MEDIA

Ο συνθέτης του σήματος της "Αθλητικής Κυριακής", νέος πρόεδρος της ΕΡΤ!

Ο συνθέτης του σήματος της "Αθλητικής Κυριακής", νέος πρόεδρος της ΕΡΤ!

Ενας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες είναι από σήμερα πρόεδρος της ΕΡΤ. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Νέο πρόεδρο έχει από σήμερα η ΕΡΤ, αρκετές εβδομάδες μετά την παραίτηση του Διονύση Τσακνή. Στον προεδρικό… θώκο του Ραδιομέγαρου της Αγίας Παρασκευής θα κάθεται εφεξής ένας σπουδαίος συνθέτης, κι εξίσου σπουδαίος άνθρωπος: ο Χρήστος Λεοντής.

Ως γνωστόν, η "Αθλητική Κυριακή" είναι η μακροβιότερη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση και, ευλόγως, το μουσικό σήμα της, το πιο δημοφιλές! Το σήμα φέρει την υπογραφή του Χρήστου Λεοντή! Όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα, η εν λόγω μουσική σύνθεση μπορεί να έγινε κατά παραγγελία, αλλά δεν προοριζόταν για τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ο Λεοντής την έγραψε το 1969 για μια διαφήμιση της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος", η οποία εκείνη τη χρονιά ήταν χορηγός της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΠΡΟ-ΠΟ! Η "Αθλητική Κυριακή" η πρώτη εκπομπή στην τηλεόραση που διέθετε χορηγό, τα τσιγάρα "Άσσος Φίλτρο", της "Παπαστράτος", εξ ου και η σύνθεση του Χρήστου Λεοντή ως μουσικό σήμα της εκπομπής βρέθηκε… στο γυαλί. Χωρίς μάλιστα ο ίδιος να το γνωρίζει, μέχρι που το άκουσε live…

Όπως μάλιστα εξομολογήθηκε ο Γιάννης Διακογιάννης, μέχρι και πολύ αργότερα πίστευε ότι το μουσικό αυτό σήμα προερχόταν από κάποιο κομμάτι ξένου συνθέτη, καθώς αυτό μόνο του είχε πει η Αιμιλία Ροδή, μουσική επιμελήτρια τότε: "Παρά τις εκκλήσεις μου ουδέποτε θέλησε να μου πει από πού προήλθε αυτό το μουσικό σήμα και με τα πολλά μού είπε μόνο ότι είναι… ξένο".

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Γεννημένος στις 11 Μαΐου 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Λεοντής είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Δημιουργός μιας πλούσιας δισκογραφίας, έχει επίσης γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και κυρίως για το θέατρο

Φοίτησε, στα τέλη των 50s, στο Ωδείο Αθηνών, καθηγητές του ήταν ο Μενέλαος Παλλάντιος και ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου ενώ το 1962 ξεκίνησε τη συνθετική του δραστηριότητα με μουσικές για τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη και τους "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου. Το 1964 ηχογραφήθηκε η "Καταχνιά", ο πρώτος μεγάλος δίσκος του σε στίχους Κώστα Βίρβου, κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου και με ερμηνεία των Στέλιου Καζαντζίδη και Μαρινέλλας. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1965.

Ο συνθέτης του σήματος της "Αθλητικής Κυριακής", νέος πρόεδρος της ΕΡΤ!
EUROKINISSI

Νωρίτερα κυκλοφόρησε, σε δισκάκια των 45 στροφών, η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με τραγούδια σε στίχους του Βρεττάκου ("Φέρτε τη θάλασσα"), του Μάνου Ελευθερίου ("Το σπίτι γέμισε με λύπη") κ.ά. Στις 20 Ιουνίου τις ίδιας χρονιάς στο θέατρο "Παρκ" της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, έκανε πρεμιέρα η "Μαγική πόλις", η περίφημη μουσικοθεατρική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη όπου ο Λεοντής με τον Μάνο Λοΐζο συμμετείχαν με τα πρώτα τους τραγούδια διευθύνοντάς τα στο ιντερμέτζο, μεταξύ των δυο μερών της παράστασης.

Από το 1973 μέχρι το 1982 συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν. Μετά τον θάνατο του Κουν, συνεχίστηκε η συνεργασία με τους επιγόνους και μαθητές του, Γιώργο Λαζάνη, Μίμη Κουγιουμτζή και συνεχίζει μέχρι σήμερα –τέσσερις δεκαετίες- τη συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης. Από το 1972, η μουσική του Χρήστου Λεοντή ακούγεται σε όλα σχεδόν τα φεστιβάλ της Ελλάδας, με κυριότερα το φεστιβάλ της Επιδαύρου και το φεστιβάλ των Αθηνών.

Ο συνθέτης του σήματος της "Αθλητικής Κυριακής", νέος πρόεδρος της ΕΡΤ!

Του έχουν απονεμηθεί τέσσερα βραβεία: το πρώτο για τραγούδι (1963), το δεύτερο για κινηματογράφο (1966 - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη "Με τη λάμψη στα μάτια"), το τρίτο για θέατρο (2004 - βραβείο "Δημήτρης Μητρόπουλος", για τη μουσική στη Λυσιστράτη, Εθνικό Θέατρο, καλοκαίρι 2004) και το τέταρτο για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του – Βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης" (Μεγάλο Βραβείο του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης – 2009 "Κύκλος δημιουργικής μουσικής"), καλύπτοντας έτσι όλους τους χώρους της μουσικής του δραστηριότητας.

Από τις 16 Απριλίου 2007 και με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ).

Ο Λεοντής έχει βάλει την ξεχωριστή του σφραγίδα σε κύκλους τραγουδιών όπως "Αχ! Ερωτα" σε ποίηση Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου, "Καπνισμένο τσουκάλι" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, "Μαντζουράνα στο κατώφλι" από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιώργου Αρμένη, αλλά και σε σειρές όπως "Το Σφαγείο", διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Α. Σεβαστάκη κ.ά.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η τοποθέτηση του κ. Λεοντή ήρθε ύστερα από πρόταση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και υπήρξε θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η δε Κατερίνα Τσατσαρώνη διορίστηκε στη θέση του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ. Υπέρ και για τα δύο πρόσωπα τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν "παρών" για τον κ. Λεοντή και "κατά" για την κ. Τσατσαρώνη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε "ναι" για τον κ. Λεοντή και "κατά" για την κ. Τσατσαρώνη ενώ το ΚΚΕ δήλωσε "παρών" και για τα δύο πρόσωπα. Το Ποτάμι δήλωσε "ναι" για τον κ. Λεοντή και "παρών" για την κ. Τσατσαρώνη και η Ένωση Κεντρώων "ναι" για τον κ. Λεοντή και "παρών" για την κ. Τσατσαρώνη.

Ο συνθέτης του σήματος της "Αθλητικής Κυριακής", νέος πρόεδρος της ΕΡΤ!

"Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει ξεκινήσει και έχει αποκτήσει έναν σταθερό βηματισμό που αφορά και την πυκνότητα του προγράμματος του και με παγκόσμια ειδησεογραφικά γεγονότα και έχει κάνει και πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών", ανέφερε ο κ. Παππάς. "Ευχή μου στο νέο ΔΣ είναι να προτεραιοποιήσει αυτές τις πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες".

Με 15 ψήφους υπέρ και 6 "παρών" λοιπόν, έγινε η επιλογή του γνωστού μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή, ο οποίος στηρίχθηκε από ευρύτερες συμμαχίες, πέραν του κομματικού συνασπισμού, για το θέμα του προέδρου της ΕΡΤ. Αντιθέτως, έγινε πολύ… κουβέντα για την κ. Τσατσαρώνη (παρά τις σπουδές της και την εμπειρία της στην τηλεόραση) καθώς είχε ρόλο στο γραφείο του Πάνου Καμμένου, ως μετακλητή υπάλληλος της Βουλής.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ