μεταδόσεις, στο ραδιόφωνο και στις εκδόσεις του)

* στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (στα Γραφεία Τύπου Υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών και στα Γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό)

* στο ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

* σε όλους τους ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ: «υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό.

Εκφράζει την αντίθεση του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους και καταγγέλλει, όπως και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο. Αντιθέτως αφήνει περιθώρια για νέο κύμα απολύσεων και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

Η ΕΣΗΕΑ υπεραμύνεται της δημοσιογραφικής λειτουργίας της ενημέρωσης με κανόνες δεοντολογίας και καλεί τον Κλάδο μαζί με την ελευθερία της έκφρασης να υπερασπισθεί τα ασφαλιστικά του δικαιώματα και την αυτονομία των Ταμείων από την επιχειρούμενη νέα ανατροπή.

Η ΕΣΗΕΑ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η οποία προηγήθηκε, παρουσίασε τις θέσεις της στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, με το μέλος του Δ.Σ., που είχε ορισθεί. Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν ακόμη δύο μέλη του Δ.Σ., καθώς και η Νομική Σύμβουλος».

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

Ε-mail: nbozionelos@gmail.com

Hashtag #s24media

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Κρήτη: Συνελήφθη η πρώην σύζυγος του ψυχίατρου για την ενέδρα θανάτου

Την πρώην σύζυγό του υπέδειξε ως το μοναδικό άτομο με το οποίο είχε προσωπικές διαφορές ο ψυχίατρος, θύμα ενέδρας θανάτου

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο Γιώργος Νταλάρας απάντησε σ' αυτές τις ερωτήσεις

Θέλει να διασκευάσει Nirvana, λέει ότι μπορεί να ραπάρει και πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα γεννήσουν τις νέες μουσικές.

Ανατριχίλα: Στο φως για πρώτη φορά βίντεο των πρώιμων πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ

Η δεύτερη παρτίδα με 62 βίντεο, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δει ο απλός κόσμος, αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα

Κουίζ: Σου δίνουμε τον τηλεφωνικό κωδικό, βρίσκεις την πόλη;

Αν έβαλες το σωστό κωδικό και δεν βγάζεις καλή γραμμή, μην ανησυχείς. Πάρε το μηδέν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Το "Γίνε Πρόεδρος" επιστρέφει μ' ένα αυτοκίνητο Nissan Micra και μεγάλα δώρα κάθε μέρα!

Ο διαγωνισμός - ιεροτελεστία για χιλιάδες Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους επιστρέφει αυτή την Κυριακή 17/12 με το ΕΘΝΟΣ. Είστε έτοιμοι να γίνετε πρόεδροι και να διεκδικήσετε ένα Nissan Micra και πλούσια μεγάλα δώρα, παίζοντας κάθε μέρα;

Η θρυλική επιστροφή του Ερίκ Καστέλ

Το ιστορικό ποδοσφαιρικό κόμικ του Ερίκ Καστέλ επιστρέφει αποκλειστικά στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

Επτά πλούσια ένθετα για όλη την οικογένεια

Το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 17 Δεκεμβρίου με συνολικά επτά πλούσια ένθετα για ολόκληρη την οικογένεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24