MEDIA

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

Το νομοσχέδιο, οι άδειες, ο αριθμός τους, η τιμή εκκίνησης, οι υποψήφιοι. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς. Με βάση την τροπολογία οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα μπορούν να εκπέμπουν και «τυπική» εκτός από υψηλή ευκρίνεια ως το 2021.

Επί της ουσίας με την εν λόγω νομοτεχνική βελτίωση «ανοίγει» ακόμα περισσότερο η βεντάλια των τηλεοπτικών σταθμών που μπορούν να διεκδικήσουν άδεια εθνικής εμβέλειας ως το 2021.

«Πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες που μπορούν να μεταδώσουν σε υψηλή ευκρίνεια», σημείωσε ο κ. Παππας, εξηγώντας πως αν τα κανάλια εκπέμψουν απότομα μετά το διαγωνισμό του ΕΣΡ μόνο σε υψηλή ευκρίνεια, τότε «πάρα πολλοί συμπολίτες μας ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων δεν θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση». «Δεν χρειάζεται η χώρα μας άλλο ένα μαύρο», υπογράμμισε.

Και αναμένεται πλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες, να αποστείλει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στο ΕΣΡ δύο ερωτήματα: ζητώντας τη σύμφωνη γνώμη του για τον αριθμό των αδειών και για το κατώτατο ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας. Το ΕΣΡ οφείλει άμεσα να δώσει την απάντησή του, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία για τη νέα αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εισέρχεται στην τελική της ευθεία.

Πόσες άδειες;

Ας το δούμε… ανάποδα. Στον τελευταίο διαγωνισμό πλειοδοτήθηκαν τέσσερις που κατέληξαν σε Θεόδωρο Κυριακού (ΑΝΤ1), Γιάννη Αλαφούζο (ΣΚΑΪ), Βαγγέλη Μαρινάκη και Χρήστο Καλογρίτσα, με τον τελευταίο να μην καταθέτει εγγυητική και να χάνει την άδεια, η οποία κατέληξε στον επόμενο πλειοδότη, τον Ιβάν Σαββίδη.

Ως γνωστόν, τότε Μαρινάκης και Σαββίδης δεν είχαν κανάλι. Θα έφτιαχναν. Δέκα μήνες μετά όμως, αμφότεροι… έχουν. Το ίδιο! Για την ακρίβεια, έχουν μπει στη μετοχική σύνθεση του Mega. Ο Μαρινάκης αποκτώντας τον ΔΟΛ και ο Σαββίδης με μετοχές που απέκτησε από τον Φώτη Μπόμπολα της «Πήγασος».

Το Mega, τότε, δεν είχε μπει καν στον διαγωνισμό ενώ είχαν μείνει εκτός πλειοδοσίας Δημήτρης Κοντομηνάς (Alpha) και οικογένεια Βαρδινογιάννη (Star).

Συν ότι ενδέχεται να προκύψει τουλάχιστον ένας ακόμη «πόλος», αν εντέλει το Espilon TV καταλήξει στα χέρια του Τούρκου Ατσούν Αλιτσαλί . Και λέμε «τουλάχιστον» διότι η ενασχόληση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον ΔΟΛ (μετείχε στο σχήμα της Vegata που κατέθεσε προσφορά 21 εκατ. ευρώ) αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεται να εισέλθει στην τηλεοπτική αγορά. Και πληροφορίες τον θέλουν να μετέχει στα τέλη Ιουλίου, στον πλειστηριασμό της «Πήγασος» η οποία έχει το 13,13% του Mega…

Κοντολογίς: ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star τα υπάρχοντα κανάλια, Mega που ανακάμπτει ίσον πέντε. Και φήμες κάνουν λόγο για έξι άδειες…

Τιμή εκκίνησης

Επιπλέον το ΕΣΡ αναμένεται να γνωματεύσει και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για καθεμία από τις άδειες που θα δημοπρατηθούν. Στην τροπολογία ορίζεται ότι το πρόγραμμα των παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια έως ης 31 Δεκεμβρίου 2021.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

E-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ