MEDIA

Σκληρό παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Σκληρό παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Το θέμα των προσωρινών τηλεοπτικών αδειών παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" στην προσπάθεια συνεννόησης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση ΕΣΡ και την άρση του αδιεξόδου που ανέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ.

Από τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά και την αρμοδιότητα χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης επικεντρώνεται πλέον στις προσωρινές άδειες και στο αν τα κανάλια θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο «ενοίκιο» για χρήση των συχνοτήτων με προσωρινές άδειες.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του τελευταίου τριημέρου δεν απέφεραν καρπούς το… μπρα ντε φερ συνεχίζεται. Η ΝΔ καταθέτει σήμερα πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου (εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και το απόγευμα συνεδριάζει για το ΕΣΡ η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Όλα δείχνουν όμως ότι συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς το επίμαχο ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αλλά ποιος θα μοιράσει τις «προσωρινές» άδειες και ποια κανάλια θα (μπορέσουν να) συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Η χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι ανήκει πλέον στο ΕΣΡ «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό» τηλεοπτικών αδειών , αντί να αποσαφηνίσει τα πράγματα ενίσχυσε τους φόβους της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ ζητά να μην κατατεθεί τώρα το ν/σ με τη διάταξη-γέφυρα για τις προσωρινές άδειες, αλλά να συγκροτηθεί πρώτα το ΕΣΡ και να αναλάβει αυτό την έκδοση των «προσωρινών βεβαιώσεων», με τις οποίες θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν τα υφιστάμενα κανάλια, ή να λειτουργήσουν τα καινούργια των δύο υπερθεματιστών (Μαρινάκη, Σαββίδη).

Προσπαθώντας να άρει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση πρότεινε ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα και παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοθετική διάταξη για τη μεταφορά από τη ΓΓ Ενημέρωσης στο ΕΣΡ των αρμοδιοτήτων για τις τηλεοπτικές άδειες. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/Συμπαράταξη και Ποτάμι αντιπαρέρχονται το θέμα προσώπων – απορρίπτοντας πάντως τον Β. Πολύδωρα - και εστιάζουν πλέον στη νέα κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά τη λειτουργία των καναλιών στο μεσοδιάστημα ώσπου να ψηφισθεί νέος νόμος και να γίνει διαγωνισμός από το ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ