MEDIA

Αντίστροφη μέτρηση για… άδειες και Mega!

Αντίστροφη μέτρηση για… άδειες και Mega!

Πότε κρίνεται η συνταγματικότητα, ή μη, του διαγωνισμού των αδειών και τι περιμένει το megaλο κανάλι; Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Εν μέσω… Σκοπιανού, Novartis και άλλων θεμάτων στην πολιτική ατζέντα, υπάρχει και ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών που πρακτικά ολοκληρώθηκε, μιας και υπήρχαν επτά άδειες και κατέθεσαν υποψηφιότητα έξι κανάλια-επιχειρήσεις.

Εκκρεμεί όμως, για τη συνέχιση (ή όχι) της διαδικασίες η γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν και αυτός ο "νόμος Παππά", που τροποποιήθηκε εν συγκρίσει με τον προηγούμενο, είναι αντισυνταγματικός ή όχι.

Μια εκ νέου ακύρωση της διαδικασίας θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το ήδη φλέγον πολιτικό σκηνικό… Ως γνωστόν, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθµών Εθνικής Εµβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) αλλά και επιμέρος και οι τηλεοπτικοί σταθµοί ΣΚΑΪ, Star, ΑΝΤ1, Alpha και Mega. Και με την προσφυγή τους (συζητείται στις 2 Μαρτίου) ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγµατικές, αλλά και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύµβαση ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου (ΕΣ∆Α) και την ελληνική και ευρωπαϊκή νοµοθεσία, δύο από τις αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά:

* ο υπ’ αριθµ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισµό του αριθµού των δηµοπρατούµενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκποµπής ελεύθερης λήψης εθνικής εµβέλειας ενηµερωτικού προγράµµατος.

* ο υπ’ αριθµ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισµό της τιµής εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ) για καθεµία από τις δηµοπρατούµενες άδειες.

Από τα κανάλια και την ένωσή τους υποστηρίζεται ότι οι εν λόγω αποφάσεις "είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισµού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς διότι περιορίζονται υπέρµετρα αµφότερα" αλλά και ότι "η τιµή εκκίνησης είναι υπερβολική και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονοµικά µεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, από τα οποία εξαρτάται ο καθορισµός της τιµής εκκίνησης". Προσθέτουν δε η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά µε οικονοµικά κριτήρια, κατά παράβαση των συνταγµατικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιµή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δηµόσιου συµφέροντος…

Συνάμα, μέχρι τις 5 Μαρτίου κρίνεται από το ΕΣΡ η τύχη του Mega. Τότε θα κληθεί σε ακρόαση η Τηλέτυπος ΑΕ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να αποφασιστεί αν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκπέμπει. Ως γνωστόν, το Mega και όσα άλλα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας δεν μετείχαν στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, βάσει νόμου θα πρέπει να ρίξουν… μαύρο.

Τι γίνεται όμως αν στις 2 Μαρτίου ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ;

Nίκος Μποζιονέλος ([email protected])

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ