MEDIA

Τέσσερις ή επτά άδειες; 18 λέει η ΕΙΤΗΣΕΕ!

Τέσσερις ή επτά άδειες; 18 λέει η ΕΙΤΗΣΕΕ!

Τι επιχειρήματα χρησιμοποιεί η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας; Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Ο περσινός διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, που είχε κριθεί εντέλει αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορούσε σε τέσσερις άδειες. Ο επικείμενος, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι με τις αλλαγές στο νόμο Παππά ότι θα είναι συνταγματικός και καθ’ όλα νόμιμος αυτή τη φορά, αφορά ως γνωστό σε επτά άδειες.

Ωστόσο η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας υποστηρίζει ότι χωράνε μέχρι και… 18! Υπερβολή; Όχι.

Η απόφαση της διεθνούς διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του SEDDIF (σ.σ. South Eastern Digital Dividend Implementation Forum), με την οποία διευθετήθηκαν οριστικά τα θέματα συχνοτήτων μεταξύ της Ελλάδος και των όμορων χωρών, συνιστά μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη για τη χώρα μας αφού η κατοχύρωση των συχνοτήτων συνιστά εθνικό κεφάλαιο και κατοχυρώνει ουσιαστικά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Ο SEDDIF λοιπόν κατοχύρωσε για την Ελλάδα τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες για το τηλεοπτικό φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι η χωρητικότητα του φάσματος αντικειμενικά υπερβαίνει τους αριθμούς που κατά καιρούς έχουν αποφασισθεί (είτε αυτοί ήταν 4 είτε 7).

Και τούτο γιατί με βάση την τεχνολογία και λαμβάνοντας υπόψη και τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή (με το ψηφιακό μέρισμα ΙΙ από το 2020, σύμφωνα με τις κοινοτικές αποφάσεις), η χωρητικότητα του φάσματος θα έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας! Συγκεκριμένα όπως είχε επιστημονικά τεκμηριωθεί η χωρητικότητα του φάσματος θα είναι 18 σταθμοί HD και με συμπίεση HEVC ο αριθμός διπλασιάζεται.

Παράλληλα, από την ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνουν ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί και η σαφής και δεσμευτική για την χώρα μας υπόδειξη του επιτρόπου Έτινγκερ, σε ευθυγράμμιση με πλειάδα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητο μέρος του φάσματος. Δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίησή του δηλαδή, καθώς αποτελεί σπάνιο πόρο.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά για μια ακόμη φορά ότι επιθυμεί να συνεισφέρει δημιουργικά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Γιατί πέραν των άλλων αυτοί που θίγονται είναι τελικά μόνο τα μέλη της. Ωστόσο δεν κωφεύει σε υπαρκτά προβλήματα (συνταγματικά, νομικά, ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλαγής τεχνολογίας κλπ) διότι επιθυμεί να μην υπάρχουν κενά, προβλήματα και στρεβλώσεις.

Nίκος Μποζιονέλος (nbozionelos@gmail.com)

Hashtag #s24media

 
SHARE

BEST OF NETWORK

Αδριανούπολη: Οι Τούρκοι μετέθεσαν την ημερομηνία επισκεπτηρίου για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Η επανεξέταση του αιτήματος αποφυλάκισής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης,έχει οριστεί για τις 30 Μαρτίου

Τα κορίτσια με τα σπαστά ελληνικά που μας πήραν την καρδιά

Ένας φόρος τιμής στις περήφανες 'μετανάστριες', από την Ίνα Λαζοπούλου έως την Μάγκυ του MasterChef, που δεν μας τα 'λένε' καλά.

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: Επτά παιδιά μεταξύ των 16 νεκρών - Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί την Κυριακή η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης καθώς στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι έως 9 μποφόρ

Και όμως ο γιος του Τάκη Τσουκαλά είναι Αεκτζής

Καυτές, έγκυρες, αποκλειστικές ειδήσεις από το μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24