MEDIA

Και ομάδα, και κανάλι!

Και ομάδα, και κανάλι!

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, αναλύει τα σενάρια για τον (επόμενο) διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών που ανοίγει τον δρόμο σε όσους θέλουν να γίνουν... καναλάρχες.

Στο στάδιο της προεργασίας βρίσκεται ακόμη η (νέα) προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς για μια ακόμη φορά ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να υπάρξει εξέλιξη επί του θέματος.

Ενός θέματος που έχει… παγώσει πρακτικά από τις 26 Οκτωβρίου και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του διαγωνισμού που έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκτοτε το ΕΣΡ απέκτησε νέα σύνθεση αλλά κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η εξέλιξη ήταν… μηδενική.

Μάλιστα πριν από λίγο η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε, ομόφωνα, να καλέσει σε ακρόαση, την προσεχή Πέμπτη 11 Μαΐου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι το ΕΣΡ δεν έχει κατασταλάξει στον αριθμό και τις κατηγορίες των τηλεοπτικών αδειών (πανελλαδικής εμβέλειας ή θεματικές), οι οποίες θα προκηρυχθούν ενώ αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον Ν. 4339/2015 (τον «νόμο Παππά») προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ με κίνδυνο να γίνει αποδεκτή. Δεν επιθυμεί, κοντολογίς, να ξεκινήσει όλη η διαδικασία από την αρχή, απλώς να γίνει τροποποίηση στον υπάρχοντα νόμο ώστε αυτός να είναι συνταγματικός.

Στο θέμα θέση πήρε (έστω και ανεπίσημα) η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ζήτησε ο αριθμός των αδειών να είναι ο μέγιστος δυνατός, δηλαδή 12 με 16 (!). Και προκαλεί εντύπωση καθώς η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί (επίσης ανεπίσημα) ότι ανώτατο όριο στον επόμενο διαγωνισμό θα είναι οι έξι άδειες και όχι οι τέσσερις, αριθμός που είχε προκαλέσει (ως θυμάστε) το μέγιστο των αντιδράσεων, ειδικά από Alpha και Star που είχαν μείνει εκτός. Επιπλέον, η ΕΙΤΗΣΕΕ απαιτεί η προκήρυξη να είναι ενιαία για γενικής στόχευσης πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικούς εθνικής εμβέλειας και για μη θεματικούς.

Οκτώ μήνες πριν, υπερθεματιστές είχαν αναδειχθεί, ως γνωστόν, οι Γιάννης Αλαφούζος, Χρήστος Καλογρίτσας, Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον Καλογρίτσα να αποσύρεται λίγο αργότερα και τη θέση του να λαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, που ήταν ο Ιβάν Σαββίδης. Η πλευρά Κοντομηνά και Βαρδινογιάννη ξεκίνησε έκτοτε, μέσω Alpha και Star, «πόλεμο» τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και εναντίον των (αρχικά) Καλογρίτσα και (έπειτα) Σαββίδη, με την… εκεχειρία να έρχεται με την ανακοίνωση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας.

Κι αν η ΕΙΤΗΣΕΕ… τραβάει τον αριθμό των αδειών μέχρι τις 16, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (που, ως γνωστόν και ελλείψει πλήρους σύνθεσης του ΕΣΡ είχε αναλάβει τη διοργάνωση του προ οκτώ μηνών διαγωνισμού) διαβλέπει δυνατότητες για 6 (ο πρόεδρος) έως και 18 ιδιωτικούς (ο αντιπρόεδρος) τηλεοπτικούς σταθμούς από το 2018 και από 8 έως 10 σήμερα!

Πώς; Κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, σημείωσαν ότι ο διαγωνισμός του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν πρέπει να διεξαχθεί πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το λεγόμενο «Μέρισμα 2». Τούτο γίνεται σε επίπεδο υπουργών στην Ευρώπη, δηλαδή πριν τις αρχές του 2018, καθώς μόνον τότε θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τις πραγματικές τεχνολογικές δυνατότητες.

Και έλαβε χώρα… διάσταση απόψεων στους επικεφαλής της Επιτροπής, με τον μεν πρόεδρο Δημήτρη Τσαμάκη, να κάνει λόγο για δυνατότητα 6 καναλιών μετά το «Μέρισμα 2» (από 8 έως 10 που κρίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα με το υφιστάμενο φάσμα), ο δε αντιπρόεδρος Νίκος Παπαουλάκης, μίλησε για δυνατότητες παράλληλης λειτουργίας 9 έως και 18 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (ανάλογα με την τεχνολογία που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί)!

Στη… σούμα όλων αυτών, και με δεδομένο (και εμπράκτως, από τις κινήσεις που έκαναν τους τελευταίους μήνες – επιχειρηματικά), ανοίγει ο δρόμος ώστε στο επόμενο τηλεοπτικό status quo να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις (πρώην και νυν) ποδοσφαιρικοί παράγοντες: ο Γιάννης Αλαφούζος με τον ΣΚΑΪ, ο Ιβάν Σαββίδης που ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να επενδύσει τηλεοπτικά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης που είχε ξεκινήσει μάλιστα και προσλήψεις για το κανάλι του αλλά «πάγωσε» το project ελέω των εξελίξεων, αλλά και ο πρώην μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης, με το Star.

Κι αν κρατήσουμε, ως εφικτό πια, τον αριθμό των οκτώ αδειών στη λίστα των καναλαρχών προστίθενται ο Θοδωρής Κυριακού με τον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Alpha κι απομένουν (τουλάχιστον) άλλες δύο θέσεις. Απαντες με άδειες και άπαντες ικανοποιημένοι…

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

E-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ