MEDIA

Ερτζιανά… μονοπώλια

Ερτζιανά… μονοπώλια
PETER DOHERTY

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΕΙΙΡΑ μόνο ομαλά δεν κύλησε καθώς όχι μόνο δεν λύθηκαν θέματα που εκκρεμούν αλλά εμφανίστηκαν και νέα, από το… πουθενά.

Με τις πρακτικές της, η Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής φαίνεται πως δεν θέλει στους κόλπους της τα αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα, αν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ισότιμα μέλη: ο λόγος για τον Flash 96 και τον Best 92,6. Στις εποχές της κρίσης που βιώνουμε, είναι συχνό πια το φαινόμενο ραδιοφωνικοί σταθμοί να επιβιώνουν χάρη στο μεράκι, τον κόπο και τα χρήματα φυσικά ορισμένων που προσπαθούν να τα κρατήσουν στη… ζωή των ερτζιανών. Οι εκπρόσωποι των Flash και Best ενημερώθηκαν πως δεν γίνονται αποδεκτοί στους κόλπους της ΕΙΙΡΑ, κάτι που πρακτικά επιβεβαιώνει τις φήμες ότι η Ενωση θα ζητήσει από τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, την κατάργηση των αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών.

Το παράλογο είναι πως στη συνέλευση είχαν εγκαίρως σταλεί προσκλήσεις στους εκπρόσωπους να παραστούν και κατόπιν, τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν ως «μη μέλη». Μόνο ο διευθυντής του σταθμού 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Κώστας Αρβανίτης αλλά και άνθρωποι των Αττικών Εκδόσεων τους υποστήριξαν. « Προφανώς Best και Flash θα μπορούσαν να είναι ισότιμα μέλη της ΕΙΙΡΑ και η Ενωση να το αποδεχθεί» σχολιάζει ο κ. Αρβανίτης. « Δεν πρέπει να αποκλείονται τα ταμειακώς μη εντάξει μέλη από τη συνέλευση, θα μπορούσε –αν υπήρχε οικονομική εκκρεμότητα- να διευθετηθεί εντός λίγων ημερών».

Το ζήτημα, αναφορικά με τα αυτοδιαχειριζόμενα ραδιόφωνα, είναι καθαρά συμφεροντολογικό (ελέω ακροαματικοτήτων) μιας και κάθε μέλος του Δ.Σ. έχει δικά του ραδιόφωνα (ναι, παραπάνω από ένα): η αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου είναι ιδιοκτήτρια των Εν Λευκώ, Hit και Red, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει τον ΣΚΑΪ, τον ΣΠΟΡ FM, τον Μελωδία και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων έχει τα Δίεση, Δρόμος και μετέχει σε άλλα τρία (Athens DJ, Rock FM και Λάμψη) - και ούτω καθεξής.

« Είναι ορατό ποια ότι η ΕΙΙΡΑ, από σύνδεσμος ραδιοφωνικών σταθμών εξελίσσεται σε έναν σύνδεσμο ομίλων» μας είπε ο κ. Αρβανίτης. « Δεν είναι παραγωγικό αλλά καθαρά συμφεροντολογικό». Και έχει δίκιο μιας και πέντε ραδιοφωνικοί παράγοντες εκπροσωπούσαν περίπου… 25 σταθμούς, « επτά άτομα ήμασταν όλα και όλα, καλά καλά δεν συμπληρωνόταν ψηφοδέλτιο. Θα πρέπει να ακούμε στις συνελεύσεις τον κάθε σταθμό, δια στόματος των διευθυντών τους».

Για την ΕΙΙΡΑ υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν ενόψει και της… τακτοποίησης, μετά του τηλεοπτικού, και του ραδιοφωνικού χάρτη που, όπως λέγεται, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Κυβερνητική βούληση είναι η αδειοδότηση και στα ραδιόφωνα καθώς και ο εξορθολογισμός των πεπερασμένων και ποιοτικά διάτρητων μετρήσεων ακροαματικότητας (διεξάγονται από τη Focus Bari) που γίνονται εν μέσω συνεχών παραπόνων με διαρκείς αποχωρήσεις σταθμών από τις μετρήσεις, ελέω διαμαρτυριών.

Εν μέσω της αλληλογραφίας κυβέρνησης – ΕΙΙΡΑ, δεν έχει ανοίξει το ζήτημα του μονοπωλίου και το πόσες, και αν, συχνότητες θα πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης ώστε να μην υπάρχει μια μονοπωλιακή εκμετάλλευση των συχνοτήτων που, υπενθυμίζεται, είναι δημόσιες.

Επιπροσθέτως, το Δ.Σ. της ΕΙΙΡΑ δεν έχει πάρει θέση στο θέμα των δικαιωμάτων, όπου επίσης παρατηρείται το φαινόμενο άλλα ραδιόφωνα να ποιούν τη νήσσαν και άλλα να είναι πλήρως και νομίμως τακτοποιημένα, οικονομικά, στα πνευματικά δικαιώματα.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ