MEDIA

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Ο Mediaρχης του Sport24.gr Νίκος Μποζιονέλος παρουσιάζει τα πάντα γύρω από τα media και τις αυριανές εκλογές! Η αμερικάνικη ιστορία του... γκάλοπ, οι αποδόσεις για τα ποσοστά των κομμάτων, η δημοφιλία πολιτικών αρχηγών και κομμάτων σε Facebook και Twitter, τα πλάνα των καναλιών για τον τηλεοπτικό μαραθώνιο, αλλά και η εντυπωσιακή LIVE πλατφόρμα του NEWS 247!

Τα γκάλοπ είναι πάντα στην προεκλογική επικαιρότητα, οι δημοσκοπήσεις που λέμε. Οι οποίες είχαν... εμπνευστή και δημιουργό τον Τζορτζ Γκάλοπ. Γεννημένος στις 18 Νοεμβρίου του 1901, ο Αμερικανός ανέπτυξε μεθόδους για την τελειοποίηση της έρευνας κοινής γνώμης και την επιστημονική μεθοδολογία της, ώστε να αποτυπώνει με ακρίβεια την πραγματικότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή σε ό,τι αφορά στις απόψεις ή τις προθέσεις των πολιτών πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Γκάλοπ ήταν που έθεσε τα πρότυπα για την επιλογή του στατιστικού δείγματος, το αρχιμήδειο σημείο της επιστημονικής δημοσκόπησης, αναγκάζοντας όλο τον πλανήτη να αποκαλεί τη σφυγμομέτρηση του κοινού «γκάλοπ». Ο Γκάλοπ με τις μεθόδους άλλαξε ριζικά και μία για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσκόποι καταγράφουν τις απόψεις του κοινού ώστε να τις αποτυπώνουν πιο σωστά και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Το 1936 (πάντα με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων) πραγματοποίησε την πρώτη πολιτική δημοσκόπηση στην ιστορία! Επεξεργαζόμενος κάπου 5.000 συνεντεύξεις, προέβλεψε τη νίκη του Φράνκλιν Ρούσβελτ στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Αλφ Λάντον, με τον πρόεδρο να δίνεται ως αουτσάιντερ από τον αμερικάνικο Τύπο και τον Γκάλοπ να επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Το επανέλαβε και στις επόμενες δύο προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κάνοντας τη μέθοδό του να μοιάζει πια αλάνθαστη.

Αν θέλει κάποιος το δικό του... γκάλοπ, ας ρίξει μια ματιά στις αποδόσεις και από τα lines των κομμάτων θα καταλάβει πολλά. Επί παραδείγματι, η Stoiximan εκτιμά τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ μεταξύ 2,25% και 2,75% και δίνει lines με ΣΥΡΙΖΑ στο 31,25% (ανέβηκε από το 30,5% προχθές), Νέα Δημοκρατία στο 29% (από 28,3%), ΧΑ στο 7,5%, ΠΑΣΟΚ στο 6,25%, ΚΚΕ στο 6%, Ποτάμι στο 5,2%, Λαϊκή Ενότητα στο 4%, Ενωση Κεντρώων στο 3,45% (έπεσε από το 3,85%) και Ανεξάρτητους Ελληνες στο 2,75%. Για να δούμε αν τα... γκάλοπ ή οι αποδόσεις θα δικαιωθούν!

Σημαντικά εργαλεία στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων αποτελούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα Social Media πέφτει στο Facebook στο οποίο διατηρεί λογαριασμό πάνω από το 60% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου.

Δημοφιλέστερο κόμμα μεταξύ των χρηστών του Facebook είναι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας στην επίσημη σελίδα του 112.652 likes . Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 70.380 , το Ποτάμι με 36.289 , το ΠΑΣΟΚ με 34.633 , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8.104 και στην έκτη η Λαϊκή Ενότητα με 4.204 likes. Απέχουν από το Facebook ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Πρώτο κόμμα στο Twitter αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 65.100 followers και ακολουθούν Νέα Δημοκρατία με 32.800 , ΠΑΣΟΚ με 22.100 , Ποτάμι με 19.200 , Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7.597 , η Χρυσή Αυγή με 6.743 και η Λαϊκή Ενότητα με 1.792 followers.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Τι γίνεται όμως με τη... δημοφιλία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στο Facebook; Δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνοντας στην επίσημη σελίδα του 445.607 likes και έπονται Πάνος Καμμένος με 109.720 , Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 16.951 και Φώφη Γεννηματά με 15.592 . Eπίσημες σελίδες στο Facebook δεν διαθέτουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μόλις τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαθέτουν επίσημους λογαριασμούς στο Twitter. Από αυτούς δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με 299.000 followers . Δεύτερος έρχεται ο Πάνος Καμμένος με 65.600 και τρίτη η Φώφη Γεννηματά με 12.400 followers.

Τι ετοιμάζουν όμως τα κανάλια για αύριο, Κυριακή των εκλογών; Κοπιάροντας τα δελτία Τύπου (εννοείται).

Η ενημέρωση στην ΕΡΤ1 ξεκινά μία ώρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Από τις 06.00 έως τις 08.00 ο Νίκος Αγγελίδης και η Βασιλική Χαϊνά μεταφέρουν την πρώτη εικόνα από τα εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Στις 08.00 και έως τις 10.00 τη σκυτάλη της ενημέρωσης παραλαμβάνουν ο Γιάννης Σκάλκος και ο Χρήστος Παγώνης, τους οποίους διαδέχονται στο στούντιο μέχρι τις 12.00 ο Φάνης Παπαθανασίου και η Μάριον Μιχελιδάκη. Στις 12.00 θα μεταδοθεί δελτίο ειδήσεων, ενώ στις 13.00 η Σταυρούλα Χριστοφιλέα και ο Θάνος Σιαφάκας θα μας ενη μερώσουν για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, παραδίδοντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων στις 15.00.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Η εκλογική βραδιά θα ξεκινήσει στις 18.00, με παρουσιαστές τον Πάνο Χαρίτο, τη Μαριλένα Κατσίμη και τον Αντώνη Αλαφογιώργο. Μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 19.00 ακριβώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος θα παρουσιάσει το πανελλαδικό exit poll. Αμέσως μετά, θα μεταδοθούν και οι πρώτες αντιδράσεις από τα κομματικά επιτελεία σε απευθείας σύνδεση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, στο στούντιο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και ειδικοί θα σχολιάζουν τις εξελίξεις και θα αναλύουν την επόμενη ημέρα. Στις 21.00 περίπου θα γίνει και η πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από τη Singular Logic. Σε συνεχή ροή θα μεταδίδονται τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων στη νέα βουλή και σε ζωντανές συνδέσεις οι δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών, οι σχεδιασμοί στα κομματικά επιτελεία και ο απόηχος του εκλογικού αποτελέσματος στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ΑΝΤ1 και το κεντρικό του δελτίο δίνουν δυναμικά το «παρών» σε όλη την κρίσιμη προεκλογική περίοδο παρακολουθώντας βήμα βήμα τις εξελίξεις της προεκλογικής περιόδου και την πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος. Την Κυριακή 20/9, την ημέρα της μεγάλης εκλογικής μάχης, το δημοσιογραφικό και το τεχνικό επιτελείο του ΑΝΤ1 θα βρίσκονται στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων, για να μας προσφέρουν την πιο ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση. Την πρώτη αίσθηση της ατμόσφαιρας την ημέρα των εκλογών θα μας δώσει όπως πάντα το «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» με τον Γιώργο Παπαδάκη από τις 7:00 μέχρι τις 13:00. Με καλεσμένους από όλους τους χώρους, διαφωτιστικά ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις με τα εκλογικά κέντρα όπου θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υποψήφιοι βουλευτές, η εκπομπή θα παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Στις 18:00, ο εκλογικός μαραθώνιος ξεκινάει στον ΑΝΤ1 με την Μαρία Χούκλη. Mαζί της η Ρίτσα Μπιζόγλη και ο Γιώργος Κούρος. Στις 19:00,ο Στράτος Φαναράς με την εγκυρότητα της MetronAnalysis, παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πανελλαδικών exitpolls, με την πρώτη εικόνα για την έκβαση της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών. Όλο το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο του ΑΝΤ1, θα μεταφέρει ζωντανά τον παλμό των εκλογών από τα στρατηγεία των κομμάτων, τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και όλες τις αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Στο στούντιο, πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και δημοσιογράφοι σχολιάζουν τα αποτελέσματα και μιλούν για την επόμενη μέρα της κάλπης.

Και σ’ αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ο Alpha μπαίνει δυνατά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, με αξιοπιστία και αντικειμενικότητα. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, το δημοσιογραφικό και τεχνικό δυναμικό του Alpha θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την κάλυψη, λεπτό προς λεπτό, της εκλογικής μάχης. Πολιτικοί συντάκτες του σταθμού θα βρίσκονται στα στρατηγεία των κομμάτων ενώ ρεπόρτερ και ανταποκριτές θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν, έγκυρα και άμεσα, όλες τις εξελίξεις από Ελλάδα και εξωτερικό. Ζωντανές συνδέσεις, ρεπορτάζ, πολιτικές αναλύσεις, πρωτοποριακή τεχνολογία, με στόχο την έγκαιρη και σφαιρική πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Την αυλαία του εκλογικού μαραθωνίου ανοίγει στις 7:00 o Σπύρος Χαριτάτος. Στις 10:00, τη σκυτάλη της ενημέρωσης παραλαμβάνει ο Νίκος Μάνεσης. Ο εκλογικός μαραθώνιος συνεχίζεται στις 18:30 με ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, τα κομματικά επιτελεία και τους υποψηφίους.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Στις 19:00, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MΑRC, Θωμάς Γεράκης, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του exit poll. Συντονίζει ο Αντώνης Σρόιτερ, παρεμβαίνει ο Λάκης Λαζόπουλος από το altsantiri.gr. Στο στούντιο του Alpha, θα βρίσκονται επίσης κορυφαία στελέχη των κομμάτων, αναλυτές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο ΣΚΑΪ στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου από τις 6.00 το πρωί καταγράφει τη μεγάλη αναμέτρηση των Εκλογών. Από τις 6 το πρωί ο Γιώργος Αυτιάς καταγράφει την έναρξη της εκλογικής αναμέτρησης και το άνοιγμα της κάλπης σε όλη τη χώρα. Ο Βασίλης Λυριτζής και ο Δημήτρης Οικονόμου παίρνουν τη σκυτάλη της εκλογικής ενημέρωσης στις 9.00 το πρωί και μέχρι τις 11.00 δίνουν τον παλμό των εκλογών. Ο Τάκης Χατζής από τις 11.00 και μέχρι τις 12.30 θα βρίσκονται στον εκλογικό ρυθμό της ημέρας. Από τις 12.30 και μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι ο Χρήστος Κούτρας και ο Γιάννης Ντσούνος δίνουν και πάλι το εκλογικό στίγμα της ημέρας. Από τις 2.00 μέχρι και τις 15.30 συνεχίζεται ο ενημερωτικός εκλογικός μαραθώνιος με τον Σπύρο Μάλλη και την Άννα Μπουσδούκου. Το μεσημέρι την σκυτάλη του εκλογικού μαραθώνιου παίρνει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Στις 17.00 η Εύα Αντωνοπούλου παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας. Στις έξι το απόγευμα ξεκινά η εκλογική βραδιά με τη Σία Κοσιώνη. Μαζί της, ο Διευθυντής της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Αλέξης Παπαχελάς, ο Παύλος Τσίμας, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Άρης Πορτοσάλτε. Ακόμη, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Βασίλης Λυριτζής, ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Τάκης Χατζής και φυσικά όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΣΚΑΪ. Στις 19.00 η εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τον εκλογικό αναλυτή του ΣΚΑΪ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη. Στο στούντιο εκπρόσωποι των κομμάτων και προσωπικότητες από όλους τους χώρους σχολιάζουν τα αποτελέσματα και τα μηνύματα της κάλπης.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα των εθνικών εκλογών, το MEGA παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό και αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, καλύπτοντας από νωρίς το πρωί την όλη διαδικασία. Όλο το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο του MEGA θα μεταφέρει ζωντανά τον παλμό των εκλογών, τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς και όλες τις εξελίξεις. Ο εκλογικός μαραθώνιος αρχίζει από νωρίς το πρωί, στις 06.30 με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Γιώργο Οικονομέα να δίνουν το κλίμα και τις πρώτες πληροφορίες της ημέρας στην εκπομπή «Ο δρόμος προς την κάλπη». Από τις 11.00 έως τις 14.00 η Μαρία Σαράφογλου και ο Αντώνης Φουρλής παίρνουν τις θέσεις τους στο στούντιο και σε απευθείας συνδέσεις με τα εκλογικά κέντρα μας ενημερώνουν για τη ροή της διαδικασίας και την ψηφοφορία των πολιτικών αρχηγών.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!
STUDIO FOTOGENIAPANIGYROPOULOS GEORGE

Στις 18.00 «MEGA Εκλογές 2015». Στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, η Όλγα Τρέμη μαζί με τον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Νίκο Ευαγγελάτο συζητούν με καλεσμένους από το χώρο της πολιτικής και της δημόσιας ζωής, για την εκλογική αναμέτρηση, αλλά και την επόμενη μέρα. Στις 19.00 ο εκλογολόγος και ειδικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζουν και αναλύουν το exit poll, δίνοντας την πρώτη εικόνα, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων.

Στη 2η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς, το Star θα βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, μεταφέροντας με ταχύτητα, ακρίβεια, αντικειμενικότητα τον παλμό της εκλογικής μάχης. Από το studio του Star, o Νίκος Χατζηνικολάου θα συντονίσει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μαζί του η Μάρα Ζαχαρέα, η Πόπη Τσαπανίδου και καλεσμένοι προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της οικονομίας, του πολιτισμού.

Ο Τζορτζ Γκάλοπ, οι αποδόσεις και εκλογές σε FB, Twitter, ΤV και News247.gr!

Από τις 18:00, δημοσιογράφοι και τεχνικοί του Star, θα βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει είδηση. Απευθείας συνδέσεις σε δεκάδες σημεία της χώρας και τα «στρατηγεία» των κομμάτων για να μεταδώσουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, τα αποτελέσματα, τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών στελεχών. Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00 ακριβώς, ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος, θα ανακοινώσει το πανελλαδικό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος. Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών και δορυφορικές συνδέσεις με τους ανταποκριτές του Star σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο για τον πρώτο αντίκτυπο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στον εκλογικό μαραθώνιο, κορυφαία στελέχη των κομμάτων, δημοσιογράφοι και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, θα σχολιάσουν την ετυμηγορία της κάλπης και τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Στο διαδίκτυο, μπορείτε να ενημερώνεστε λεπτό προς λεπτό για τις εκλογές από την εντυπωσιακή LIVE πλατφόρμα του NEWS 247 και να δείτε πλούσιο ρεπορτάζ και παρασκήνια στην ειδική σελίδα για την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ