MEDIA

10 + 1 "συν & πλην" που άφησε η δημοπρασία των αδειών

åñ 2016.
(EUROKINISSI/Ï ÉM
åñ 2016. (EUROKINISSI/Ï ÉM EUROKINISSI

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, αναλύει τι άφησε, ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από τον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

Την επόμενη μέρα στον χώρο της τηλεόρασης επιχειρούν να… χαρτογραφήσουν πλέον οι περισσότεροι μετά τις ανατροπές της δημοπρασίας των αδειών περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας. Και φυσικά την εκτίναξη του συνολικού τους κόστους στα 246 εκατ. ευρώ, έχουντας δύο παλιούς παλιοί καναλάρχες (Γιάννη Αλαφούζο με τον ΣΚΑΪ και Θοδωρή Κυριακού με τον ΑΝΤ1) και δύο νέους «παίκτες» (Βαγγέλη Μαρινάκη και Χρήστο Καλογρίτσα).

Το «πόκερ» της δημοπρασίας κέρδισε, εννοείται, η ομάδα του ΣΚΑΪ με επικεφαλής τον Κώστα Κιμπουρόπουλο. Στο Φάληρο, κράζοντας εδώ και καιρό τη διαδικασία, κοίμισαν τους αντιπάλους τους, φάνηκε ότι είχαν την καλύτερη στρατηγική και πήραν άδεια (την πρώτη) με 43,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν τα μισά από όσα έδωσε ο ΑΝΤ1!

Τα σχεδόν 250 εκατ. ευρώ που παίρνει το κράτος από τις 4 άδειες, συν όσα εισπράξει μελλοντικά από τους διαγωνισμούς τωβ περιφερειακών και των θεματικών αδειών, δικαιώνουν… τον Γιάννη Βαρουφάκη. Από τον Απρίλιος του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νεόκοπος ακόμη στην κυβέρνηση και το άστρο του Yannis αρχίζει να ανατέλλει (μέχρι να δύσει, απότομα, λίγο αργότερα), ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε καταθέσει ένα πολυσέλιδο κείμενο μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για έσοδα έως και 350 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. Αμ, πώς…

Τώρα που… έκατσε η σκόνη της δημοπρασίας, τι άφησε; Ιδού τα συν και τα πλην.

+ ΣΥΝ


- ΠΛΗΝ

Η κυβέρνηση έψαχνε ζεστό χρήμα. Και κατόρθωσε να εισπράξει 246 εκατ. ευρώ (σε βάθος 1,5 έτους) από τη δημοπρασία των αδειών. Ένα ποσό τεράστιο, ουδείς περίμενε ότι θα πήγαινε… στον θεό η «ρουλέτα» της δημοπρασία.

1

Οσοι μετείχαν στην 66ωρη διαδικασία μίλησαν για «εξωφρενικά πράγματα». Και η αλήθεια είναι ότι κρίνεται απαράδεκτο να εγκλείσεις, λες και είναι… νεοσύλλεκτοι φαντάροι, επιχειρηματίες μέσα σε ένα κτίριο χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Το… σύνδρομο της ΔΕΘ, όπου ετησίως ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει κάτι να πει, «χτύπησε» και φέτος. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση βγήκε κερδισμένη από τη δημοπρασία καθότι έχει, με τη δική της λογική, επιχειρήματα να λέει ότι χτύπησε τη διαπλοκή.

2

Η διαδικασία άφησε δύο δυνατούς «παίκτες» εκτός αδειών. Βλέπεις τον ΣΚΑΪ να παίρνει άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ και τους Δημήτρη Κοντομηνά και Ιβάν Σαββίδη να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ αλλά να μένουν εκτός.

Υστερα από τρεις δεκαετίες δεν υπάρχει στον τηλεοπτικό χάρτη ο ΔΟΛ, δηλαδή ο Ψυχάρης που τα τελευταία χρόνια είχε κομματική «γραμμή»… όπου φυσούσε ο άνεμος (ΠΑΣΟΚ, μετά ΝΔ, για λίγο ΣΥΡΙΖΑ και μετά πάλι ΝΔ). Η αποκαθήλωση του άλλοτε ισχυρού ομίλου ήταν σχεδόν πλήρης μιας και το Mega έμεινε εκτός αδειών, ο Βήμα FM ψυχορραγεί οικονομικά και απέμεινε με τον Τύπο («Νέα» και «Βήμα»).

3

Δεν υπάρχει καμία μελέτη, καμία πρόνοια για την επόμενη μέρα των καναλιών που έμειναν εκτός ενώ και μέσα στην ίδια κυβέρνηση ακούστηκαν όλον τον καιρό ένα κάρο διαφορετικές απόψεις. Ηχηρότατο παράδειγμα ο Alpha, το μόνο κανάλι που δεν καθυστέρησε ποτέ τη μισθοδοσία και οι εργαζόμενοι έχουν να λένε τα καλύτερα για την Demco του Κοντομηνά. Και, από την Παρασκευή, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει ελέω μιας ρουλέτας, όπως χαρακτήρισαν τα στελέχη του τη δημοπρασία.

Η κυβέρνηση βάσισε τον αριθμό των 4 αδειών στη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας με το επιχείρημα ότι η διαφημιστική πίτα των 200 εκατ. ευρώ δεν χωρά άλλα κανάλια. Αρα, για καθένα έτος από τα δέκα, της χρήσης της άδειας, τα 4 κανάλια θα πρέπει να έχουν (μαζί) ετήσια κέρδη 24,6 εκατ. ευρώ, σε μια αφορά με φόρο επί διαφημίσεων 20%. Το περιθώριο του καθαρού κέρδος ύψους 15% κρίνεται, από τους περισσότερους, εφικτό.

4

Η κυβέρνηση έχει «όχημα» την πάταξη της διαπλοκής αλλά επικοινωνιακά, με τις άδειες, βγήκε χαμένη. Όχι τόσο από το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη, που ναι μεν αντιμετωπίζει κατηγορίες στο ποδόσφαιρο αλλά στον χώρο των εφοπλιστών είναι παγκόσμια γνωστός, όσο με τον Χρήστο Καλογρίτσα, τις κουμπαριές του στην κυβέρνηση και την εκπρόθεσμη (σύμφωνα με τις κατηγορίες) καταβολή της εγγυητικής.

Επί 66 ώρες έμειναν κλεισμένοι στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι υποψήφιοι για τις άδειες, με τη διαδικασία να διασφαλίζει τον αποκλεισμό οποιασδήποτε ροής πληροφοριών μεταξύ των υποψηφίων αλλά και προς τρίτους. Και όντως, δεν βγήκε τίποτε προς τα έξω! Βέβαια, αυτό δεν μπόρεσε να εμποδίσει ορισμένα Μέσα, κυρίως του διαδικτύου, να… φανταστούν πληροφορίες.

5

Είναι απορίας άξιον γιατί κάποιοι επιχειρηματίες (κυρίως Κυριακού και Μαρινάκης) πόνταραν τόσα πολλά σε μια αγορά που δεν μπορεί να τους «μοιράζει» ετησίως περίπου 50 εκατ. ευρώ μεικτά, συν ότι αμφότεροι, ως «νέοι» στον χώρο, θα χρειαστεί να δαπανήσουν και άλλα για να δημιουργήσουν τα κανάλια τους..

Η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε μόνο περισσότερα χρήματα από όσα ανέμενε, αλλά θα έχει να λέει ότι στα 27 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι η μόνη που κατάφερε να ολοκληρώσει διαγωνισμό αδειών για τη μικρή οθόνη και να «εισπράξει» ένα τόσο μεγάλο ποσό.

6

Εκτός από το Mega και το Epsilon TV που είχαν αποκλειστεί από τη δημοπρασία, εκτός νυμφώνος έμειναν Star και Alpha με αποτέλεσμα ο κίνδυνος σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι (αν όχι όλοι, ρεαλιστικά η πλειονότητά τους) να αντιμετωπίζουν σοβαρά το φάσμα της ανεργίας.

Ως κυβερνητικό κέρδος κρίνεται και ότι πήρε άδεια ο ΣΚΑΪ, που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση όσο κανένα άλλο κανάλι. Ο ΣΚΑΪ «έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο και ανάλογο μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ», όπως δήλωσε και στην Εξεταστική της Βουλής, στις 27 Ιουλίου, ο Γιάννης Αλαφούζος. Και πήρε άδεια, κόντρα στη φήμη ότι «θα βάλουν τους δικούς τους».

7

Το ΕΣΡ δεν… υπήρχε, πουθενά, στη διαδικασία της δημοπράτησης. Αν και Ανεξάρτητη Αρχή, δεν του δόθηκε κανένας λόγος. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ξαφνικά θυμήθηκε το ΕΣΡ, ο γγΕΕ Λευτέρης Κρέτσος έκανε λόγο για δημοπράτηση των περιφερειακών αδειών μέσω του συμβουλίου!

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα, διευκρινίζεται ο ρόλος της κυβέρνησης και της σχέσης της με αυτή καθώς η πρώτη εμφανίζεται πλέον να είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που οφείλει: κυβερνά.

8

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε σε αμηχανία με διαδικασία: αναφέρεται με δραματικούς τόνους στις νέες στρατιές ανέργων, καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως αντισυνταγματική και παράνομη αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τις άδειες που δόθηκαν αν γίνει κυβέρνηση και δεν έχει πει… κουβέντα ια το καθεστώς ανομίας που επικρατούσε τα τελευταία 27 χρόνια.

Μια επί 27 χρόνια άναρχη κατάσταση, με σχέσεις διαπλοκής, μετά από 27 χρόνια απέκτησε ρυθμιστικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά ανάλογο πλαίσιο και για τα sites, απομένει να δούμε αν θα γίνουν (που λέγεται ότι θα γίνουν…) και άλλα τέτοια βήματα στο χώρο των media.

9

Τα 246 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τους τέσσερις νικητές της δημοπρασίας είναι ερώτημα αν είναι περισσότερα ή λιγότερα απ’ όσα θα «έβγαζε» στο ίδιο διάστημα ως γενικό τζίρο από τους φόρους 5, 8 ή 10 καναλιών και τον φόρο που θα της απέδιδαν από την προσωπική τους φορολογία οι πάνω από 1.900 εργαζόμενοι στα κανάλια που κλείνουν.

H κυβέρνηση πιστώνεται ότι τα έβαλε με αυτό που (καλώς ή κακώς) είχε ταυτιστεί στην συνείδηση των πολλών με τη διαπλοκή. Και κέρδισε, έστω και τον πρώτο γύρο. Ευλόγως θα μπορεί να προβάλλει ότι επέβαλε για πρώτη φορά τη νομιμότητα, προσδοκώντας όμως ότι το νέο τοπίο θα είναι φιλικό ή, έστω, λιγότερο εχθρικό απέναντί της.

10

Το αυθόρμητο συμπέρασμα που προκύπτει (από το εξ αριστερών «συν») είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε ένα ολιγοπωλιακό και πιο εύκολα ελεγχόμενο από την ίδια τηλεοπτικό τοπίο, με απώτερο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης ή, έστω, λιγότερη εχθρικότητα από όση βιώνει.

Οι Νίκος Παππάς και Λευτέρης Κρέτσος έβαλαν τους κανόνες στην τηλεοπτική αγορά, αποδεικνύοντας τη γύμνια των προηγούμενων. Αν είναι καλοί ή κακοί (οι κανόνες) κρίνεται και θα κριθεί με ασφάλεια εκ του αποτελέσματος. Κυρίως όμως δεν επετράπη σε αεριτζήδες, που έχουν «φάει» χρήματα από κόσμο και κοσμάκη, να εμπλακούν. Μήπως να ακολουθήσουν οι εφημερίδες, τώρα, όπου το φέσι πάει σύννεφο στην πλειονότητά τους;

10+1

Το ότι οι υποψήφιοι αφέθηκαν να κάνουν (εξωπραγματικές, εντέλει) προσφορές χωρίς να έχει ελεγχθεί επακριβώς η οικονομική τους επάρκεια (έπεται έλεγχος του πόθεν έσχες) αποτελεί ένα σοβαρό στοιχείο που μπορεί να τινάξει στον αέρα τον διαγωνισμό. Στην κυβέρνηση λένε ότι δεν μετείχε κάποιος ο οποίος δεν θα μπορούσε κατόπιν να ανταπεξέλθει στο ποσό που προσέφερε, ωστόσο το ρίσκο υπήρχε – και υπάρχει, μέχρι να ελεγχθούν.



FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ