MEDIA

Τα αφιερώματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα αφιερώματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ενόψει της Ολυμπιάδας του Ρίο, το OTE HISTORY προγραμματίζει ένα πλούσιο αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, η "Μηχανή του χρόνου" με το Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενόψει της Ολυμπιάδας του Ρίο, το OTE HISTORY προγραμματίζει ένα πλούσιο αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 19.00 με την προβολή της Τελετής Έναρξης των Αγώνων του 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου πάνω από 70.000 θεατές παρακολούθησαν την εντυπωσιακή τελετή υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου, θα προβληθούν δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ και μάλιστα για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση: στις 21.00 το Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων - Η συμβολή της Ελλάδας, ένα αφιέρωμα στη συμβολή της χώρας μας στην εξέλιξη των Αγώνων, σε παραγωγή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και στις 21.45 το ντοκιμαντέρ Οδός Ελλήνων: Σπύρος Λούης, για τη ζωή του περίφημου μαραθωνοδρόμου που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες.

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΟΤΕ HISTORY αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν:

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 21.50, το ντοκιμαντέρ Ο βρόμικος πόλεμος του Μουσολίνι, από τον βραβευμένο Ιταλό ντοκιμαντερίστα Τζιοβάνι Ντονφραντσέσκο. Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στη σκοτεινή περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα γεγονότα της 16ης Φεβρουαρίου 1943 και της μαζικής εκτέλεσης των ανδρών του χωριού Δομένικο, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 19.00, το Β’ Μέρος της εκπομπής Δείπνο με τον Πλάτωνα - Αθηναϊκό Συμπόσιο, όπου ο φιλόσοφος συνεχίζει την περιήγησή του στην Αττική και μας ξεναγεί στο Σούνιο και τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Μαρκόπουλο και τα Μεσόγεια, ενώ τον ακλουθούμε στην πομπή των Παναθηναίων, δοκιμάζοντας συνταγές με ψάρια και θαλασσινά.

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 17.30, η μυθολογία, η ιστορία, ο πολιτισμός και το φυσικό κάλλος της Κρήτης αναδεικνύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ Θεϊκή Κρήτη και τη ματιά ενός Άγγλου επισκέπτη (Ρόμπερτ Πάουελ) που αναζητά ένα σπάνιο βότανο.

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου στις 22.30, το ντοκιμαντέρ Αριστοτέλης Ωνάσης ρίχνει φως σε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του «χρυσού Έλληνα», στοιχεία που τον ανέδειξαν σε δεινό και τολμηρό επιχειρηματία.

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - Με το Χρίστο Βασιλόπουλο

«Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα»

Α΄ και Β΄ μέρος

Ημ. μετάδοσης: Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, στις 17:00

Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αρχαιότητα και παρουσιάζει την ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εκπομπή, η οποία γυρίστηκε στην αρχαία Ολυμπία με τη βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων και ειδικών, θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στις 5 το απόγευμα, καταγράφεται η γέννηση του θεσμού της εκεχειρίας, αλλά και της Ελλανοδίκου Επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που διοργάνωναν και ήλεγχαν τη σωστή διεξαγωγή των Αγώνων.

Η συμμετοχή των αθλητών υπαγόταν σε αυστηρούς κανόνες που ακόμα και σήμερα προκαλούν εντύπωση. Για παράδειγμα, η μη έγκαιρη άφιξη στην Ολυμπία, ο χρηματισμός, αλλά και η άσκηση μαγείας στον αντίπαλο, αποτελούσαν αιτίες αποκλεισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τόσο ιεροί, που ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολέμων εναντίον των Περσών εισβολέων, οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά. Το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Τότε οι Σπαρτιάτες κατηγορήθηκαν ότι έσπασαν την εκεχειρία, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους αγώνες για 24 χρόνια.

Τα αφιερώματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί στην αρχαία Ολυμπία, στο ναό της Ήρας, καθώς και στο ναό του Δία, στον οποίο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, σμιλευμένο από τον Αθηναίο γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα αυτό θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Επίσης, ο Χρίστος Βασιλόπουλος μάς ξεναγεί και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βρίσκονται ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη και το κράνος του στρατηγού Μιλτιάδη από τη μάχη στον Μαραθώνα.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στις 5 το απόγευμα, παρουσιάζονται τα αγωνίσματα, οι υπεραθλητές, οι επιδόσεις τους, αλλά και η αθέατη πλευρά των Αγώνων με απόπειρες δωροδοκίας και παράνομες πολιτογραφήσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν συγχωρούσαν τους παραβάτες, τους εντόπιζαν, τους δίκαζαν και επέβαλλαν παραδειγματικές ποινές, όσο ψηλά και αν βρίσκονταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υψηλού επιπέδου απόδοσης Δικαιοσύνης, είναι οι περίφημοι Ζάνες, στην είσοδο του σταδίου, που είναι αγάλματα του Δία, τα οποία υποχρεούνταν να αναγείρουν όσες πόλεις-κράτη αψηφούσαν τους κανόνες. Όχι μόνο πλήρωναν την κατασκευή του αγάλματος, αλλά ανέγραφαν και στη βάση του το όνομα του αθλητή τους που παραβίασε τον όρκο του, με σκοπό να τον διαπομπεύσουν.

Στην εκπομπή παρουσιάζεται η ζωή κορυφαίων Ολυμπιονικών, όπως του Διαγόρα από τη Ρόδο, του Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, του Θεαγένη από τη Θάσο, αλλά και κορυφαίων πολιτικών της εποχής που έγιναν Ολυμπιονίκες, όπως του Κίμωνα, πατέρα του νικητή του Μαραθώνα, του Αλκιβιάδη, αλλά και του Φίλιππου της Μακεδονίας, που διακρίθηκαν στις ιπποδρομίες και τις αρματοδρομίες.

Τα αφιερώματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στην εκπομπή μιλούν οι: Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου (διευθύντρια Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας), Ολυμπία Βικάτου (διευθύντρια ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), Πάνος Βαλαβάνης (καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Κωνσταντίνα Γογγάκη (καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιώργος Καββαδίας (επιμελητής Συλλογής Αγγείων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Έλενα Βλαχογιάννη (επιμελήτρια Συλλογής Γλυπτών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), Θωμάς Γιαννάκης (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Θάνος Σίδερης (αρχαιολόγος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Χρήστος Λιάγκουρας και Χρήστος Μαντζάνας (αρχαιολόγοι Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας), Μενέλαος Χρόνης (φιλόλογος-συγγραφέας), Χρήστος Κάτσικας (εκπαιδευτικός), Ελένη Νικολαΐδου (φιλόλογος), Θεόδωρος Νημάς (πρ. καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ευάγγελος Φιλίππου (συγγραφέας Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων), Σοφία Μπαλιούκου-Πανταζοπούλου (λυκειάρχης Κρεστένων Ηλείας - φιλόλογος), Γιώργος Γεωργιόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας), Δημήτρης Κυριακόπουλος (γυμναστής Λυκείου Ζαχάρως).

Παρουσίαση-διεύθυνση σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης.

Έρευνα: Τζένη Διονυσοπούλου.

Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλαμάς.

Εκτέλεση παραγωγής: KaΒel - Κατερίνα Μπεληγιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ