MEDIA

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Η πρωτιά του 1968, η μεγάλη καθυστέρηση της εικόνας από το ντέρμπι της Λεωφόρου, το Μουντιάλ και το Κύπελλο Αγγλίας συνέθεσαν τα πρώτα κομμάτια του παζλ των μεταδόσεων στη χώρα μας. Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, κάνει την ιστορική αναδρομή.

Πατάς το τηλεκοντρόλ, ανοίγεις την ΕΡΤ και σου φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να μεταδίδει αγώνα Champions League. Ή μπάσκετ. Κάποτε, φυσικά, δεν ήταν.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΕ... ΚΟΜΠΙΝΑ

Η ελληνική τηλεόραση έκανε δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα στα 60s. Το Μουντιάλ του ’66 της Αγγλίας μετέδωσε ο Γιάννης Διακογιάννης το στούντιο με σημαντική καθυστέρηση εν συγκρίσει με την ώρα έναρξης, όπως ύστερα από ώρες είδαν οι Ελληνες τηλεθεατές τον τελικό του Πρωταθλητριών (Μίλαν-Αγιαξ 4-1) της ίδιας χρονιάς.

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Πώς βρέθηκε η εικόνα; Ο Κώστας Σισμάνης, παλιός αθλητικός συντάκτης με πολυετή πείρα στο ΒΒC, κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετούς από τους αγώνες της διοργάνωσης σε φιλμ και οι μπομπίνες έφταναν στο στούντιο της οδού Μουρούζη την επομένη των αγώνων, αλλά το σπικάζ από τον, άγνωστο ως τότε σε πολλούς, Γιάννη Διακογιάννη, γινόταν ζωντανά προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο άμεσο. Μεταδόθηκαν συνολικά 14 αγώνες.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΓΩΝΑ

Επίκαιρο, λόγω της ταινίας, το έπος της ΑΕΚ τον Απρίλιο του 1968 με τη Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο, αγώνα που μετέδωσε ο σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων με… πατέντα και περιγραφή του Γεωργίου: πήραν τον ήχο των ερτζιανών και τον… κόλλησαν στην εικόνα της ΥΕΝΕΔ. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας μετάδοση αγώνα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Η συγκλονιστική, τότε, ραδιοφωνική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου. Κανείς δεν ξεχνάει την τρεμάμενη, συγκινημένη φωνή, τα κρεσέντο στο τέλος και τους ανυπέρβλητους πανηγυρισμούς, αφού ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα μπορούσε να χαρεί για μια τεράστια νίκη με απήχηση σε διεθνές επίπεδο, για την οποία έγραφαν κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες.

"ΜΙΣΗ" ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗΣ

Η επόμενη live αθλητική μετάδοση αγώνα στη χώρα μας αφορούσε αγώνα μπάσκετ, και δη της Εθνικής, στο "Παλέ ντε Σπορ" της Θεσσαλονίκης, την παραμονή της έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης, Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 1969. Το ματς ήταν για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία.

Μια μετάδοση - πρόβα τζενεράλε για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Και η μετάδοση έγινε πράξη χάρη στον ΟΤΕ που διατηρούσε στη συμπρωτεύουσα ένα μικρό πομπό, καλύπτοντας κάποιες από τις εκδηλώσεις των χουντικών. Χωρίς φυσικά συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων αλλά με μόνο δύο κάμερες και μια κεραία.

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Το test event πέτυχε αφού οι τεχνικοί του ΟΤΕ μέσω κυκλώματος έστελναν την εικόνα στο στρατιωτικό κανάλι στην Αθήνα για να μπορούν να ελέγχουν το σήμα, αφού μόνο αυτό εξέπεμπε στη Θεσσαλονίκη. Και μάλιστα μεταδόθηκε μόνο το δεύτερο ημίχρονο "για να μην κουραστεί το τηλεοπτικό κοινό", όπως είπαν (!), ενώ η περιγραφή ήταν του Βασίλη Γεωργίου που περιέγραφε το ματς για το ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στον ίδιο γήπεδο έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα ο Φίλιππας Συρίγος, ως απεσταλμένος της «Απογευματινής» στους αγώνες για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Μάλιστα η εφημερίδα του ήταν η μόνη που δημοσίευσε την είδηση ότι θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ο αγώνας. Μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν το άνθρωπος που θα έβαζε το μπάσκετ σε κάθε ελληνικό σπίτι…

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ο πρώτος "ζωντανός" ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν και πάλι στη Θεσσαλονίκη, και πάλι με αγώνα της Εθνικής. Στις 15 Οκτωβρίου 1969 παίξαμε με την Ελβετία στο "Καυτανζόγλειο" για τα προκριματικά του Μουντιάλ και νικήσαμε με 4-1. Γούρι…

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Στη φωτό άνωθεν, η Εθνική όπως παρατάχθηκε το 1969 σε εκείνο το ματς με την Ελβετία. Στην πάνω σειρά από δεξιά οι Σπυρίδων, Οικονομόπουλος, Καμάρας, Γκαϊτατζής, Χάιτας, Σταθόπουλος και στην κάτω οι Κούδας, Σιδέρης, Δομάζος, Παπαϊωάννου, Μποτίνος.

Στις δε 30 Νοεμβρίου ‘66 έλαβε χώρα η πρώτη μετάδοση αγώνα για την Α’ Εθνική, με την αναμέτρηση του Εθνικού με τον Παναθηναϊκό, ματς μάλιστα που διεξήχθη από συνεχή βροχή, τελείωσε με νικητή τον ΠΑΟ με 1-0 και σκόρερ τον Δημητρίου στο 61ο λεπτό με πέναλτι. Και τούτη τη φορά είχε μεταδοθεί μόλις το δεύτερο ημίχρονο ώστε να μην εμποδιστεί η προσέλευση του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά κόπηκαν μόνο 9.895 εισιτήρια…

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Ωστόσο ο Παναθηναϊκός, με τη σύμφωνη γνώμη και του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μετάδοση από την ΥΕΝΕΔ και έθεσε στην ΕΠΟ ζήτημα αποζημίωσης των συλλόγων από την τηλεόραση!

Οι "πράσινοι" μάλιστα είχαν επικαλεστεί το γεγονός ότι την αμέσως προηγούμενη περίοδο 1968-69 είχαν κοπεί στις αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό 22.895 εισιτήρια στη Λεωφόρο με ανάλογα άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ τον αγώνα του Φαλήρου είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 32.000 θεατές (31.708 τα εισιτήρια).

Πάντως η χρονικά πρώτη μετάδοση αγώνα Α’ Εθνικής, έστω και με μεγάλη… καθυστέρηση, ήταν την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 1966 οπότε προβλήθηκαν «φιλμαρισμένα», όπως τα έλεγαν τότε, στιγμιότυπα διάρκειας δέκα λεπτών από το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, το οποίο είχε γίνει στις… 19 Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς, στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η ΑΕΚ είχε νικήσει 3-23 με γκολ των Κώστα Νικολαΐδη (3', 66') και Μίμη Παπαϊωάννου (18'). Για τον Παναθηναϊκό είχαν σκοράρει οι Λουκανίδης (11'΄πεν.), Παπουτσάκης (40').

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Το Παναθηναϊκός – Εθνικός καλύφθηκε πάντως χάρη… στον στίβο. Διότι νωρίτερα δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα. Ωστόσο, λίγο καιρό νωρίτερα διεξήχθη στο Καραϊσκάκη το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου και για να καλύψει η ελληνική τηλεόραση τη διοργάνωση, εξοπλίστηκε με τρία συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων, που μάλιστα ανέλαβαν να τα λειτουργήσουν Ιταλοί τεχνικοί οι οποίοι εκπαίδευσαν τους Ελληνες. Λίγο αργότερα η ΥΕΝΕΔ απέκτησε το δικό της «βαν» από την Αγγλία. Με αυτό έγινε και η πρώτη μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, δηλαδή το δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού Παναθηναϊκός - Εθνικός.

Ο ΠΡΩΤΟΣ LIVE ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

Λίγους μήνες αργότερα, οι Αθηναίοι βγήκαν στις γειτονιές ψάχνοντας, πόρτα πόρτα, για σπίτι με τηλεόραση. Το παιχνίδι ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας του 1970 και ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Λιντς. Το ΕΙΡ (Εθνικόν Ιδρυμα Ραδιοφωνίας), που την ίδια χρονιά έγινε ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ιδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως), θα μετέδιδε το ματς «ζωντανά», σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Ο τελικός, στις 11 Απριλίου ’70 έληξε 2-2 και τότε, αφού δεν υπήρχαν πέναλτι, οριζόταν επαναληπτικός που έλαβε χώρα στις 29/4/70 με νικήτρια την Τσέλσι με 2-1. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισαν να μεταδίδονται και αγώνες του πρωταθλήματος από το Νησί. Κάθε Σάββατο απόγευμα, με χρονοκαθυστέρηση μιας εβδομάδας, το ΕΙΡΤ έδειχνε τον καλύτερο αγώνα από την Αγγλία.

Εκείνη την εποχή, με τη φθηνότερη τηλεόραση να κοστίζει πάνω από 10.000 δραχμές, δεν υπήρχαν πάνω από 300.000 τηλεοράσεις σε όλη την επικράτεια, άλλωστε το μέσο μεροκάματο δεν ξεπερνούσε τις 30 δραχμές. Είδος πολυτελείας…

"ΟΧΙ ΒΙΤΡΙΝΑ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ"

Εκτοτε, γύρω από το αθλητικό πρόγραμμα της ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ τότε, στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία. Οι μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών διαφήμιζαν τις τηλεοράσεις τους έχοντας ως «κράχτη» το Μουντιάλ κι καλούσαν τον κόσμο να αγοράσει μια τηλεόραση και να μη στηθεί στη βιτρίνα για να δει τον αγώνα!

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Η εν λόγω καμπάνια γνώρισε άνθιση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, το πρώτο που οι Ελληνες τηλεθεατές παρακολούθησαν ζωντανά. Παρά τη διαφορά της ώρας, όπου υπήρχαν τηλεοπτικοί δέκτες δημιουργούνταν το αδιαχώρητο και οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών προσάρμοσαν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες πάνω στο Μουντιάλ… Αλλά και στο… διάστημα!

Ιστορική στιγμή εκείνης της περιόδου ήταν η αναμετάδοση της προσελήνωσης του Απόλλων 11 την Κυριακή 20 Ιουλίου του 1969 μέσω τους διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού συστήματος της EBU (Eurovision), σε περιγραφή του δημοσιογράφου Ιάσων Μοσχοβίτη, που κράτησε έως τις 5 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και μάλλον την παρακολούθησαν όλοι οι τότε τηλεθεατές, οι οποίοι πρέπει να έφταναν έως και τους 200.000 (!).

Ο πρώτος περίπατος ανθρώπου στον δορυφόρο της Γης ήταν προγραμματισμένος για τις 7.30 το πρωί της 21ης Ιουλίου. Έγινε όμως μερικές ώρες νωρίτερα. Στις 4:56 τα ξημερώματα. Το ΕΙΡ, αλλά και ο Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων μετέδωσαν το γεγονός.

1,5 ΔΙΣ. ΚΟΣΜΟΥ

To 1983, η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο νεόδμητο, τότε, ΟΑΚΑ, που έδινε για δεύτερη φορά… εξετάσεις μετά τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στίβου.

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Η ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό το γεγονός και η δημόσια τηλεόραση έδωσε εικόνα και ήχο σε όλη την υφήλιο. Τον αγώνα Αμβούργο – Γιουβέντους παρακολούθησαν και άκουσαν, από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο αντίστοιχα, περίπου 1,5 δισ. κόσμου σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώ συνολικά 80 δίκτυα μετέδωσαν μέσω του ΟΤΕ, και δορυφορικά μέσω του σταθμού των Θερμοπυλών.

Η ΠΡΩΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Το ΠΑΟΚ - Αρης έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό και για έναν ακόμη λόγο. Διότι το ντέρμπι της 19 Μαρτίου 1950 στο κατάμεστο γήπεδο του Συντριβανίου, μια Κυριακή μεσημέρι. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με 3-3, μπροστά σε 12.000 κόσμου και όλα κρίθηκαν στις 26 Απριλίου, όταν οι "κίτρινοι" πήραν την πρόκριση με 3-1 στον επαναληπτικό για το Κύπελλο.

Η ιστορία των αθλητικών μεταδόσεων στην Ελλάδα!

Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα που είχε ραδιοφωνική κάλυψη, για την οποία… επιστρατεύτηκε το συνεργείο μεταδόσεων του Γ’ Σώματος Στρατού, από τον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμού Μακεδονίας, που χάρη στους εκφωνητές του που μετέβησαν στο γήπεδο, μετέδωσε το παιχνίδι.

Ενδεικτικό ότι στην Αγγλία ο πρώτος αγώνας που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά ήταν μεταξύ της Aρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στις 22 Ιανουαρίου 1927…

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ