MEDIA

Επιβεβαίωση Sport24.gr για τις άδειες!

Επιβεβαίωση Sport24.gr για τις άδειες!
EUROKINISSI

Στις 4-6 ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ενόψει του νέου διαγωνισμού, όπως εισηγούνται ΕΕΤΤ, ΕΣΡ, ΕΡΤ και Digea. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Δεν πάει πολύς καιρός, αρχές του μήνα ήταν όταν γράφαμε τα δεδομένα αναφορικά με τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών ενόψει του νέου διαγωνισμού και το ΕΣΡ ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ μέχρι... κεραίας, «καταργώντας» πρακτικά τον αριθμό των τεσσάρων και αφήνοντας περιθώριο μέχρι και έξι άδειες. Τουλάχιστον σύμφωνα την άποψη της πλειοψηφίας των φορέων που μετείχαν σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΣΡ, με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ, της Digea και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χρήστου Καψάλη, έλαβε χώρα σήμερα και έγιναν διάφορες τοποθετήσεις. Οι οποίες, περί 4-6 αδειών, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση των ιδιωτικών καναλιών για δυνατότητα εκπομπής τουλάχιστον 9-12 τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση ακούστηκε επανειλημμένως η άποψη ότι, για λόγους αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάτι που ζητά, απαιτεί σχεδόν, η κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες πλην της Digea, σήμερα με την τρέχουσα τεχνολογία δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης άνω των έξι αδειών στα ιδιωτικά κανάλια, για ταυτόχρονη μετάδοση σε HD και SD, με δεδομένες και τις ανάγκες διάθεσης μέρους του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2020-2022.

Οι εκπρόσωποι της Digea από την πλευρά τους υπογράμμισαν την ανάγκη εισαγωγής νέας τεχνολογίας (DVB-T2), ώστε να μπορούν να εκπέμψουν περισσότερα κανάλια. Όπως όμως τονίστηκε στη συνεδρίαση, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τέσσερα χρόνια), καθώς οι τηλεθεατές θα αναγκαστούν να προμηθευτούν νέους αποκωδικοποιητές με εύλογο κόστος, καθώς και νέες τηλεοπτικές συσκευές που υποστηρίζουν την παραπάνω τεχνολογία.

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνάντηση με δημοσιογράφους είχε επιμείνει στη θέση του για τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας, αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό παραθυράκι ίσως για ακόμα ένα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα διαμορφώνονται δύο βασικές απόψεις εντός ΕΣΡ: η πρώτη αποδίδεται στον αντιπρόεδρο Ροδόλφο Μορώνη, ο οποίος έχει σχηματίσει την άποψη ότι στο φάσμα χωρούν 9-12 σταθμοί και η δεύτερη στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του συμβουλίου Γιώργο Πλειό, ο οποίος υποστηρίζει ότι το φάσμα έχει δυνατότητα για μόλις επτά τηλεοπτικούς σταθμούς, ιδανικά μάλιστα, όπως λέει, θα πρέπει να είναι έξι.

Στη σημερινή συνεδρίαση μετείχαν, πλην του κ. Καψάλη, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ο διευθυντής φάσματος Α. Λύραντζης, από την ΕΡΤ ο πρόεδρος Διονύσης Τσακνής και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης και από την Digea ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Κιμπουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νίκος Μαστοράκης.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

E-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ