MEDIA

10 + 1 ερωταπαντήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες!

10 + 1 ερωταπαντήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες!

Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών που ξεκινά το πρωί της Τρίτης. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

1. Πόσοι θα διεκδικήσουν τις τηλεοπτικές άδειες;

Ξεκινήσαμε με έντεκα, το ART TV του Γιώργου Καρατζαφέρη και, κατόπιν, το Mega έμειναν εκτός. Το μεσημέρι και οι εννέα κατέβαλαν το «παράβολο» των 3 εκατ. ευρώ και προ ολίγου έγινε γνωστό ότι ο Φίλιππος Βρυώνης του Epsilon TV έμεινε εντέλει εκτός καθώς η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε, από τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, είχε ισχύ μόλις 36 ημερών αντί 365 ημερών που προέβλεπε ο νόμος.

2. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις άδειες;

Οκτώ, το λοιπόν. Από υπάρχοντα κανάλια κατεβαίνουν η ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Θοδωρή Κυριακού, η ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. του Δημήτρη Κοντομηνά, η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ της οικογένειας Βαρδινογιάννη (Star) και η ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΕ του Γιάννη Αλαφούζου (ΣΚΑΪ). Συν άλλοι τέσσερις: η DIMERA MEDIA του Ιβάν Σαββίδη, η ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ του Γιάννη Καλογρίτσα, ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ (Κύπριοι επιχειρηματίες) και η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη.

3. Ποια είναι τα φαβορί;

Μιλάμε για δημοπρασία, άλλα τα πάντα θα κριθούν στο… ρευστό. Οποιος προσφέρει τα περισσότερα σε καθεμιά από τις τέσσερις δημοπρασίες (για ισάριθμες άδειες) θα ανακηρυχθεί πλειοδότης και κατόπιν θα κληθεί να ελεγχθεί ότι το ποσό που προσέφερε, όντως… υπάρχει. Φαβορί και αουτσάιντερ, δύσκολο να πει κανείς καθώς όλοι οι υποψήφιοι «φάκελοι» δείχνουν, και μάλλον είναι, ισχυροί και με οικονομική ευρωστία.

4. Γιατί τέσσερις άδειες – και όχι παραπάνω;

Μεγάλη κουβέντα έγινε το τελευταίο διάστημα για τον αριθμό των αδειών. Σε μια προ δύο μηνών τηλεοπτική του εμφάνιση (στον… ΣΚΑΪ) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εξηγήσει ότι ο ετήσιος διαφημιστικός τζίρος στα κανάλια ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και ότι για να είναι βιώσιμο θα πρέπει να έχει 50 εκατ. ευρώ. Με τούτη την, απλοϊκή είναι η αλήθεια, συλλογιστική φτάσαμε στον αριθμό «4»…

5. Ποια θα είναι η διαδικασία της δημοπρασίας;

Η διαδικασία αναλύθηκε εκτενώς και λεπτομερώς νωρίτερα. Οκτώ υποψήφιοι σε ισάριθμα δωμάτια ξεκινούν με τιμή 3 εκατ. ευρώ για την πρώτη άδεια και πρώτο «χτύπημα» στα 500.000 ευρώ μέχρι να μείνουν δύο, οπότε διακόπτεται η δημοπρασία μέσω υπολογιστών και συνεχίζεται μέσω κλειστών φακέλων. Ο πλειοδότης παίρνει την άδεια και η διαδικασία συνεχίζεται για τις άλλες τρεις.

6. Τι θα γίνει με όσα κανάλια δεν πάρουν άδεια;

Όπως είπε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, «προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής, ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Θα είναι μέχρι 90 μέρες μάξιμουμ και όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμψει». Βεβαίως, μετά τον εν λόγω διαγωνισμό για τις πανελλαδικές άδειες ενημερωτικού περιεχομένου, θα γίνει και διαγωνισμός για θεματικές άδειες και αρκετοί καλοβλέπουν την προοπτική της άδειας ψυχαγωγικού καναλιού.

7. Ποιοι θα εκπροσωπήσουν τους υποψήφιους και πόσοι θα είναι παρόντες;

Οπως έγινε γνωστό, το «παρών» θα δώσουν οι περισσότεροι καναλάρχες ή επικεφαλής των υποψηφιοτήτων. Από τον Δημήτρη Κοντομηνά του Alpha έως τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για το Star και από τον Βαγγέλη Μαρινάκη της ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ έως τον Ιβάν Σαββίδη της DIMERA. Παρών και ο Χρήστος Καλογρίτσας για την ομώνυμη εταιρεία του, από πλευράς ΑΝΤ1 θα είναι εκεί (αντί του Θεόδωρου Κυριακού, που ακούγεται ότι δεν θα πάει) ο Στρατής Λιαρέλης και για τον ΣΚΑΪ (αντί του Γιάννη Αλαφούζου) ο Κώστας Κιμπουρόπουλος, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή και γι’ αυτούς οι ιδιοκτήτες.

8. Τι γίνεται με την περίπτωση Καλογρίτσα;

Για τον Χρήστο Καλογρίτσα και τις… άκρες του στην κυβέρνηση έχουν χυθεί το τελευταίο διάστημα τόνοι μελανιού. Μάλιστα σήμερα κατέθεσε εκπρόθεσμα, κατά 40 λεπτά, την εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Αττικής, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δόθηκε άνωθεν εντολή στην αρμόδια υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να κρατηθεί το πρωτόκολλο ανοιχτό παρά τη λήξη του χρόνου, για να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή του ομίλου Καλογρίτσα. Και ο νομικός σύμβουλος του κράτους Γιάννης Μαντζουράνης, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η εγγυητική επιστολή του κ. Καλογρίτσα. Εννοείται ότι ο εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων αντέδρασαν και ζήτησαν από την αρμόδια επιτροπή να μην γίνει δεκτή η εγγυητική επιστολή. Εις μάτην.

9. Θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις και τι νομική οδός υπάρχει;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (όπου κατέφυγαν τα κανάλια) καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα αλλά η απόφαση της ολομέλειας εκτιμάται ότι δεν θα εκδοθεί πριν από τον Νοέμβριο. Οπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί, όσοι ηττηθούν στον διαγωνισμό (αλλά πιθανώς κι ορισμένοι από τους κερδισμένους) θα καταφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ γι’ αυτή καθαυτή την ηλεκτρονική δημοπρασία και τη διαδικασία της. Συνεπώς, το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφασίσει να συνεκδικάσει από κοινού και τις δύο προσφυγές που θα έχουν κατατεθεί (αυτήν του Ιουνίου που εκκρεμεί για ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ακυρότητας του σχετικού νόμου, αλλά και τις νεότερες που θα κατατεθούν μετά το πέρας του διαγωνισμού).

10. Γιατί «κόπηκε» το Mega;

Το κανάλι παραμένει κλειστό πρακτικά, έχοντας ένα δάνειο 80 εκατομμυρίων την ώρα που από τα έσοδα των τελευταίων μηνών έχουν συγκεντρωθεί στους (παγωμένους από τις τράπεζες) λογαριασμούς του (περί τα 30 εκατ.). Με άλλα λόγια το κρατάνε κλειστό, μη απελευθερώνοντας τους λογαριασμούς για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες επειδή φοβούνται ότι θα βρουν τον μπελά τους. Και όλα ξεκίνησαν από το ότι δεν αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο και οι τράπεζες θεώρησαν ότι δεν ισχύει η ρύθμιση του χρέους που είχε συμφωνηθεί. Εξ ου και ο φάκελος του, απορρίφθηκε. Η ΑΜΚ έπρεπε να γίνει, από τον Δεκέμβριο, με ύψους 25 εκατ. ευρώ αλλά δεν… κουνήθηκε φύλλο.

10 + 1. Τι είναι η «θεωρία της αυγής» και «ο κανόνας του δειλινού»;

«Δημοπρασιακοί» όροι! Σύμφωνα με τη θεωρία της αυγής, ο δυνατότερος παίκτης προσφέρει τα περισσότερα από τον πρώτο γύρο για να τον κερδίσει και να φύγει κερδισμένος, τρομάζοντας τους υπόλοιπους στο τραπέζι. Σύμφωνα με τον κανόνα του δειλινού, όσο μειώνεται ο αριθμός των αδειών και κάποιοι θα αποχωρούν με την τηλεοπτική άδεια στην τσέπη τόσο θα ανεβαίνει ο πυρετός και θα αυξάνονται και οι προσφορές, με αποτέλεσμα στην τελευταία άδεια να παίξουν όλοι τα ρέστα τους.

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ