MEDIA

Ένας χρόνος χωρίς τον πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη

Ένας χρόνος χωρίς τον πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη

"Εφυγε από τη ζωή σαν σήμερα (18/3) πριν ένα χρόνο σε ηλικία 91 ετών, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας "Φως των Σπορ". To μήνυμα της εφημερίδας για την απώλεια του.

Σε ηλικία 91 ετών "έφυγε" από τη ζωή πριν ακριβώς ένα χρόνο (18/3/2017) ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας "Φως των Σπορ". Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1926, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Όταν όμως του ζητήθηκε να γράψει ένα άρθρο για να "χτυπήσει" κάποιον γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα της εποχής, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Μαζί μ’ εκείνον απολύθηκε και μετέπειτα η σύζυγός του Ειρήνη, με την οποία έως τότε διατηρούσαν σχέση.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητικόν Φως", η οποία τελικά μετονομάστηκε σε "Φως των Σπορ" και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Ο Νικολαΐδης ήταν μια σπάνια και σπουδαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας στη μεταπολεμική Ελλάδα. Μάλιστα οι φίλοι του Ολυμπιακού αποκαλούσαν κάποτε "ευαγγέλιο" το "Φως των Σπορ", το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής "ταυτότητας", με δύο γενιές οπαδών των "ερυθρολεύκων" να έχουν μεγαλώσει ως αναγνώστες της εφημερίδας.

Ο Νικολαΐδης ήταν σχεδόν... αόρατος: φωτογραφίες του ελάχιστες κυκλοφορούσαν ενώ δεν έδινε συνεντεύξεις. Ήταν για τον στον αθλητικό Τύπο ό,τι και ο Χρήστος Λαμπράκης για τον πολιτικό...

Το μήνυμα της εφημερίδας με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την απώλεια του:

"Περνούν αδυσώπητα οι μέρες. Λες και ήταν χθες που ακούγαμε την φωνή του από το τηλέφωνο με το περίφημο «νομίζω ότι» και τρέχαμε να διεκπεραιώσουμε την όποια εντολή του. Και όμως πέρασε ήδη ένας χρόνος από τον θάνατο του Θεόδωρου Νικολαΐδη.

Η οδύνη για την τεράστια απώλεια, η θλίψη για το δυσαναπλήρωτο κενό, η ευθύνη για τη συνέχεια ενός έργου ζωής που ξεκίνησε το 1955 μας έκαναν όλους εδώ στο 'ΦΩΣ' πιο δυνατούς και αποφασισμένους.

Φτάσαμε αισίως να πούμε αριθμός φύλλου 16.507 και προχωράμε. Όπως μας δίδαξε, όπως μας καθοδήγησε, όπως εμπνεύστηκε και οραματίστηκε ο ίδιος. Αλησμόνητος, σπουδαίος και μοναδικός.

Το ετήσιο μνημόσυνο γίνεται σήμερα το πρωί στις 10, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά (Πρυτανείου 1, Πλάκα)".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ