MEDIA

Επτά οι άδειες, πώς διαμορφώνεται το τηλεοπτικό τοπίο

Επτά οι άδειες, πώς διαμορφώνεται το τηλεοπτικό τοπίο

Υστερα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, το συμβούλιο κατέληξε στον εν λόγω αριθμό. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

«ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star τα υπάρχοντα κανάλια, Mega που ανακάμπτει ίσον πέντε. Και φήμες κάνουν λόγο για έξι άδειες αν εντέλει το Espilon TV καταλήξει στα χέρια του Τούρκου Ατσούν Αλιτσαλί »: τούτα έγραφε η στήλη λίγο καιρό πριν, αναλύοντας τα δεδομένα ενόψει του νέου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών .

Κι σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε πριν από λίγο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο αριθμός τους θα είναι… επτά! Υστερα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, το ΕΣΡ κατέληξε στον εν λόγω αριθμό, γεγονός για το οποίο αναμένεται να ενημερώσουν τα μέλη του τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, μέσα στην ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, στον διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είχαν δοθεί τέσσερις τηλεοπτικές άδειες (σε Αλαφούζο, Καλογρίτσα, Κυριακού και Μαρινάκη ). Αργότερα ο Σαββίδης έλαβε τη θέση του Καλογρίτσα και λίγο καιρό μετά το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά , με κύρια επιχειρήματα την απουσία του ΕΣΡ από τη διαδικασία αλλά και τον μικρό αριθμό των μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δημήτρης Τσαμάκης, είχε υπογραμμίσει ότι υπάρχει η δυνατότητα για τη φιλοξενία έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας από τις υφιστάμενες τεχνολογικές υποδομές.

Συνεδρίαση με διαφωνίες

Φυσικά, η σημερινή του ΕΣΡ έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της κυβέρνησης για τα τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, που βασιζόταν στη μελέτη του πανεπιστημίου Φλωρεντίας… Κάποια από τα μέλη πρότειναν έξι άδειες, ενώ άλλα ήταν υπέρ των 8 ή 9 αδειών! Λόγω της διαφωνίας που υπήρχε, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρότεινε επτά άδειες, μια πρόταση που ψηφίστηκε από όλους…

Η τιμή εκκίνησης

Τι απομένει, πλην φυσικά της ημερομηνίας του νέου διαγωνισμού; Η στήλη έχει πάντως εδώ και καιρό εκτιμήσει ότι θα πάει για τα τέλη του 2017… Το αρχικό τίμημα για τη δημοπρασία, πόσο δηλαδή θα κοστίσει η κάθε τηλεοπτική άδεια. Ακούγεται για 30 με 35 εκατ. ευρώ ως τιμή εκκίνησης…

Οσο για τους ενδιαφερόμενους; Πλέον… υπάρχει χώρος. Υπάρχει η δυναμική του Action24 του Διονύση Παναγιωτάκη που ήδη συνεργάζεται με τον ΣΚΑΪ. Υπάρχει το σενάριο να αποχωρήσει από το Mega ο Ιβάν Σαββίδης και να διεκδικήσει μόνος του άδεια. Υπάρχουν σενάρια αρκετά, η διαφορά σε σχέση με ένα χρόνο πριν είτε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε ήδη σε κανάλι (Mega, μέσω ΔΟΛ).

Παππάς: «Πρώτο σημαντικό βήμα»

«Η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στο δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, η οποία έχει καθυστερήσει δεκαετίες, στερώντας από το δημόσιο χρήματα τα οποία έπρεπε να έχουν εισπραχθεί. Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστου αριθμού αδειών ανήκουν πλέον στο καλάθι των αχρήστων, οριστικά. Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί και οφείλει, πλέον, να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία και να εξασφαλίσει το τίμημα, το οποίο το Δημόσιο δικαιούται να εισπράξει. Ο τρόπος είναι γνωστός», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

E-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ