MEDIA

"Εφυγε" πλήρης ημερών ο Γιάννης Καψής

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής. Δευτέρα 13 Νοέμβρη 2017.  (EUROKINISSI)
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής. Δευτέρα 13 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο πρώην υπουργός, δημοσιογράφος και πολιτικός. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψή, πατέρας των δημοσιογράφων Παντελή και Μανώλη Καψή.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1929, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Εθνος" από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από το στρατοδικείο της χούντας και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β’ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "Το Βήμα" και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό "Ταχυδρόμος". Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό "Time".

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας "Τα Νέα" μέχρι το 1982, περίοδς που το έντυπο καθιερώθηκε ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών και μετά τον Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας, της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Είχε τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά τη συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Εξέδωσε 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, "Χαμένες Πατρίδες", που εξέδωσε το 1962.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

Απ' την πλευρά της, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση, τονίζοντας πως πλέον η ελληνική δημοσιογραφική οικογένεια είναι φτωχότερη.

Η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του δημοσιογράφου και πολιτικού Γιάννη Καψή, ο οποίος "έφυγε" σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Γιός του επίσης δημοσιογράφου σε εφημερίδες της Σμύρνης αλλά και της Αθήνας, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, Παντελή Καψή, από πολύ νωρίς, το 1947, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην εφημερίδα "Εμπρός" ως αστυνομικός συντάκτης και συντάκτης ύλης. Παράλληλα, σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Διετέλεσε βοηθός αρχισυντάκτη και στη συνέχεια αρχισυντάκτης της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" από το 1954 έως το 1970. Την ίδια εποχή υπήρξε συνεργάτης του αμερικανικού περιοδικού "TIME". Το 1970 καταδικάστηκε από τη Χούντα και φυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως βοηθός αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ".

Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1982. Αυτή την περίοδο, η εφημερίδα καθιερώθηκε ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα.

Το 1982 ο Γιάννης Καψής αποδέχεται την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1987. Στη συνέχεια και έως το 1989 θα είναι αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξελέγη επανειλημμένως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στη Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς.

Ο Γιάννης Καψής υπήρξε ένας εξαιρετικός συνάδελφος με λαμπρή πορεία στον χώρο του Τύπου δίνοντας προτεραιότητα στο ρεπορτάζ, την ερευνητική δημοσιογραφία με ταυτόχρονη μαχητική και υπεύθυνη αρθογραφία.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς χειρίστηκε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπήρξε ακέραιος, έντιμος, απόλυτα καταρτισμένος και αφοσιωμένος στην τήρηση της Δεοντολογίας. Αυστηρός αλλά δίκαιος, υπήρξε σημείο αναφοράς για πάμπολλους συναδέλφους, τους οποίους καθοδήγησε για δεκαετίες.

Στη διαδρομή του στο δημόσιο βίο ποτέ του δεν λησμόνησε το χώρο από τον οποίο προήλθε. Παρέμεινε δημοσιογράφος σε όλη του τη ζωή και αφουγκραζόταν πάντοτε, παρότι ήταν πλέον υπουργός και βουλευτής, τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, του Κλάδου και των συναδέλφων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το 1999, όντας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διαμαρτυρόμενος έντονα για την πυραυλική επίθεση εναντίον της τηλεόρασης του Βελιγραδίου και τη δολοφονία δημοσιογράφων, που κάλυπταν τα γεγονότα.

Πέραν της λαμπρής καριέρας του στη δημοσιογραφία και στην πολιτική, ο Γιάννης Καψής υπήρξε και συγγραφέας πολλών βιβλίων, τα οποία, βασισμένα στο προσωπικό ύφος και στη συγκρότηση του συγγραφέα, υπήρξαν εκδοτικές επιτυχίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά: "Χαμένες Πατρίδες", "Αδούλωτες θάλασσες", "Γενηθήτω Δημοκρατία", "Κουβεντιάζοντας στο Κρεμλίνο", "3 μέρες του Μάρτη", "Στρατηγέ ιδού η φρεγάτα σου" κ.ά. Έλαβε, επίσης, πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του και ιδιαιτέρως τους γιούς του και καλούς συναδέλφους Παντελή και Μανώλη Καψή και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, που τίμησε και κόσμησε τη Δημοσιογραφία.

Η κηδεία του Γιάννη Καψή θα γίνει την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, στις 11 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα υπέρ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "ΦΛΟΓΑ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ