MEDIA

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, ρωτά για το ποια δημοσιογραφία μας αρμόζει (με αφορμή σκηνικό με την οικογένεια Παντελίδη) και παρουσιάζει τις καλύτερες μεταδόσεις του ΠΣΚΔ και την κόντρα κυβέρνησης - καναλαρχών.

Τα όρια της δημοσιογραφίας

Διάβασα ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια ο συντάκτης του "Πρώτου Θέματος" Στρατής Λημνιός από τους συγγενείς του Παντελή Παντελίδη. Αιτία, φωτογραφίες που προσπάθησε να βγάλει στο Ασκληπείο της Βούλας που είχε μεταφερθεί ο άτυχος τραγουδιστής. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν προσπάθησε να φωτογραφίσει τον νεκρό αλλά τη μητέρα του, το οποίο ακούγεται εξίσου άτυχο ή αποτρόπαιο. Ομως ο Λημνιός και ο κάθε Λημνιός είναι καλύτερος από κάθε νεκρό που γίνεται βορά στο όνομα της δημοσιογραφίας; Και υπάρχουν όρια;

Ρωτώ, απάντηση δεν έχω. Διότι η εφημερίδα, η κάθε εφημερίδα, προσπαθεί να βγάλει το κάτι παραπάνω από τα sites, και να πουλήσει. Τα οποία sites, στην πλειονότητά τους, θα καλύψουν ή καπηλευθούν (ό,τι θέλετε) την άσχημη είδηση όσο δεν πάει. Και, μεταξύ μας, όσοι αρχίσουν τα "ΑΡΔ" και τα βρισίδια για τους δημοσιογράφους και τα sites, και την εφημερίδα θα αγοράσουν και κλικ θα κάνουν. Αρα...;

Η ιστορία πάντως έχει διδάξει πως γίνονταν και θα γίνονται τέτοια σκηνικά - η κρίση τους είναι στον αναγνώστη. Τι να πρωτοθυμηθώ;

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

* Το πρωτοσέλιδο του "Πρώτου Θέματος" με τον νεκρό Παύλο Φύσσα;
* Τα πρωτοσέλιδα του 1963 με τη φωτογραφία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, με το παραμορφωμένο πρόσωπο, νεκρός από το χτύπημα του παρακρατικού Γκοτζαμάνη στη Θεσσαλονίκη;
* Τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά από αστυνομικό με το νεκρό του σώμα σε όλο τον ελληνικό Τύπο;
* Εδώ καλά καλά (και μου διαφεύγει το όνομα του) είχε γίνει "ήρωας" ο δημοσιογράφος που αποθανάτισε το νεκρό σώμα του Αλέξανδρου Παναγούλη, στο νεκροτομείο, την επομένη της δολοφονίας του από το παρακράτος (επισήμως τροχαίο ήταν, αλλά λέμε τώρα...), για την εφημερίδα "Τα Νέα".

Από τις εξαιρέσεις ήταν το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Hot Doc" του Κώστα Βαξεβάνη για τον Κώστα Τσαλικίδη (υπόθεση υποκλοπών / Vodafone), καθώς δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες του νεκρού κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς του ώστε να γίνει εμφανές ότι δεν ήταν αυτόχειρας...

Πρωτοσέλιδα και... πρωτιά "Ωρας"!

Κυριάρχησε, στα σημερινά πρωτοσέλιδα, φυσικά το Αντερλεχτ - Ολυμπιακός, με τη "Sportday" σε μια ανεπανάληπτη έμπνευση να αναρωτιέται " Τι σκατά θα βάλουμε πρωτοσέλιδο ρε Ιντέγε; " και τον " Πρωταθλητή " και τον " Γαύρο " να τα βάζουν με την περιγραφή του αγώνα από τον OTE TV.

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

Οσο για τις κυκλοφορίες των αθλητικών; Το πρόσφατο ΑΕΚ - Ολυμπιακός έφερε, την Κυριακή, την "Ωρα των Σπορ" σε... season high με 8.030 φύλλα, όσα πούλησε εκείνη τη μέρα και η "Goal News" ενώ συνολικά οι αθλητικές ήταν στα 46.190 φύλλα και, την επομένη, Δευτέρα, στα 35.930. Και την Τρίτη έπεσαν όλες μαζί στα 28.220 φύλλα, πανελλαδικά πάντα...

Το φέσι πάει σύννεφο...

Κάποτε τα «Σπορ του Βορρά» ήταν στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, η «ναυαρχίδα» της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Και όχι γιατί «έπαιζε» μόνο ΠΑΟΚ. Ήταν η αθλητική εφημερίδα της πόλης, «τα Σπορ» που έλεγε ο κόσμος, επειδή έγραφε ειδήσεις, είχε γνώμη και έπιανε το σφυγμό του φίλαθλου αναγνωστικού κοινού. Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015, μετά από σχεδόν 40 χρόνια πορείας, έβαλε λουκέτο μιας και η Η εκδότρια εταιρία «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.» (στην οποία ανήκουν και οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη») προχώρησε σε πτώχευση για οικονομικούς λόγους.

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

Μέχρι τότε είχαν απολυθεί 28 εργαζόμενοι και είχαν απομείνει 19: σχεδόν δέκα μήνες μετά δεν έχουν πληρωθεί ούτε αποζημιώσεις, ούτε δεδουλευμένα που ξεπερνούν τους επτά μήνες. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και, μετά την πρώτη αναβολή της εκδίκασης της αγωγής τον Δεκέμβρη, η νέα δικάσιμος συνέπεσε με την αποχή και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων οπότε ορίσθηκε η νέα δίκη για τις 14 Ιουνίου.

Τα μεγάλα ελληνικά ματς σε Sport24 Radio, Nova και ΟΤΕ

Ηρακλής - ΑΕΚ και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ το... Σ/Κ για τη Σούπερ Λίγκα, κλασικά ντέρμπι της κατηγορίας. Το Σάββατο από το Καυτανζόγλειο περιγράφει για τον Sport24 Radio 103,3 ο Θωμάς Καλέσης και μεταδίδεται από το Novasports 1 ενώ το ντέρμπι της Λεωφόρου περιγράφουν στους 103,3 οι Μπάμπης Τσιμπίδας και Αλέξανδρος Νικολαΐδης (μετάδοση από το Novasports 1). Το δε Ολυμπιακός - Ατρόμητος (Κυριακή 15:00, Novasports 2) σπικάρει ο Διονύσης Βερβελές.

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

Για την Basket League, το Σάββατο έχει στις 17:00 ΑΕΚ - Κηφισιά (ΟΤΕ Sport 4) και ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (Novasports 3), σε περιγραφή των Χρήστου Τσάλτα και Θοδωρή Φελάνη αντίστοιχα για τον Sport24 Radio ενώ το Κόροιβος - Ολυμπιακός διεξάγεται τη Δευτέρα στις 17:00 (Novasports 2) σε περιγραφή Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου για τους 103,3.

Ντερμπάκι και στο πόλο, το Σάββατο στις 17:00 από το Novasports 3, Ολυμπιακός - Βουλιαγμένη για την 12η αγωνιστική της Α1 πόλο Γυναικών.

Από ευρωπαϊκά ματς...

...στην Αγγλία έχουν Κύπελλο και τα οκτώ ματς δεν μεταδίδονται εν Ελλάδι. Μπορείτε όμως να τα δείτε (μεταξύ άλλων έχει Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι και Αρσεναλ - Χαλ) μέσω live streaming από τη stoiximan.gr .

Στον ΟΤΕ TV θα δούμε μεταξύ άλλων Λεβερκούζεν - Ντόρτμουντ, Χέρτα Βερολίνου-Βόλφσμπουργκ, Μπολόνια - Γιουβέντους, Νάπολι - Μίλαν, Ατλέτικο Μαδρίτης - Βιγιαρεάλ κλπ. Από τα κανάλια Novasports μεταξύ άλλων θα μεταδοθούν τα Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεμς, Λιλ - Λιόν, Πάκος Φερέιρα – Μπενφίκα, Σπόρτινγκ – Μποαβίστα, Αϊντχόφεν - Χέρακλες. Μπασκετικά... διεθνώς, εκτός από τη διαρκή δράση στο ΝΒΑ τα κανάλια OTE Sport υποδέχονται το Τα Κύπελλα Ισπανίας και Ιταλίας ενώ, στο τένις, την Κυριακή ο μεγάλος τελικός του Rio Open Presented by Claro θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ρίο ντε Τζανέιρο και το OTE Sport 6 (23:30), και στις 20.30 θα προηγηθεί ο τελικός των γυναικών για το Wta Rio Open. Ολα αυτά, αναλυτικά, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Sport24.gr.

Οι καναλάρχες επιμένουν...

Νέο non paper από τους καναλάρχες για το νομοσχέδιο των αδειών (εν τω μεταξύ είναι απορίας άξιον πώς τα non papers είναι ίδια με δημοσιεύματα, ώρες ή μέρες πριν, σε συγκεκριμένο site...). Εκαναν λόγο για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1901/2014) που αφορούσε στην αντικατάσταση της ΕΡΤ από τη ΝΕΡΙΤ και η οποία ορίζει με σαφήνεια ότι: «Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». Και, εμμένουν, o υπουργός επικρατείας κ. Παππάς «ερμηνεύοντας» το Σύνταγμα, ισχυρίζεται ότι η διανομή των τηλεοπτικών αδειών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους δηλαδή της κυβέρνησης και όχι της Aνεξάρτητης Aρχής.

...και η κυβέρνηση το ίδιο

Νέα στοιχεία για το μέγεθος των οφειλών των καναλιών προς το Ελληνικό Δημόσιο παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αποκαλύπτοντας ότι ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ την τελευταία εξαετία. Ο κ. Αλεξιάδης κατέθεσε στη Βουλή σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το οποίο αποκαλύπτει ότι τα νομικά πρόσωπα που έχουν καταλογιστεί πρόστιμο από το ΕΣΡ βαρύνονται με τα εξής πρόστιμα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι βεβαιώσεις από έλεγχο ή περαιώσεις): Οφειλές φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων 15,3 εκατ. ευρώ, οφειλές ΦΠΑ 11,7 εκατ. ευρώ, οφειλές φόρου μισθωτών υπηρεσιών 6,2 εκατ. ευρώ και οφειλές φόρου εισοδήματος 2,2 εκατ. ευρώ. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι τα χρέη περιλαμβάνουν ενδεχομένως ρυθμισμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Special έκδοση

Αύριο, Σάββατο με την "Εφημερίδα των Συντακτών" κυκλοφορεί μια ειδική έκδοση 48 σελίδων με τη ματιά του Γιάννη Καλαϊτζή. Θέμα για το άγνωστο Ιράν από πολυήμερο οδοιπορικό του απεσταλμένου Νίκου Σβέρκου.

Συνέντευξη Τζόρτζ Κλούνεϊ που μιλάει για τη νέα του ταινία και το προσφυγικό και άρθρο του Γιάννη Βαρουφάκη που θα προκαλέσει...

Ο Stelios και η Φωτεινή...

Η δημοσιογραφία των νεκρών...

Από αύριο, Σάββατο 20/2 επανέρχεται στον Alpha εκπομπή «Στη γειτονιά μας». Ο Δημήτρης Μάρκος και η Φωτεινή Πετρογιάννη οδηγούν σε υπέροχο ταξίδι μνήμης, βιωμάτων, ιστοριών, χρωμάτων και εικόνων που συνθέτουν τη συλλογική ιδιοσυγκρασία της κάθε περιοχής. Η πρώτη εκπομπή δίνει ανάγλυφα τον χαρακτήρα της Καισαριανής, μιας γειτονιάς ιστορικής, με σημαίνουσα βαρύτητα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Μιλούν στην εκπομπή ο Μανώλης Γλέζος σε γύρισμα που έγινε στο Σκοπευτήριο, εκεί όπου ξυπνούν οι μνήμες της εκτέλεσης του αδερφού του Νίκου, η συγγραφέας Σοφία Τριανταφυλλοπούλου, ο 75χρονος πρόεδρος του συλλόγου των Συβρισιανών Χρήστος Ανδριώτης, ο 80χρονος ξυλογλύπτης Νίκος Παπαμήτρος, η κάτοικος Καισαριανής Βάσια Τριφύλλη και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος που αναπολεί τα σχολικά του χρόνια, τους πρώτους του έρωτες, τα φλερτ, τις εικόνες και τις μυρωδιές από τη γειτονιά του.

-> Ο Mediaρχης παρεμβαίνει καθημερινά στο «Βούρτσα, Μπάλα και Τραμπάλα» (18:00 με 20:00) στον Sport24 Radio 103,3 .

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ