ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζαρντίμ: "Αν κάποιος έχασε, αυτός είναι ο Ολυμπιακός"

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το πικρό και άδικο διαζύγιο με τον Ολυμπιακό το 2013, ο Πέδρο Μαρτίνς, τα εγκώμια για Σιόβα και Μανωλά, το θαύμα της Μονακό και η απάντηση για το αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ μίλησε στο Sport24.gr.

Ήταν 5 Ιουνίου του 2012, όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρόσληψη του 38χρονου, τότε, Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος θα αποτελούσε τον διάδοχο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός είχε αποφασίσει να επιστρέψει στην Ισπανία και ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδινε την ευκαιρία σε έναν Πορτογάλο προπονητή με καλή δουλειά στη χώρα του με τη Μπράγκα.

Επτά μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2013, η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Ζαρντίμ, αν και η ομάδα ήταν πρώτη και αήττητη στο πρωτάθλημα, ενώ στο Champions League είχε καταφέρει να συγκεντρώσει εννέα βαθμούς, συνεχίζοντας όμως στους "32" του Europa League. Η γκρίνια για την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού, παρά τα καλά αποτελέσματα, έφεραν το "διαζύγιο" με τον Πορτογάλο.

Μετά την επιστροφή στα πάτρια εδάφη για τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας για μια σεζόν, το καλοκαίρι του 2014 ανέλαβε τα ηνία της Μονακό, στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα. Την έφερε πέρυσι στην κορυφή του Σαμπιονά και στους "4" του Champions League, έφτιαξε μια ομάδα που έπαιξε ομολογουμένως εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, έβγαλε παίκτες όπως οι Εμπαπέ και Μπερνάρντο Σίλβα, ενώ φέτος οι Μονεγάσκοι τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr βρέθηκε στη Λευκάδα για το προπονητικό σεμινάριο του Οδυσσέα Νυδριού σε συνεργασία με τη Μονακό, στο οποίο ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν προσκεκλημένος μαζί με τους Τάκη Λεμονή, Τραϊνό Δέλλα και Άκη Ζήκο και συνομίλησε με τον 44χρονο Πορτογάλο κόουτς. Εκείνος έδωσε απαντήσεις για το εν Ελλάδι πέρασμά του και το πρόωρο φινάλε του, θεωρεί πως από το "διαζύγιο" έχασε ο Ολυμπιακός και όχι εκείνος, ενώ μίλησε ακόμα για τον Πέδρο Μαρτίνς, τους Μήτρογλου, Σιόβα και Μανωλά και το αν θα έβλεπε ξανά τη χώρα μας ως μελλοντικό του προπονητικό προορισμό.

Στον Ολυμπιακό το πιο σημαντικό είναι να νικάς

- Πώς "σπάσατε" την κυριαρχία της Παρί Σεν-Ζερμέν την προηγούμενη σεζόν με την κατάκτηση της Ligue 1;

"Η προηγούμενη σεζόν ήταν απίστευτη. Εκπλήξαμε πρώτα τη Γαλλία και μετά την Ευρώπη. Φτιάξαμε μια ομάδα πολύ καλή, με εντελώς δυσανάλογο προϋπολογισμό σε σχέση με την Παρί. Αυτή τη σεζόν νομίζω ότι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα των "φυσιολογικών" ομάδων στη Γαλλία. Η Παρί είναι τεράστιους παίκτες κι ένα μπάτζετ απλησίαστο για τις υπόλοιπες γαλλικές ομάδες. Γι' αυτό είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μας και την έξοδο στο Champions League, καθώς το καταφέραμε έχοντας αναδείξει και πάλι νέους παίκτες".

- Κατά τη διάρκεια της παρουσίας στην Ελλάδα συνεργαστήκατε με τον Μήτρογλου και τον Μανωλά. Ο πρώτος παίζει στη Ligue 1, αντίπαλός σας με τη φανέλα της Μαρσέιγ, ο δεύτερος είναι στη Ρόμα και το γκολ του απέκλεισε την Μπαρτσελόνα. Περιμένατε από τότε να έχουν αυτήν την εξέλιξη;

"Εκείνη την εποχή είχα ορισμένα νέα παιδιά. Όλος ο κόσμος, όμως, μιλούσε μόνο για τον Μήτρογλου. Ο Μανωλάς κι ο Σιόβας έπαιξαν στο πρωτάθλημα, είχαν μεγαλύτερη ποιότητα κατά τη γνώμη μου σε σχέση με τους άλλους. Κι απέδειξαν αυτήν την ποιότητα, στο εξωτερικό καθώς έφυγαν σε πρωταθλήματα εκτός Ελλάδας. Ο Μήτρογλου στην Πορτογαλία έπαιζε ακατάπαυστα, στη Γαλλία παίζει λιγότερα, αλλά ήταν παρών στον τελικό του Europa League. Τη δουλειά του Μανωλά τη βλέπουμε όλοι στη Ρόμα".

- Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού είναι συμπατριώτης σας. Μιλήσατε με τον Πέδρο Μαρτίνς πριν ή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του;

"Δεν έχω μιλήσει με τον Πέδρο, αλλά τον γνωρίζω από την Πορτογαλία. Είναι κλασικός Πορτογάλος τεχνικός που προσπαθεί και θα προσπαθήσει να βγάλει το καλύτερο από την ομάδα του Ολυμπιακού. Γνωρίζω ότι στον Ολυμπιακό το πιο σημαντικό είναι να νικάς και νομίζω θα κάνει καλή δουλειά".

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Η καριέρα σας παρουσιάζει ανοδική πορεία. Στο απώτερο μέλλον θα επιστρέφατε στην Ελλάδα να προπονήσετε;

"Αυτή τη στιγμή δεν το σκέφτομαι. Τώρα, σκέφτομαι να συνεχίσω στη Γαλλία. Ενδεχομένως στο μέλλον σε άλλες χώρες. Αλλά, στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μου αρέσει. Την επισκέπτομαι συχνά για διακοπές, έχει καλό φαγητό".

Λυπηρό και υπερβολικά άδικο το αντίο. Αν κάποιος έχασε, αυτός είναι ο Ολυμπιακός

- Το αντίο σου στον Ολυμπιακό ήταν αναπάντεχο και ίσως λυπηρό. Πόσο σας βοήθησε η εμπειρία σας στην Ελλάδα;

"Είχα μια μεγάλη εμπειρία στον Ολυμπιακό, αν και το 'αντίο' ήταν λυπηρό γιατί ήλθε με υπερβολικά άδικο τρόπο. Αλλά, πέρασε αρκετό διάστημα, οι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα κατάλαβαν κι αναγνώρισαν ότι έκανα καλή δουλειά. Η ομάδα δεν είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά είχε μερικούς μεγάλους παίκτες. Δεν χάσαμε ούτε ένα ματς στην Ελλάδα, είχαμε αβαντάζ 11 βαθμών με ματς λιγότερο, δηλαδή δυνητικά 14 βαθμών. Ύστερα, συνέβη αυτός που κανείς δεν περίμενε. Πιστεύω ότι εάν έμενα στον Ολυμπιακό, θα είχαμε κάνει κάτι μεγάλο. Όχι μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και στις διεθνείς. Αλλά, δεν συνέβη. Δεν έχω κανένα παράπονο, γιατί βρήκα δουλειά. Πήγα στη Σπόρτινγκ. Αν κάποιος έχασε, αυτός είναι ο Ολυμπιακός".

- Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε viral σε πολλές (αρνητικές ως επί το πλείστον) περιπτώσεις την τρέχουσα σεζόν. Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Οι Έλληνες οπαδοί ζουν το ποδόσφαιρο με μεγαλύτερη ένταση. Γι' αυτό και μερικές φορές συμβαίνουν αυτά που συνέβησαν φέτος. Οι Έλληνες σκέφτονται περισσότερο με την καρδιά και λιγότερο με το κεφάλι. Αλλά, η Ελλάδα είναι μια χώρα του ποδοσφαίρου και θα συνεχίσει να είναι".

Ζαρντίμ: "Αν κάποιος έχασε, αυτός είναι ο Ολυμπιακός"

Για μένα φαβορί στον τελικό του Champions League είναι η Ρεάλ

Για το ότι στην Ελλάδα όλοι έλεγαν ότι παίζει αμυντικό ποδόσφαιρο, εν αντιθέσει με τη Γαλλία και τη Μονακό. Είναι το υλικό που μεταμορφώνει την ομάδα του;

"Το ίδιο το ποδόσφαιρο καθορίζει το τι θα παίξουμε. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, βρήκα μια ομάδα που ήταν ήδη οργανωμένη. Η απαίτηση στον Ολυμπιακό ήταν να το κάνω το επόμενο βήμα, να έρθει η νίκη".

Ποια ομάδα θεωρεί ως φαβορί στον τελικό του Champions League;

"Από τη μία έχουμε τη Ρεάλ με έναν προπονητή που σε δύο χρόνια έχει πάρει τα πάντα, με δύο διαδοχικούς τελικούς και κατακτήσεις τίτλου. Η Ρεάλ έχει την εμπειρία. Από την άλλη, μια ομάδα που έπαιξε πρόσφατα σε τελικό (Europa League) κι έχει μεγαλύτερη δίψα. Ο Κριστιάνο συνηθίζει να είναι καθοριστικός σε τέτοια ματς, από την άλλη οι μεσοεπιθετικοί της Λίβερπουλ είναι πιο γρήγοροι και παίζουν καλύτερα την αντεπίθεση. Ο Σαλάχ βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής του. Για μένα φαβορί είναι η Ρεάλ".

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ "ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πώς αισθάνεσαι που επέστρεψες στην Ελλάδα και για την πρόσκληση στη Λευκάδα;

"Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με αυτή την πρόσκληση. Που ήρθα σε μια χώρα που έχω δουλέψει και που έχω έρθει για διακοπές. Έχω περάσει από ακαδημίες και όλοι εμείς που δουλεύουμε σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίζουμε το λίκνο του ποδοσφαίρου".

Τι έχετε να πείτε για την ομορφιά του νησιού και την συνεργασία του με τον Ντμίτρι Ριμπορόβλεβ;

"Το νησί είναι εκπληκτικό. Είναι κατ' αρχάς συνδυασμός πολλών στοιχείων. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με έναν πρόεδρο που αναγνωρίζει τη δουλειά μου και εγώ τη δική του ως προέδρου. Μαζί παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη αυτού του συλλόγου. Δουλεύω ήδη τέσσερα χρόνια και αν πάνε όλα καλά, θα συνεχίσω να δουλεύω και άλλα ακόμα".

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ