MEDIA

Πού κλείνουν τα δικαιώματα του Champions και του Europa League;

Πού κλείνουν τα δικαιώματα του Champions και του Europa League;

Ονόματα καναλιών, σενάρια δικαιωμάτων, ανάλυση του τι πραγματικά ισχύει με τα δικαιώματα του Champions και του Europa League;. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη θα έχει κριθεί ο τρέχων διαγωνισμός για τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League, για την τριετία 2018-21. Μια τριετία που φέρνει όμως αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League και, νομοτελειακά, νέα… δεδομένα στα τηλεοπτικά του δικαιώματα.

Από τον Φεβρουάριο ο Κώστας Μπράτσος είχε αναλύσει εκτενέστατα τον τρόπο με τον οποίο θα (και αν…) προκρίνονται οι ελληνικές ομάδες στους ομίλους. Και λέμε «αν» διότι πλέον το μονοπάτι μέχρι τους ομίλους δεν είναι απλά… δύσβατο αλλά στρωμένο με «αγκάθια» μιας και από τις 32 ομάδες των ομίλων, οι 26 θα προκρίνονται απευθείας άρα απομένουν –μόλις!- έξι εισιτήρια. Και, κατ’ εξακολούθηση, οι πιθανότητες να υπάρξει ελληνική ομάδα στους ομίλους θα είναι λίγες, λιγότερες τέλος πάντων από το νυν τρόπο διεξαγωγής.

Συν ότι αλλάζουν και οι ώρες έναρξης των αγώνων: δύο ματς κάθε βραδιάς θα ξεκινούν στις 20:00 και άλλα έξι στις 22:00, με εξαίρεση όσα διεξάγονται νωρίτερα ελέω καιρικών συνθηκών.

Τούτα λοιπόν φέρνουν αλλαγές και στο ενδιαφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εν Ελλάδι και, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης αλλά και την εκτίμησή μας, το βάρος θα πέσει περισσότερο στο Europa League (όπου το… μονοπάτι μέχρι τους ομίλους για μια ελληνική ομάδα είναι πιο εφικτό) παρά στο Champions League! Και είναι σημαντικό μιας και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League για την τριετία 2015-18 είχαν κοστίσει στην Cosmote TV… εννιαψήφιο νούμερο. Ποσό που δύσκολα θα επαναληφθεί για την τριετία 2018-21, προφανώς.

Ποιοι ενδιαφέρονται; Προφανώς η Cosmote TV, προφανώς η Nova, η ΕΡΤ επίσης θα κάνει ξανά κίνηση για κάποιο «πακέτο» ενώ από άλλα ιδιωτικά κανάλια, μόνο ο ΑΝΤ1 θα μπορούσε να μπει στο παιχνίδι έχοντας δείξει πρόσφατα ενδιαφέρον και για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 (που κατέληξε στην ΕΡΤ). Υπενθυμίζεται ότι δύο μήνες πριν η στήλη είχε αναφερθεί εκτενώς στο τι ισχύει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions και του Europa League .

Και λέμε «μόνο» ο ΑΝΤ1 καθώς ο ΣΚΑΪ έχει κάνει… πίσω αναφορικά με μεταδόσεις και δικαιώματα αθλητικών προγραμμάτων. Πλην όμως πληροφορίες της στήλης θέλουν το κανάλι του Φαλήρου να εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει μέρος του «πακέτου» του Champions League, όχι πάντως κάποιο πολύ δαπανηρό...

Οσο για τις Vodafone και Wind που εδώ και καιρό κάνουν διαρκώς οικονομικά «ανοίγματα» και επενδύσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών; Δεν πρόκειται (κόντρα σε ό,τι γράφεται δεξιά κι αριστερά…) να διεκδικήσουν τηλεοπτικά δικαιώματα Champions ή Europa League καθότι είναι μέτοχοι της Forthnet. Και υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής της συμφωνίας αν αποκτήσει δικαιώματα η Forthnet για τη Nova. Αλλωστε η ΤΕΑΜ δεν δίνει IPTV δικαιώματα σε πλατφόρμες με χαμηλό αριθμό συνδρομητών...

Υπάρχει λοιπόν το σενάριο τα δικαιώματα του Champions League να καταλήξουν σε δύο ή και παραπάνω «υπερθεματιστές» του διαγωνισμού. Τυχαίο παράδειγμα: η Cosmote TV τα ματς της Τρίτης, η Nova τα ματς της Τετάρτης και η ΕΡΤ ένα ματς την εβδομάδα, είτε με αποκλειστική μετάδοση είτε παράλληλα.

Απαντήσεις θα δοθούν μέσα στο επόμενο 20μερο, το αργότερο, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός…

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ