MEDIA

"Μέτωπο" Τζίγκερ, Αλαφούζου εναντίον Μαρινάκη, Σαββίδη!

"Μέτωπο" Τζίγκερ, Αλαφούζου εναντίον Μαρινάκη, Σαββίδη!

Χοντραίνει το παρασκήνιο με τις τηλεοπτικές άδειες! "Μέτωπο" Τζίγκερ, Αλαφούζου εναντίον Μαρινάκη, Σαββίδη. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Αναφορά στην απόπειρα δανειοδότησης… ανύπαρκτων σταθμών έκανε με ανακοίνωση της η Ενωση Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας! Η ΕΙΤΗΣΕΕ, η οποία στελεχώνεται από τους ιδιοκτήτες των υπάρχοντων τηλεοπτικών σταθμών (Alpha του Κοντομηνά, ΑΝΤ1 και Μακεδονία TV του Κυριακού, Mega των Μπόμπολα, Ψυχάρη και Βαρδινογιάννη, ΣΚΑΪ του Αλαφούζου και Star του Βαρδινογιάννη), έκανε μνεία στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών καθώς και στην απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ ταυτόχρονα θίγει το γεγονός ότι τα χρήματα των υπερθεματιστών δεν έχουν επιστραφεί, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου.

Η αναφορά φυσικά σε Σαββίδη, Μαρινάκη, Αλαφούζο και Κυριακού που κατέβαλαν την πρώτη δόση για τις άδειες, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε αλλά τα χρήματα δεν τα πήραν πίσω!

Και με αφορμή, το αίτημα της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να εκπέμψει και το δικό του One Channel μαζί με τα υπόλοιπα κανάλια, με την απάντηση της Digea (η οποία επίσης ουσιαστικά είναι… όλα τα ιδιωτικά κανάλια μαζί!) ήταν αρνητική. Διότι, όπως υποστηρίζει, δεν το προβλέπει ο νόμος (βλ. παρακάτω). Βέβαια, οι καναλάρχες παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός για να γίνει νόμιμο το τηλεοπτικό τοπίο!

ΕΙΤΗΣΕΕ: «Νέα κανάλια όχι αλλά γυρίστε τους τα χρήματα!»

Η ανακοίνωση: « Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες ο δημόσιος λόγος επιβαρύνεται και συχνά δηλητηριάζεται από μία άνευ περιεχομένου ρητορική που ως άξονά της έχει μία πολλαπλώς εξαγγελθείσα δήθεν εξυγιαντική προσπάθεια στον χώρο των ΜΜΕ. Απεδείχθη περίτρανα ότι η όλη προσπάθεια έπεσε στο κενό. Και τούτο γιατί η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και την ανάληψή τους από τον Υπουργό Επικρατείας. Με αυτήν την κρίση το ανώτατο δικαστήριο, ακύρωσε τον άνισο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι, και κατέδειξε ποιος προσπάθησε με μεθόδους αεροπειρατή να ελέγξει την ενημέρωση στη χώρα. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου που προσέφυγαν για δικαστική προστασία είχαν ενεργό, ενεστώς και άμεσο έννομο συμφέρον για την προσφυγή τους.

Μετά ταύτα “ενεργοί συνεργοί στην αεροπειρατεία” επιχειρούν να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις για ίδιο συμφέρον. Ωστόσο η ίδια κρίση του ΣτΕ οδηγεί και στον αποκλεισμό κάθε μικροπολιτικής απόπειρας να αδειοδοτηθούν “προσωρινά” τηλεοπτικοί πάροχοι με την παράκαμψη του ΕΣΡ. Ούτε με νόμο ούτε με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου. Να υπογραμμίσουμε άλλωστε ότι στις 6/12/2016, παρήλθε η 90η ημέρα, οπότε σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού της αεροπειρατείας, ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να εκδώσει τις 4 άδειες υπέρ των 4 υπερθεματιστών. Ο διαγωνισμός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε από αναρμόδιο όργανο. Άρα το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να χορηγήσει τις “άδειες” που το ίδιο υποσχέθηκε.

Αντίθετα, όμως, το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί παρανόμως τα χρήματα που έλαβε από τους οριστικούς υπερθεματιστές του άκυρου διαγωνισμού, οι οποίοι κατέβαλαν το τίμημα που τους ζητήθηκε εμπροθέσμως. Γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου; Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση; Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς; Εάν έτσι είναι τα πράγματα, πρόκειται πλέον για “αεροπειρατεία των αυθαιρέτων”. Συνεπώς η όλη συζήτηση είναι και άνευ αντικειμένου και εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες και τελικά η επίκληση της δήθεν νομιμότητας και της ισονομίας έχει ως απώτατο στόχο την κατάλυση των νόμων και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων» .

Απάντηση Νίκου Παππά: «Μη ζητάτε τα ρέστα, ζητήστε συγγνώμη που λειτουργείτε παράνομα».

Μετά την αιχμηρή ανακοίνωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς απάντησε στους καναλάρχες με αυστηρό τόνο και ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την 30ετή λειτουργία τους δίχως άδεια!

Αναλυτικά η δήλωση του: « Είναι τουλάχιστον θράσος της κλειστής λέσχης των καναλαρχών να ζητούν και τα ρέστα. Αντί να ζητούν τα ρέστα, πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Για την παράνομη, άνευ αδείας και συνεπώς αντισυνταγματική κατά το ΣτΕ τριακονταετή λειτουργία. Για τα χρήματα που όφειλαν και δεν κατέβαλαν στο Δημόσιο. Για το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής. Για τις άθλιες και χυδαίες επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς. Για τις συνθήκες εργασίας και τις καθυστερήσεις στους μισθούς εργαζομένων. Για την ενθουσιώδη στήριξη σε όσους έκλεισαν την ΕΡΤ. Για την ενθουσιώδη στήριξη των πολιτικών που κατέστρεψαν τη χώρα. Για την αεροπειρατεία των συχνοτήτων μέσω της DIGEA, μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν καν άδεια, ενώ και το αντισυνταγματικό καθεστώς των “παρατάσεων νόμιμης λειτουργίας” δεν ανανεώθηκε στις 31/12/15. Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν.

Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι. Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της.

Τέλος, τις συστηματικές, χυδαίες και ανήθικες επιθέσεις στο πρόσωπό μου από τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τις καλωσορίζω»...

Digea: Ο Μαρινάκης δεν είναι έχει, άρα δεν μπορεί να εκπέμψει

Η θέση της Digea αναφορικά με το αίτημα της Alter Ego είναι η εξής: « Πριν από εξήντα χρόνια ελέχθησαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο δύο ιστορικές φράσεις. Η μια ήταν “ τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες” και η άλλη ήταν “ θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα”. Και για τις δυο έχουν γίνει πάρα πολλές επικλήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να τις υπενθυμίσουμε μετά τον πολλαπλώς επαναλαμβανόμενο θόρυβο της εταιρείας Αlter Ego περί δήθεν μη τήρησης των νόμων εκ μέρους της Digea.

Οφείλουμε να θέσουμε υπόψη όλων τις βασικές παραμέτρους λειτουργίας παρόχων περιεχομένου ελεύθερης λήψης και συνεργασίας τους με τον αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου. Η εταιρεία μας, ως πάροχος δικτύου, ελεγχόμενη από την ΕΕΤΤ, υποχρεούται εκ του νόμου και της άδειάς της να συνάπτει συμβάσεις παροχής των υπηρεσιών της με τους λειτουργούντες στην Ελλάδα παρόχους περιεχομένου ελεύθερης λήψης, όταν αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί από τον αρμόδιο φορέα πάντοτε κατά τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Περαιτέρω, η σύναψη σύμβασης της DIGEA για την ψηφιακή εκπομπή των υφιστάμενων παροχων περιεχομένου ελεύθερης λήψης έχει προβλεφθεί με νόμο, οι συγκεκριμένοι δε πάροχοι περιεχομένου πληρούσαν και πληρούν μέχρι σήμερα όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας με βάση τις οποίες δικαιούνται να μεταδίδεται το πρόγραμμά τους ελεύθερης λήψης.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει αδειοδοτηθεί κατά τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία, κατά συνέπεια ουδέποτε κατέστη και δεν είναι σήμερα πάροχος περιεχομένου ελεύθερης λήψης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία μας αδυνατεί να συμβληθεί μαζί της, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράβαση του νόμου και της αδείας της ως παροχος δικτύου.

Μετά ταύτα κάθε θόρυβος είναι αποπροσανατολιστικός και κάθε άλλο παρά αποσκοπεί στη νομιμότητα, παρά μόνο στην παραβίασή της».

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ