MEDIA

Αρχισαν τα… όργανα (των αδειών)

Αρχισαν τα… όργανα (των αδειών)

Οι προσφυγές των καναλιών κατά του νέου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και η θέση του ΕΣΡ. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Ακόμη δεν ξεκίνησε ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και άρχισαν τα… όργανα καθώς τα κανάλια έκαναν ήδη προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Με αυτές ζητούν την κήρυξη ως αντισυνταγματικών των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες δρομολογήθηκαν οι αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών.

Οι νέες προσφυγές κατατέθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο από τους ΣΚΑΪ και STAR αλλά και την Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και βάλλουν κατά των αποφάσεων του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά, με τις οποίες ορίστηκε ο αριθμός δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών για τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας στις επτά (και η τιμή εκκίνησης στα 35 εκατ. ευρώ). Στις προσφυγές τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας των συγκεκριμένων αποφάσεων αλλά και της αντίθεσής τους στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως επίσης παραβάσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Και υποστηρίζουν ότι οι υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί με αυτές περιορίζεται ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και ότι είναι υπερβολική η τιμή εκκίνησης, αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια χωρίς άλλα κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση βασίστηκε στην αγορά καθώς και στις υφιστάμενες τεχνολογικές δυνατότητες. « Δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσει το ΕΣΡ γιατί η αγορά είχε ήδη μιλήσει» τόνισε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναφορικά με την απόφαση για προκήρυξη επτά αδειών, ξεκαθάρισε ότι αυτή υπαγορεύτηκε από τα τεχνολογικά δεδομένα: «Υπάρχουν τέσσερις πολυπλέκτες που μπορούν να εκπέμπουν τρία προγράμματα ο καθένας βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, δηλαδή 12 προγράμματα συνολικά. Όμως η εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ και η ανάγκη να κρατηθεί χώρος στο φάσμα και για δύο ή τρία θεματικά κανάλια, μείωσε σε επτά τον τελικό αριθμό των αδειών που θα δημοπρατηθούν».

Όσο για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες; Ο κ. Μορώνης ξεκαθάρισε ότι θα απαιτηθούν περίπου 2,5 μήνες αφού εκκρεμεί η κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων στη Βουλή από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τις άδειες που θα δίνει 45 ημέρες προθεσμία για την υποβολή φακέλων. Τέλος θα απαιτηθούν περισσότερες από 20 ημέρες για τον έλεγχο των πιστοποιητικών και την εξέταση τυχών ενστάσεων. « Μετά την εξέταση και των ενστάσεων δεν μένει παρά η διενέργεια της δημοπρασίας» διαβεβαίωσε. Οπότε… καλό 2018.

Πάνω κάτω στα ίδια κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΡ, Αθανάσιου Κουτρουμάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού γράφεται παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται σχετικά με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και σημείωσε ότι το ΕΣΡ θα καταθέσει τις προτάσεις του, ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να τις φέρει στην Βουλή προς ψήφιση. Τα μέλη του προεδρείου επίσης, δεν στάθηκαν ικανά να ενημερώσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τόσο για το εύρος, αλλά και το βάθος των νομοθετικών αλλαγών που απαιτούνται. « Πρακτικά δεν υπάρχει κάτι να δώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνος, χαρακτηρίζοντας ως « σκέψεις» τις προτάσεις που υπάρχουν από την πλευρά του ΕΣΡ οι οποίες « δεν είναι ακόμη έτοιμες».

Όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών, θα ξεκινήσει κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2018. Σε ότι αφορά τον αριθμό 7 των εκχωρούμενων αδειών, ο κ. Κουτρουμάνος ανέφερε ότι οι αριθμός αυτός επελέγη, «τόσο με οικονομικά, όσο και κοινωνικά κριτήρια». Εκτίμησε ότι βρίσκεται στην «χρυσή τομή», με την έννοια ότι επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δεν εξουθενώνει τους επιχειρηματίες και δεν δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις.

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ