MEDIA

"Να κληθεί ο Σαραντόπουλος στην Εξεταστική!"

"Να κληθεί ο Σαραντόπουλος στην Εξεταστική!"

Οι εργαζόμενοι της "Απογευματινής" ζήτησαν την κλήση του εκδότη που οδήγησε την ιστορική εφημερίδα στο "λουκέτο" προ εξαετίας.

Το πρώτο φύλλο της "Απογευματινής" κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου 1952, με εκδότες τα αδέλφια Νάσο και Σάκη Μπότση (οι ίδιοι ήταν ταυτόχρονα και συνιδιοκτήτες της πρωινής εφημερίδας "Ακρόπολις") και κρατούσαν τα ηνία της ως το θάνατό τους (πέθαναν με χρονική απόσταση 20 ημερών το 1980).

Στη συνέχεια η εφημερίδα πέρασε στο Ίδρυμα Μπότση που στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί και με νέο εκδότη τον Νίκο Μομφεράτο, ως το 1985, χρονιά που δολοφονήθηκε (21 Φεβρουαρίου) από τη 17 Νοέμβρη. Αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Καραγιάννη, ο οποίος ήταν εκδότης της ως το 2002. Στην συνέχεια πέρασε στα χέρια του Κώστα Σαραντόπουλου.

Για πολλά χρόνια, η "Α" αποτελούσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφημερίδας ποικίλης ύλης, καθώς δινόταν μεγαλύτερη βαρύτητα σε καλλιτεχνικά, αθλητικά, αστυνομικά και κοινωνικά θέματα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα αμιγώς πολιτικά. Η εφημερίδα έκλεισε τον Οκτώβριο του 2010 και έκτοτε οι εργαζόμενοι αναζητούν τη δική τους δικαίωση.

Μάλιστα, μια ομάδα εξ αυτών κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Βουλή για κλήση προς εξέταση του εκδότη της ιστορικής εφημερίδας, Κώστα Σαραντόπουλου, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τη δανειοδότηση ΜΜΕ! Το αίτημα που κατατέθηκε συνοδεύεται από ένα έγγραφα που "δείχνουν" όμως μόνο διαρροή χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ offshore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της "Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ".

Άλλωστε η "Απογευματινή" ήταν το πρώτο… κανόνι στον χώρο των media αφού έκλεισε εν μέσω κρίσης, τον Οκτώβριο του 2010, χωρίς να δοθούν ποτέ αποζημιώσεις στους 130 εργαζομένους, ενώ δεν τους δόθηκε ούτε καν η δυνατότητα να λάβουν το επίδομα ανεργίας!

Το αίτημα για την κλήση του Σαραντόπουλου συνοδεύεται από το ιστορικό της επιχείρησης αλλά και από έγγραφα, όπως την καταγγελία που είχε γίνει στο ΣΔΟΕ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στοιχεία όχι μόνο για εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και για ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ offshore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της "Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ".

Στο παρελθόν η Δικαιοσύνη τρεις φορές απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που επιδίωκε η επιχείρηση. Το 2011 το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις κήρυξης της αιτούσας σε πτώχευση και μάλιστα ότι η αιτούσα υπέβαλε την αίτηση καταχρηστικά, με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγει με αθέμιτο και δόλιο τρόπο την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο προς τους εργαζόμενους. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη. Για τον ίδιο λόγω απορρίφθηκαν και οι δύο επόμενες αιτήσεις πτώχευσης.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ