MEDIA

«Μαύρο» στα κανάλια χωρίς άδεια μέσα σε ένα μήνα!

«Μαύρο» στα κανάλια χωρίς άδεια μέσα σε ένα μήνα!

Τα κανάλια που έμειναν χωρίς άδεια θα κλείσουν πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση της τροπολογίας της κυβέρνησης στο ΦΕΚ.

Νέα δεδομένα δημιουργεί στα ιδιωτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, την οποία κατέθεσε στη Βουλή. Τούτη προβλέπει πως σε πέντε εργάσιμες ημέρες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ονομάτων των νέων τηλεοπτικών σταθμών, τα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα κανάλια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν!

« Μετά την πάροδο πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία χορηγούνται άδειες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 στις εξής περιπτώσεις:

(α) παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου,

(β) διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν το «μαύρο» σε περίπου ένα μήνα, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Για να διασφαλιστεί ότι τα κανάλια θα κλείσουν, στις ρυθμίσεις που υπογράφονται από τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη προβλέπεται και επέκταση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς την Digea και τη διοίκηση του μη αδειοδοτούμενου καναλιού, εφόσον συνεχίζει να εκπέμπει (και, μάλιστα ποινή φυλάκισης έως ένα έτος αντί έξι μηνών που προέβλεπε ο αρχικός νόμος) ενώ αλλά και ρύθμιση που δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά έξοδα τη διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε μη αδειοδοτούμενο κανάλι.

Συνάμα, αντί του ΕΣΡ, που η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί, περνάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Όσο για το Στε; Ολοκληρώθηκε η δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, χωρίς σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ψηφοφορία προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για το επίμαχο ζήτημα του αν θα γίνουν δεκτές ή όχι οι προσφυγές των καναλιών ώστε να μπορέσει το δικαστήριο να περάσει στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως και κατά την διαδικασία υπήρξε ένταση καθώς δόθηκε «μάχη» επιχειρημάτων σχετικά με το παραδεκτό η όχι των προσφυγών. Μετά από τη σημερινή εξέλιξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της ολομέλειας η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου τις προσεχείς μέρες.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ