MEDIA

Εξι χρόνια από τη δολοφονία Γκιόλια…

Εξι χρόνια από τη δολοφονία Γκιόλια…

Ξημέρωμα Δευτέρας, 19 Ιουλίου 2010. Ο Σωκράτης Γκιόλιας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες κάποιων που υπογράφουν ως «Σέχτα Επαναστατών». Ο δημοσιογράφος και δημιουργός του φαινομένου troktiko, εκτελείται με επαγγελματικό τρόπο, στην είσοδο της πολυκατοικίας του στην Ηλιούπολη κι ενώ ο ίδιος έχει ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους του...

Ο Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1973 στη Γερμανία, παιδί πολύτεκνης οικογένειας Ελλήνων μεταναστών, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Από 19 ετών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel και συνεργάστηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2008. Πέρασε και από αθλητικές εφημερίδες, με επιτυχία, καλύπτοντας για χρόνια το ρεπορτάζ του στίβου. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του εργαζόταν ως συντάκτης στο «Πρώτο Θέμα» και ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9,89. Το όνομα του Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko, ως ένα από τα πρόσωπα που το δημιούργησαν το 2008, κάτι που έγινε κοινά παραδεκτό μετά τον θάνατό του. Το 2003 παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αδαμαντία και το 2008 απέκτησαν δύο παιδιά, έναν γιο και μια κορούλα στην οποία η Αδαμαντία ήταν 4 μηνών έγκυος την ημέρα της δολοφονίας…

Ο Γκιόλιας πυροβολήθηκε 16 φορές από μικρή απόσταση έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Οι δράστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χτύπησαν το κουδούνι νωρίς το πρωί και με κάποια πρόφαση του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου και τον περίμεναν για να τον πυροβολήσουν. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα δέχτηκε και τις 16 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω, ενώ δέχτηκε και τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου με προκήρυξή της που στάλθηκε στα «Νέα» στις 27 Ιουλίου. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα.

Τα ερωτήματα, πολλά. Γιατί ένας άνθρωπος ανοίγει σε δυο αγνώστους στις 5:20 το πρωί; Τι έχει προηγηθεί της εκτέλεσης; Ποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του τον έχει καλέσει στο τηλέφωνο και τον έχει ενημερώσει για την επικείμενη επίσκεψη;

Αργότερα, σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Hot Doc» του Κώστα Βαξεβάνη, διατυπώθηκε η απορία: γιατί η προκήρυξη της οργάνωσης τρεις ημέρες μετά να μοιάζει με αντιγραφή του ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Veto» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου: «Μια τρομοκρατική οργάνωση βασίζει την επιχειρηματολογία της σε δημοσιεύματα του Τύπου;».

Από την αρχή της υπόθεσης Γκιόλια η έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων μοιάζει αδύναμη, κάτι που ισχύει και σήμερα, έξι χρόνια μετά. Υπήρξαν παράπονα ότι η αστυνομία διατήρησε περίεργη στάση και αρνήθηκε να ερευνήσει όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες, δεν πήρε δεύτερη κατάθεση από τη σύζυγο του δολοφονηθέντος και αρνήθηκε να αξιολογήσει και να ερευνήσει την καταγγελία συγγενικού προσώπου του δολοφονηθέντος, το οποίο είχε καταθέσει όνομα γνωστού δημοσιογράφου ως υπεύθυνου για την εκτέλεση.

Επίσης, το ένα από τα δύο κινητά και το laptop του Γκιόλια δεν κατασχέθηκαν για να εξεταστούν, δεν κατέθεσαν συνεργάτες του στο troktiko και δεν εξετάστηκε αν το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών ήταν πραγματικά αυτό που βρέθηκε καμένο ή κάποιο άλλο, αφού το καμένο «παρατημένο» αμάξι ήταν παρκαρισμένο με επιμέλεια που δεν μπορεί να αποδοθεί σε βιαστικούς δράστες.

Τον Ιούνιο του 2012 φαινόταν ότι άνοιγε νέο παράθυρο στην υπόθεση: ένα πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα της Κύπρου και ο τρόπος με τον οποίο ο δολοφόνος εκτελεί τα θύματά του, συνδέει τη «Σέχτα» με το κοινό ποινικό έγκλημα. Ενα Ελληνας συλλαμβάνεται και ταυτοποιείται ως ο εκτελεστής, οι κυπριακές Αρχές ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών αλλά συνάντησαν τις συνεχείς αρνήσεις από ελληνικής πλευράς για την παροχή βοήθειας. Ερευνά κάποιος την μαρτυρία ανθρώπου, ο οποίος συνδέει το φονικό της Αγίας Νάπας με την εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια; Δεν υπήρξε απάντηση… Πρόσφατα, στις 23 Ιουνίου, η Αγία Νάπα συγκλονίστηκε από τη στυγερή δολοφονία του επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων Φάνου Καλοψιδιώτη, μια δολοφονία που συνέπεσε ημερολογιακά με προηγούμενη απόπειρα εναντίον του η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο σωματοφυλάκων του, το 2012 και με πολλά κοινά στοιχεία με την περίπτωση Γκιόλια .

Τον Ιανουάριο του 2015 άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της πολυετούς δράσης της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε ποτέ στη χώρα, της συμμορίας των τριών «Νονών» δηλαδή της λεγόμενης «Greek Mafia». Πρωτεύοντα ρόλο είχε ο διαβόητος Παναγιώτης Βλαστός και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία. Σύμφωνα με όσα λέει ο Γ.Δ. στον Παναγιώτη Βλαστό, εκτός από τα ονόματα του Τάσου Τσεχιλίδη και του Δημήτρη Μαμαλικόπουλου που φέρονται να είναι εκτελεστές της «Σέχτας Επαναστατών», εμφανίζεται και το όνομα ενός Αλβανού με το όνομα «Αιμίλιος», ο οποίος εμπλέκεται και αυτός στις δύο υποθέσεις, αλλά και «κάνα δύο ακόμη που βρίσκονται μέσα» σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνομιλητή του Βλαστού. Και στην πρώτη συνομιλία του Βλαστού με τον Γ.Δ. γίνεται αναφορά στην Αγία Νάπα και στη δολοφονία Γκιόλια.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα (πολλά) ερωτήματα, έξι χρόνια μετά, παραμένουν.

ΥΓ. Το ντοκιμαντέρ «Troktiko, η αληθινή ιστορία» είναι ένα προσωπικό project που γυρίστηκε με ίδια Μέσα (δηλαδή χωρίς κανένα κόστος πέρα από προσωπική εργασία) από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου του 2013.


FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ