MEDIA

Πόσα κανάλια παίρνουν άδεια και τι θα κάνουν Σαββίδης, Μαρινάκης!

Πόσα κανάλια παίρνουν άδεια και τι θα κάνουν Σαββίδης, Μαρινάκης!

Τι ξημερώνει στο τηλεοπτικό status quo μετά τις τελευταίες εξελίξεις; Και τι γίνεται με Σαββίδη - Μαρινάκη; Απαντά ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Η Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, είναι η επόμενη κρίσιμη ημέρα για το νέο τηλεοπτικό status quo που… παλαιώνει προτού καν ξεκινήσει!

Τότε, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση (ως έχει δηλώσει) θα φέρει νέο νόμο (με τη διαδικασία του κατεπειγόντως μάλιστα) σύμφωνα με τον οποίο θα δοθούν προσωρινές άδειες στα κανάλια μέχρι το ΕΣΡ να καθορίσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Με τον νόμο αυτό όμως δεν θα πάρουν όλοι οι σταθμοί που υπάρχουν σήμερα άδεια λειτουργίας, καθώς στο Μαξίμου προσανατολίζονται με τον νόμο – γέφυρα να δώσουν άδειες μόνο σε όσους από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που προέβλεπε ο νόμος Παππά.

Άρα, άδεια θα λάβουν ΑNT1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ καθώς και οι κ.κ. Σαββίδης και Μαρινάκης. Όχι όμως το Mega, ούτε και το Epsilon TV που είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία. Και είναι ερώτημα τι θα γίνει με την άδεια (που πήρε, και κατόπιν έχασε) η πλευρά Καλογρίτσα!

Κοντολογίς, Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης συνεχίζουν κανονικά το προγραμματισμό για τη δημιουργία τηλεοπτικών σταθμών.

Συνάμα, πηγές από το Μαξίμου κάνουν λόγο για καθυστέρηση του ανασχηματισμού και στροφή του ενδιαφέροντος στη νομοθετική πρωτοβουλία για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά .

Το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες καθορίζεται, ως όλα δείχνουν, στα 6,3 εκατ. ετησίως ως αναφέραμε νωρίτερα . Πώς βγαίνει αυτό το νούμερο;

255 εκατ. ευρώ που έκλεισε η δημοπρασία των 4 αδειών, διαιρεμένα δια του δέκα (που αντιστοιχεί στα χρόνια διάρκειας της άδειας) και το ποσό που προκύπτει δια του 4, του αριθμού δηλαδή των επίσημων αδειών εθνικής εμβέλειας που προέβλεπε ο νόμος Παππά.

Κάπως έτσι προκύπτει ο "μαγικός αριθμός" 6.375.000 ευρώ, αν και ακούγεται ότι ίσως φτάσει και τα 7 εκατομμύρια ενώ και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε το πρωί σε συνέντευξή του πως το πρότερο καθεστώς "αεροπειρατείας", όπως το χαρακτήρισε και των δωρεάν συχνοτήτων, δεν θα επιστρέψει.

Το ερώτημα είναι όμως αν οι καναλάρχες, παλιοί και νέοι, δεχθούν να πληρώσουν μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς και η εν λόγω δικαστική Αρχή αλλά και η ίδια η κυβέρνηση μιλάει για ΕΣΡ και ανασύστασή του!

Άρα οι καναλάρχες θα περιμένουν από το ΕΣΡ για να δουν τι θα πράξουν. "Η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης", ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ