MEDIA

Κινήσεις καναλαρχών, συνεργασίες, λουκέτα, μηνύσεις και… απεργίες!

Κινήσεις καναλαρχών, συνεργασίες, λουκέτα, μηνύσεις και… απεργίες!

Λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τεσσάρων αδειών, οι κινήσεις στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, νικητών και ηττημένων, συνεχίζονται. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το τηλεοπτικό, εν Ελλάδι, status quo αναδιαμορφώθηκε. Γιάννης Αλαφούζος και οικογένεια Κυριακού διατήρησαν τους ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 στο τηλεοπτικό παιχνίδι, Βαγγέλης Μαρινάκης και Χρήστος Καλογρίτσας αναδείχθηκαν ως νέοι «παίκτες» της αγοράς και άπαντες αναμένουν, από όλους, τις επόμενες κινήσεις.

Ο νέος διαγωνισμός και η Digea

Ο λόγος φυσικά για τις περιφερειακές άδειες, ήτοι τα κανάλια που θα έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν τοπικά, μέσω Digea. Και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αφού δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που της δίνει το δικαίωμα για την εφαρμογή του περιβόητου «μαύρου μέσα σε 90 ημέρες» σε όλα κανάλια δεν πήραν πανελλαδική άδεια. Το πρόβλημα είναι ότι αρχικώς η ενημέρωση ήταν ότι θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός των θεματικών αδειών (π.χ. ψυχαγωγικά κανάλια): και η κυβέρνηση το πάει πιο… πίσω δίνοντας προτεραιότητα στις περιφερειακές άδειες, και οι «4» (Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Μαρινάκης, Κυριακού) ζητούν να μην υπάρξουν θεματικές άδειες αφού, εντέλει, θα κληθούν να πληρώσουν ένα κάρο λεφτά για τις άδειες που πήραν στη δημοπρασία…

Ειρήσθω εν παρόδω, οι δηλώσεις των υπουργών Επικρατείας Νίκου Παππά και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για «πλήθος παρατυπιών» στη σύμβαση παραχώρησης του συνόλου του τηλεοπτικού φάσματος στην Digea «δείχνουν» ότι η κυβέρνηση θα.. κυνηγήσει τη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι με την Digea παραχωρήθηκαν όλες οι ψηφιακές συχνότητες έναντι 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια (και οι 4 άδειες για 10 χρόνια έφεραν… 246 εκατ. ευρώ στο κράτος).

Δένδιας: Η ΝΔ θα δώσει πίσω τα χρήματα από τις άδειες στους καναλάρχες

Τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ. « Η ΝΔ έχει καθαρή θέση για τις τηλεοπτικές άδειες. Λέμε ότι ο νόμος Παππά είναι απολύτως αντισυνταγματικός και η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει από το ΕΣΡ. Εμείς θα καταργήσουμε το νόμο και θα χορηγήσουμε και άλλες άδειες, και κατά συνέπεια θα υπάρξει και οικονομικό όφελος».

Φουλ επίθεση από Κοντομηνά

Η προσφορά του Alpha στη δημοπρασία έφτασε τα 61 εκατ. ευρώ αλλά άδεια δεν πήρε, και μιλάμε για τον (εδώ και 2 – 2,5 χρόνια) πρώτο σταθμό σε τηλεθέαση στη χώρα, που έχει και το δελτίο ειδήσεων με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, αφού απέστειλε e-mail στους εργαζομένους καθησυχάζοντας, ασκεί επιθετική τακτική: κινείται νομικά κατά του Ιβάν Σαββίδη (που είναι ο πρώτος επιλαχών με 61,5 εκατ. ευρώ) επειδή παραδέχθηκε ότι έκανε μηδενικά «χτυπήματα» στη δημοπρασία, ζητά (με βάση αυτό) την ακύρωση του διαγωνισμού, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας των 66 ωρών και ήδη έκανε δύο συναντήσεις με τον Χρήστο Καλογρίτσα , στον δρόμο για την επόμενη μέρα. Πάντως η αρμόδια εισαγγελέας είπε ότι για να δοθεί το υλικό από τις κάμερες, μετά την αφαίρεση τυχόν ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να εγκρίνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία συνεδριάζει εντός της ημέρας.

Μήνυση Alpha κατά Σαββίδη

Ο νομικός σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, Παναγιώτης Λαζαράτος, που προ ημερών είχε καταθέσει εξώδικο, για λογαριασμό του Alpha, στην εταιρία του κ. Σαββίδη με αφορμή τις δηλώσεις του πως «ανέβασε το τίμημα για να πληρώσουν περισσότερα οι πλειοδότες», κατέθεσε και μήνυση κατά του Ιβάν Σαββίδη.

Κομισιόν: Δεν έχουμε αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Σχοινάς επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το καθεστώς αδειοδότησης, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί παρέμβασης της ΕΕ προς ακύρωση της δημοπρασίας. Αναλυτικά στο news247.gr.

Κάλεσμα Μαρινάκη για… συνολικό «πόθεν έσχες»

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκηζητάέλεγχος του «πόθεν έσχες» των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών να γίνει στο σύνολο της προσφοράς στη δημοπρασία και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση. Άλλωστε ο νόμος δεν προβλέπει τη διενέργεια ελέγχου «πόθεν έσχες» σε κανένα μεταγενέστερο χρονικό σημείο. Οσο για τη στελέχωση του καναλιού του; Ηδη αναφέραμε πρόσφατα κάμποσα ονόματα ενώ ο Νίκος Χατζηνικολάου, που σταμάτησε από το Star , διέψευσε (από τον Real FM) δημοσιεύματα ότι αναλαμβάνει πόστο στον νέο αυτόν τηλεοπτικό φορέα.

Γεροβασίλη με Βρυώνη

Το Epsilon TV εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του , ενώ τα «Νέα» αποκάλυψαν σήμερα ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη εθεάθη σε καφέ του Παγκρατίου μαζί με τον ιδιοκτήτη του καναλιού, Φίλιππο Βρυώνη και τον πολιτικό σύμβουλο του Μαξίμου Θόδωρο Μιχόπουλο…

Στάση αναμονής

Και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που μετείχε στον διαγωνισμό και με το Star αλλά και με τον κονσόρτιουμ Κύπριων επιχειρηματιών, αλλά και η πλευρά Κυριακού που τα… έσκασε για να πάρει άδεια ο ΑΝΤ1 (75,9 εκατ. ευρώ), τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τις επικείμενες νομικές εξελίξεις για τον διαγωνισμό. Στο Μαρούσι, την παγωμάρα για το υψηλό του ποσού, διαδέχθηκε η ικανοποίηση και τα πλάνα για την επόμενη ημέρα.

Απεργίες

Στην ΕΣΗΕΑ, ελέω των αδειών, θεωρούν σωστό να γίνει απεργία, και δη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, την Κυριακή. Πώς όμως να γίνει; Μόνο στα κανάλια; Το πιθανότερο, ωστόσο όταν ανακοινώνονται δημοσιογραφικές απεργίες «επιμέρους» (μόνο στα κανάλια ή μόνο στις εφημερίδες), συνήθως ακυρώνονται λόγω νομικών κενών: οι όλοι μαζί ή κανείς. Και η ΕΣΗΕΑ, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, ως γνωστόν δεν «χτυπά» τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα που εκδίδουν κυριακάτικες εφημερίδες.

Πάντως, τοο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΣΠΕΡΤ , κηρύσσει 24ωρη απεργία το Σάββατο 10/9, από τις 06:00 του Σαββάτου έως τις 06:00 της Κυριακής, σε όλα τα παραρτήματα των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

Mega προς Alpha Bank: Πληρώστε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές

Εστάλη η επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, ιδιοκτήτριας εταιρείας του Mega, που απευθύνεται στην Alpha Bank, καθώς εκείνη φέρει την ιδιότητα του συντονιστή του ομολογιακού δανείου, στο οποίο όμως συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες, Πειραιώς Εθνική και Eurobank. Και το αίτημα αναφέρει ότι: « Σας καλούμε όπως άμεσα αποδεσμεύσετε τα τιμολόγια αξίας πού απαιτείται για την εξόφληση του συνόλου των οφειλομένων έως σήμερα μισθών και ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της, ώστε να μπορέσει η εταιρεία να προβεί αμέσως στην πληρωμή των οφειλομένων μισθών. Άλλωστε, οι απαιτήσεις αυτές ανήκουν στην εταιρεία».

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ