MEDIA

Η επόμενη μέρα των αδειών, αντιδρούν Mega, Σαββίδης!

Η επόμενη μέρα των αδειών, αντιδρούν Mega, Σαββίδης!

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, παρουσιάζει τον… απόηχο της ανακοίνωσης των επτά υποψηφιοτήτων για πανελλαδική άδεια, τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις.

Οπως γνωρίζετε από χθες, από τις αρχικώς έντεκα υποψηφιότητες για τηλεοπτική πανελλαδική άδεια τηλεοπτικής εμβέλειας έμειναν επτά επιχειρηματίες: Κοντομηνάς, Κυριακού, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Βρυώνης, Μαρινάκης και Καλογρίτσας .

Το «γιατί» έμειναν εκτός ο φάκελος του Ιβάν Σαββίδη, οι Κύπριοι αλλά και το Mega δημοσιοποιήθηκε επισήμως από χθες . Και φυσικά υπήρξαν, από δύο πλευρές, αντιδράσεις. Ανθρωποι του Σαββίδη διέρρεαν… το προφανές, όχι « σχετικά με την αρχική απόρριψη του φακέλου για τις τηλεοπτικές άδειες, να γνωρίζετε ότι υπάρχει δικαίωμα ένστασης εντός δέκα ημερών, ενδεχόμενο που εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία Σαββίδη». Και αναφέραμε και από χθες ότι οι επτά ίσως γίνουν… εννέα.

Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς Mega, με επίσημη ανακοίνωση της Τηλέτυπος Α.Ε. όπου υπάρχει η απορία περί λάθους, εθελοτυφλίας ή σκοπιμότητας. « Μετά από 27 χρόνια κυρίαρχης παρουσίας και πολυσχιδούς προσφοράς η εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. κρίθηκε από καινοφανή όργανα, "στάσιμη". Λάθος, εθελοτυφλία ή σκοπιμότητα άραγε; H Τηλέτυπος Α.Ε., η μόνη πολυμετοχική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 τηλεοπτική εταιρεία, διαθέτει τη διαυγέστερη μετοχική σύνθεση, με ημεδαπούς και θεσμικούς αλλοδαπούς επενδυτές, την πλέον διαφανή προέλευση οικονομικών μέσων και τον μικρότερο σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της και μάλιστα τον πλέον εξασφαλισμένο για τις Τράπεζες δανεισμό μεταξύ όλων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Έχει αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1989, που λειτουργεί νόμιμα βάσει αδείας, έως σήμερα φόρους και τέλη πλέον του 1.300.000.000 ευρώ, απασχολεί δε συνεχώς προσωπικό πλέον των 500 ατόμων έχοντας καταβάλει αμοιβές ύψους 450.000.000 ευρώ. Ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την αποδέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών, που θα επιτρέψει την τακτοποίηση υποχρεώσεών της. Το Mega συνεχίζει να λειτουργεί διεκδικώντας τα δικαιώματά του, πάντα εντός των πλαισίων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, σε πείσμα των καταστάσεων και των καιρών».

Το Mega έμεινε εκτός (αν και εκκρεμούν οι εφέσεις) κυρίως επειδή οι μεγαλομέτοχοί του δεν προχώρησαν, εδώ και οκτώ μήνες (!), σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ, μια αύξηση που ήταν εγγύηση προς τις πιστώτριες τράπεζες για επέκταση της αποπληρωμής δανείων (κατά έξι έτη).

Πάντως στο megaλο κανάλι είναι διατεθειμένοι να κυνηγήσουν την υπόθεση μέχρι τέλους, έχοντας κυρίως δύο βασικούς άξονες εντός των οποίων θα κινηθούν και θα επιχειρηματολογήσουν. Ο πρώτος αφορά στον φάκελο που παρουσίασε το κανάλι και απορρίφθηκε και ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την κατάθεση προσφυγής κατά άλλων καναλιών που πήραν το «χρίσμα» για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι ο φάκελός τους-σύμφωνα με το Mega-ήταν ελλιπής.

Εκτός από το Μega και η πλευρά Σαββίδη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει ένσταση και για την δική της υποψηφιότητα, που επίσης απορρίφθηκε.

Συνάμα, μετά το άγονο του διαγωνισμού για την ανακήρυξη εταιρείας που θα αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών, όλα δείχνουν ότι θα τον αναλάβει (με απευθείας ανάθεση) η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί στις 4 Ιουλίου και αφορούσε στον «σχεδιασμό, ανάπτυξη και εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος που απαιτείται για την δημοπρασία χορήγησης».

Αρα, η ΕΕΤΤ θα είναι αυτή που θα καλέσει (από βδομάδα…) και τους δέκα υποψηφίους που πέρασαν από την προκαταρκτική φάση του διαγωνισμού (εξαιρείται το ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη, που αποκλείστηκε) για να συμμετάσχουν στο επόμενο σκέλος.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ