ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βούλιτς στο Sport24.gr: "Θέλαμε ηγέτη και παίκτες με cojones"

SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ζόραν Βούλιτς αποχαιρετά την Ελλάδα μέσα από το Sport24.gr. Η δουλειά που άφησε μισή στον Απόλλωνα, ο Αλμπάνης, τα cojones που χρειαζόταν η "Ελαφρά Ταξιαρχία" και το μαρκάρισμα του Μαραντόνα στο Μουντιάλ 1990.

Ήλθε στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτέμβρη για να αντικαταστήσει τον Άκη Μάντζιο στην τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης. Ύστερα από 2,5 μήνες αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της "Ελαφράς Ταξιαρχίας", καθώς την Τρίτη (12/12) τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος.

Ο 56χρονος Κροάτης τεχνικός, Ζόραν Βούλιτς, αποχαιρετά την Ελλάδα μέσα από το Sport24.gr. Συναντήσαμε τον πρώην παίκτη των Χάιντουκ, Μαγιόρκα, Ναντ και πρώην προπονητή των Χάιντουκ, Ριέκα, Ίστρα, Σέριφ Τιρασπόλ, Ατιράου στην καφετέρια στο Μαρούσι, την οποία έκανε "στέκι" του αυτό το διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα.

Ο Βούλιτς εξέφρασε την πίκρα του για το γεγονός ότι άφησε τη δουλειά του στη μέση, μίλησε για cojones που χρειαζόταν οι "κυανόλευκοι" σε κρίσιμα ματς, υπέδειξε την ομάδα που τον εξέπληξε στη Super League Σουρωτή, το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της τρέχουσα σεζόν και θυμήθηκε το προσωπικό μαρκάρισμα στον Ντιέγκο Μαραντόνα στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1990.

- Η περιπέτειά σας στην Ελλάδα και τον Απόλλωνα Σμύρνης έλαβε τέλος. Είστε απογοητευμένος;

"Ναι, γιατί δεν τελείωσα τη δουλειά μου. Την άφησα στη μέση. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ομάδα ανέβηκε κι έπαιξε καλό ποδόσφαιρο από τότε που ανέλαβα. Σε πέντε ματς, πριν να αναλάβω, η ομάδα είχε σκοράρει μόνο μια φορά. Όταν ανέλαβα, σκοράραμε σε κάθε ματς. Ο Αλμπάνης έβαλε πέντε γκολ. Όλος ο κόσμος σήμερα μιλά για τον Αλμπάνη. Θέλω η ομάδα να μείνει στην πρώτη κατηγορία γιατί έχει καλό κόσμο. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον κύριο Καζναφέρη, ο οποίος αν και μικρότερός μου ηλικιακά είναι σαν πατέρας μου".

- Το θεωρείτε αδικία;

"Για εμένα είναι. Μίλησα με κάποιους ανθρώπους εδώ και μου είπαν είναι φυσιολογικό (η αλλαγή προπονητή). Με εξέπληξε, να σου πω την αλήθεια. Σε ένα μήνα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι. Εγώ για τη δουλειά μου, είμαι υπερήφανος 100%".

Βούλιτς στο Sport24.gr: "Θέλαμε ηγέτη και παίκτες με cojones"

- Υπήρχαν και παίκτες που έπλεξαν το εγκώμιό σας. Για παράδειγμα μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, ο Έλι Ελμπάζ είπε ότι με τον Βούλιτς "δεν παίζουμε μόνο άμυνα, άμυνα, άμυνα". Είναι μια επιβράβευση;

"Ναι. Ξέρω ότι κανείς παίκτης δεν μπορεί να μιλήσει άσχημα για εμένα. Είχαμε καλή σχέση. Είναι επαγγελματίες κι αξίζουν να αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία. Μας έλειπε λίγη ποιότητα και δεν πρέπει να το κρύψουμε αυτό. Έδωσα τα πάντα για τον Απόλλωνα, το ίδιο έκαναν και οι παίκτες θαρρώ".

- Εάν γυρίζατε πίσω το χρόνο, ποιο ματς θα κοουτσάρατε ξανά;

"Ίσως το τελευταίο ματς με τον Αστέρα (εντός έδρας ήττα 1-3). Είναι, ίσως, το μοναδικό από όσα κάθισα στον πάγκο του Απόλλωνα που δεν μου άρεσε ο τρόπος που παίξαμε. Δεν είχαμε φρεσκάδα. Υπήρχαν πολλοί που είπαν ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι αλήθεια. Από φυσική κατάσταση, είχαμε κάνει καλή προετοιμασία. Δεν είναι δίκαιο να λέγεται αυτό. Είναι πολλές φορές που δεν βγαίνει στο γήπεδο, αυτό που σχεδιάζεις".

- Στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό παίξατε στα ίσα τον Ολυμπιακό. Μέχρι ένα σημείο κρατούσατε το βαθμό. Τι έλειψε για να γίνει η έκπληξη;

"Όταν παίζεις απέναντι σε μεγάλες ομάδες και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα, σου λείπει αυτοπεποίθηση. Και μας έλειψε αυτοπεποίθηση. Έπρεπε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Πάντα στα αποδυτήρια λέω ότι μπορούμε να νικήσουμε τον οποιονδήποτε".

Βούλιτς στο Sport24.gr: "Θέλαμε ηγέτη και παίκτες με cojones"

- Πολλές αλλαγές προπονητών στη Super League Σουρωτή. Εξαίρεση αποτελούν, πλέον, οι ομάδες που συνεχίζουν με τον ίδιο τεχνικό από την αρχή της σεζόν. Το θεωρείτε φυσιολογικό;

"Πώς μπορείς να με ρωτάς εάν είναι φυσιολογικό; Δεν είναι φυσιολογικό να ρωτάς. Δεν είναι φυσιολογικό να αλλάζεις τρεις προπονητές σε 15 ματς. Δεν είναι φυσιολογικό. Δεν συμβαίνει πουθενά. Δεν μπορεί να είναι πάντα ο προπονητής υπεύθυνος στο 100%. Πρέπει να υπάρχει υπομονή. Ακόμη κι αυτός που έρχεται μετά από εμένα (Παράσχος) δεν μπορεί να κάνει κάτι σε πέντε ματς. Θα μπορέσει σε 30. Στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία, οι προπονητές κάθονται σε μια ομάδα, δύο, τρία, τέσσερα χρόνια".

- Ποιους παίκτες θα παίρνατε στην επόμενη ομάδα σας;

"Υπάρχουν παίκτες με ποιότητα στην ομάδα. Χρειάζεται όμως τέσσερις παίκτες για να φέρουν δύναμη και εμπειρία. Σε αυτή την ομάδα έλειπε ένας αρχηγός. Αυτό δεν μου άρεσε. Πάντα μου άρεσαν δύο κεντρικοί αμυντικοί που μιλούν, που φωνάζουν και κατευθύνουν από πίσω. Ο Κύργιας, ο Μπιζμίν και ο Μπαρτολίνι είναι καλά παιδιά, ήθελα να τους προπονώ. Αλλά, στο ποδόσφαιρο θέλεις παίκτες μερικές φορές με cojones".

- Ο Αλμπάνης βρίσκεται στο στόχαστρο των μεγάλων ελληνικών ομάδων. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας βαριάς φανέλας;

"Είναι καλός παίκτης. Στο ένας εναντίον ενός μπορεί να περάσει δυο-τρεις παίκτες εύκολα. Πρέπει όμως να βελτιωθεί τακτικά, να μπει στο κλίμα της ομάδας. Μακάρι να μπορέσει να παίξει σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ. Θέλει βελτίωση στο τακτικό κομμάτι, γιατί εάν βγει εκτός Ελλάδας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες".

SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες είναι ο Τσόβιτς, ο τερματοφύλακας. Είναι και συμπατριώτης σας...

"Η Κροατία είχε πάντα καλούς τερματοφύλακες. Είναι μια ατυχία γι' αυτόν. Είναι κρίμα που η εθνική Κροατίας έχει τρεις πολύ καλούς τερματοφύλακες. Κι από πίσω έρχονται τρεις νέοι με μεγάλο ταλέντο".

- Κάποιος από τους παίκτες που σας εντυπωσίασε;

"Ένα από τα παιδιά, στα οποία με στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν του έδωσα ευκαιρία, είναι ο Μιχάλης Καλλέργης. Είναι νέος. Με στεναχωρεί που δεν του έδωσα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Αν και νέος, μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο".

- Το γήπεδο, ωστόσο, ήταν άδειο στα περισσότερα ματς. Επηρέασε και την ομάδα;

"Αν και παλιό γήπεδο, μου αρέσει. Μπορεί να έχει λίγο κόσμο η ομάδα, αλλά έχει κόσμο με καρδιά. Μου αρέσει που είναι τρελοί και μας υποστήριζαν στο 100%".

- Ποια ομάδα σας εξέπληξε περισσότερο;

"Νομίζω ότι η ομάδα που δεν αξίζει να βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται είναι ο Παναιτωλικός. Όταν παίξαμε μαζί τους, είδα ότι έχουν μπροστά πολύ ποιοτικούς παίκτες".

- Υπάρχει μάχη για το πρωτάθλημα. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός εναλλάσσονται στην κορυφή. Βλέπετε να έχει προβάδισμα κάποιος εκ των τριών;

"Πάντα οι ομάδες της Αθήνας έχουν ένα προβάδισμα. Στην Αθήνα έχετε έξι ομάδες. Θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τον ΠΑΟΚ. Μέχρι το τέλος πιστεύει θα υπάρχει μάχη".

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

- Ας κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στο κροατικό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον έχετε άποψη και για τα δύο...

"Πρώτα από όλα, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα χρήματα από την Κροατία. Ύστερα, τα γήπεδα εδώ είναι καλύτερα από την Κροατία. Οι Κροάτες ποδοσφαιριστές είναι καλύτεροι τεχνικά από τους Έλληνες. Είναι γιατί δουλεύουμε περισσότερο στις ακαδημίες. Η Ελλάδα έχει καλούς νέους, αλλά πρέπει να δουλέψετε με αυτά τα παιδιά".

- Είδατε τις μάχες των δύο εθνικών στα μπαράζ του Μουντιάλ 2018; Ήταν τόσο πολύ ανώτερη η Κροατία;

"Η Κροατία με εξέπληξε στο πρώτο ματς. Δεν περίμενα να νικήσει τόσο εύκολα. Υπέθετα ότι εάν η Κροατία νικούσε 1-0, θα ήταν πολύ δύσκολη η ρεβάνς στην Αθήνα. Έτσι το δεύτερο ματς δεν είχε ενδιαφέρον. Ήταν αδύνατο η Ελλάδα, να βάλει τρία γκολ".

- Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μίκαελ Σκίμπε, δέχθηκε πολλή κριτική για το ματς στο Ζάγκρεμπ. Η τεχνική σας άποψη, μιας κι εσείς είστε προπονητής;

"Όταν χάνει μια ομάδα, πάντα την ευθύνη την έχει ο προπονητής. Όταν νικάς, την ευθύνη την έχουν οι ποδοσφαιριστές. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι ήταν το χειρότερο ματς της Ελλάδας σε αυτήν την προκριματική σειρά. Και η Κροατία το εκμεταλλεύτηκε στο ακέραιο".

- Όλοι μιλούν και υποδεικνύουν την εθνική Βελγίου ως πιθανή έκπληξη στα γήπεδα της Ρωσίας. Η Κροατία μπορεί να φθάσει μακριά στο Μουντιάλ 2018;

"Η Κροατία έχει καλή ομάδα. Πάντα είχε. Αλλά, στο Μουντιάλ πρέπει να ξέρεις να παίξεις ένα τουρνουά. Είναι διοργάνωση για ένα μήνα. Είναι η Αργεντινή, η Γερμανία και κάποιος άλλος. Ποιος θα είναι αυτός; Δεν ξέρω..."

- Από την ακαδημία σας στο Σπλιτ βγήκαν παιδιά όπως ο Κάλινιτς και ο Πέρισιτς. Το διακρίνατε από τότε το ταλέντο;

"Η Κροατία δουλεύει πολύ από τις μικρές ηλικίες. Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία. Αυτό θα έπρεπε να αντιγράψει και η Ελλάδα".

- Στη Super League Σουρωτή έχουμε αρκετούς Κροάτες (Τσόβιτς, Ζίζιτς, Κρίζμαν, Μπάμπιτς, Ρότσε). Αλλά και παλαιότερα (Ζάετς, Ασάνοβιτς, Βλάοβιτς, Γιάρνι). Ταιριάζει η ιδιοσυγκρασία των δύο λαών;

"Ταιριάζουν, είναι αλήθεια. Το Σπλιτ έχει βγάλει μεγάλους αθλητές. Τον Κούκοτς, τον Ράτζα. Η Κροατία έχει αθλητική νοοτροπία παρόμοια με την Ελλάδα. Γι' αυτό κι ερωτεύτηκα τη χώρα σας όσο έμεινα εδώ. Μου άρεσε πολύ πραγματικά".

Βούλιτς στο Sport24.gr: "Θέλαμε ηγέτη και παίκτες με cojones"
FCAPOLLON.GR

- Οπότε, φαντάζομαι ότι εάν προκύψει άλλη ευκαιρία να εργαστείτε ξανά στην Ελλάδα θα την αποδεχθείτε...

"Ναι, αλλά θα έπρεπε να το σκεφτώ ξανά. Θα πρέπει να αποφασίσω με το μυαλό κι όχι με την καρδιά. Στην Ελλάδα ήλθα με την καρδιά".

- Ένα σχόλιο για τη διαιτησία στη χώρα μας;

"Είναι δύσκολο για τους διαιτητές. Σφυρίζει, πάει ο ένας πάγκος επάνω του. Σφυρίζει, πάει ο άλλος πάγκος επάνω του. Είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει πολλή πίεση. Πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί. Ο κόσμος που μπαίνει μέσα, πρέπει να απομακρύνεται από τα γήπεδα. Ακόμη κι ο πατέρας μου να είναι, να βγει εκτός γηπέδου. Πρέπει να ηρεμήσει το ποδόσφαιρο. Παντού, ο μόνος που μπορεί να διαμαρτυρηθεί είναι ο προπονητής. Είναι καλοί διαιτητές, αλλά δέχονται πολλή πίεση".

- Στο Μουντιάλ του 1990 ως μέλος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας μαρκάρατε προσωπικά τον Μαραντόνα. Κρατάτε αυτήν την ανάμνηση "ζωντανή" στο μυαλό σας;

"Βέβαια, πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Στην εποχή έπαιξα απέναντι στους καλύτερους του κόσμου. Τον Μαραντόνα, τον Φαν Μπάστεν, τον Γκούλιτ, τον Ζίκο, τον Ματέους. Ήμουν αρχηγός στη Ναντ με τους Καρεμπέ, Μακελελέ, Μπουρουτσάγκα. Ο Μαραντόνα είναι Μαραντόνα. Όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, δεν μιλάμε για τον Μαραντόνα γιατί είναι Θεός. Δεν μπορεί να συγκριθεί με εμάς τους υπόλοιπους".

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ