ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βολικάκης: "Πάμε στους αγώνες χωρίς δεύτερο ποδήλατο"

Βολικάκης: "Πάμε στους αγώνες χωρίς δεύτερο ποδήλατο"
PANTELIS ZERVOS

Ο Χρήστος Βολικάκης, μίλησε στο Sport24.gr για τις πρόσφατες επιτυχίες του, τη μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του, τους στόχους του για το άμεσο μέλλον, τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζει, ενώ επισημαίνει την παρουσία των χορηγών του (Stoiximan, Euroins).

Αν και ο ίδιος είναι πάντοτε χαμηλών τόνων συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο. Ο Χρήστος Βολικάκης συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του εντός πίστας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην πρώτη σε αυτή των παγκοσμίων κυπέλλων.

Στην τροπαιοθήκη του βρίσκονται ήδη μετάλλια από σχεδόν όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ενώ στα 29 του μετρά ήδη τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μεγάλος του στόχος είναι να γίνουν τουλάχιστον τέσσερις πηγαίνοντας και σε αυτούς του Τόκυο το καλοκαίρι του 2020. Μάλιστα, θα ήθελε να το κάνει με έναν εντυπωσιακό τρόπο φτάνοντας στην κατάκτηση ενός μεταλλίου. Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα σταματήσει εκεί, αφού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στην ποδηλασία μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται για πολλά χρόνια ακόμα.

Για να το καταφέρει να κάνει πράξη το όνειρο του άλλαξε και αγώνισμα αφήνοντας τα σπριντ για εκείνα της αντοχής όπου και θα επικεντρωθεί στο Όμνιουμ, κάτι παράλληλα όμως θα συμμετέχει και στα υπόλοιπα. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι άκρως ενθαρρυντικά και το μέλλον αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Χρήστος Βολικάκης, μίλησε στο Sport24.gr για τις πρόσφατες επιτυχίες του, τη μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του, τους στόχους του για το άμεσο μέλλον, αλλά και τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζει επισημαίνοντας την παρουσία των χορηγών του (Stoiximan, Euroins).

Βολικάκης: "Πάμε στους αγώνες χωρίς δεύτερο ποδήλατο"

Αρχικά, μιλώντας για τις πρώτες του εντυπώσεις από τα νέα του αγωνίσματα είπε: "Ήταν μεγάλη αλλαγή για την οποία έπαιξε μεγάλο ρόλο το χειρουργείο που έκανα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήταν κάτι το οποίο ήθελα να δοκιμάσω σε βάθος χρόνου. Τελικά, το αποφάσισα και το έκανα αμέσως. Ουσιαστικά αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησα την προετοιμασία μου για να μπορέσει να προσαρμοστεί το σώμα μου".

Πάντως, όπως παραδέχεται δεν περίμενε τόσο γρήγορα να έρθουν και τα αποτελέσματα: "Περιμέναμε αποτελέσματα από αυτή την αλλαγή σε βάθος χρόνου, γιατί για όσους γνωρίζουν πρόκειται για μεγάλη αλλαγή. Πιστεύαμε ότι θα θέλαμε αρκετό χρόνο μέχρι να έρθει ένα καλό αποτέλεσμα, όμως αυτά ήρθαν αρκετά πιο γρήγορα. Αυτό ήταν αρκετά ενθαρρυντικό και ανέβασε την ψυχολογία τόσο τη δική μου όσο και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι. Υπάρχει μία σταθερότητα σε όλους τους αγώνες, είμαι στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στην πρώτη στα παγκόσμια κύπελλα. Τρέχω τρία και τέσσερα αγωνίσματα κι όμως έρχονται και τα μετάλλια".

Δεν περίμενα τόσο γρήγορα τέτοια αποτελέσματα

Παρά τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα, ο ίδιος τονίζει πως: "Όλα μέχρι στιγμής έχουν πάει πολύ καλά και υπάρχουν σίγουρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Σκέψου ότι ακόμα και τα κιλά μου είναι μείον για μένα αυτή τη στιγμή. Τόσα χρόνια έκανα σπριντ και για αυτό είχα μεγάλη μυική μάζα. Αυτή σιγά σιγά πρέπει να μειωθεί για να είμαι πιο άνετος στα νέα μου αγωνίσματα. Ακόμα κουβαλάω κάποια κιλά τα οποία δυσχεραίνουν το έργο μου, όμως παρ' όλα αυτά έρχονται οι επιτυχίες κάτι που είναι σίγουρα θετικό".

Στα κείμενα μας περιγράψαμε ως άθλο το γεγονός ότι μέσα σε τρεις ημέρες έτρεξε τρία διαφορετικά αγωνίσματα και φυσικά πολλά χιλιόμετρα εντός πίστας. Από την πλευρά του ο Χρήστος Βολικάκης παραδέχτηκε: "Είναι κάτι πολύ εξαντλητικό. Σκέψου ότι σε αυτούς τους αγώνες το έκανα μόνο εγώ. Δεν υπήρξε κάποιος άλλος αθλητής ο οποίος να έτρεξε όλα τα αγωνίσματα σε αυτά τα δύο παγκόσμια κύπελλα. Αυτό έκανε εντύπωση σε όλους, τόσους στους αθλητές όσο και στους προπονητές τους. Ακόμα με θεωρούν σπρίντερ, δεν είμαι ο αθλητής των αγωνισμάτων αντοχής που έχει πάρα πολλά χιλιόμετρα στα πόδια του. Αν μπορώ και στέκομαι έτσι τώρα, πιστεύω ότι θα έρθουν μεγάλα πράγματα όταν καταφέρω και αυξήσω την αντοχή μου. Τα συγκεκριμένα αγωνίσματα θεωρώ ότι μου ταιριάζουν, αλλά πάντοτε κρατάω πάντα μικρό καλάθι και ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη και ακόμα καλύτερη".

Greece's Christos Volikakis celebrates after winning the bronze in the men's track cycling sprint event during the European Track Cycling Championships in Panevezys, Lithuania, Saturday, Oct. 20, 20120. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
Greece's Christos Volikakis celebrates after winning the bronze in the men's track cycling sprint event during the European Track Cycling Championships in Panevezys, Lithuania, Saturday, Oct. 20, 20120. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) AP

Η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο στην ποδηλασία, ειδικά όταν αλλάζεις αγώνισμα: "Σίγουρα θα παίξει ρόλο η εμπειρία. Κάποια από αυτά τα αγωνίσματα τα έτρεξα για πρώτη φορά. Ακόμα ψάχνω τα πατήματα μου. Το σπριντ το έκανα τόσα χρόνια, ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω. Βέβαια, οι αντίπαλοι μου έχουν ειδικά μηχανήματα που τους βοηθούν και τους αναλύουν τα πάντα. Εμείς πηγαίνουμε εμπειρικά, χωρίς μηχανήματα και ανθρώπους από πίσω να μας βοηθούν. Στο σπριντ μετά από τόσους αγώνες μπορούσε με τη βοήθεια και της εμπειρίας που είχα αποκομίσει να είμαι κοντά στα ιδανικά πατήματά μου. Τώρα δοκιμάζω πατήματα, σε κάθε κούρσα δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα".

Από την επόμενη σεζόν ξεκινά και η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και εκείνος θέλει να είναι απόλυτα έτοιμος: "Του χρόνου, όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να επικεντρωθώ σε ένα και μόνο αγώνισμα. Τον Μάρτιο, δηλαδή μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ξεκινάει η προσπάθεια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το γεγονός ότι είμαι μπροστά στην παγκόσμια κατάταξη είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η πρόκριση πλέον για εμάς είναι μία αλυσίδα των αποτελεσμάτων των τελευταίων χρόνων στην οποία εάν μείνεις πίσω μετά είναι δύσκολο να μπορέσεις να διεκδικήσεις κάτι. Είναι μία διαδικασία σκληρή και ιδιαίτερα δύσκολη. Τον Μάιο ξεκινάει επίσημα η διαδικασία συλλογής βαθμών οπότε θέλω με το που ξεκινήσει να είμαι απόλυτα έτοιμος και να έχω ελαχιστοποιήσει τα λάθη μου".

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΟΑΚΑ

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα, αφού στις προσπάθειες του υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι οι δεσμευμένοι λογαριασμοί της Ομοσπονδίας της Ποδηλασίας κάτι που εμποδίζει και την όποια χρηματοδότηση από την Πολιτεία. "Ελπίζω και εύχομαι να δοθεί λύση. Ήδη συμπληρώνουμε ένα χρόνο που είμαστε εντελώς μόνοι μας. Δεν έχουμε καμία απολύτως βοήθεια, πληρώνουμε τα πάντα μόνοι μας. Αναγκαζόμαστε και πηγαίνουμε με ένα ποδήλατο σε κάθε αγώνα, δηλαδή εάν γίνει κάτι είμαστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψουμε. Οι ξένοι αθλητές έχουν μαζί τους 2-3 ποδήλατα. Αν γίνει μία πτώση έχεις το δικαίωμα να πάρεις το δεύτερο ποδήλατο και να συνεχίσεις.

Σε εμάς εάν συμβεί αυτό θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα, όπως συνέβη και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκεί όπου έσπασε το ποδήλατο του αδερφού μου, Ζαφείρη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουμε. Οι άλλες χώρες έχουν πολλούς αθλητές, προπονητές, φυσιοθεραπευτή, μηχανικό, μέχρι και κάμεραμαν ο οποίος μαγνητοσκοπεί τους αγώνες. Εμείς πάμε με έναν άνθρωπο δικό μας ο οποίος έρχεται για να μας βοηθήσει αφιλοκερδώς και εμείς απλά του καλύπτουμε τα έξοδα".

Βολικάκης: "Πάμε στους αγώνες χωρίς δεύτερο ποδήλατο"
PANTELIS ZERVOS

Τα προβλήματα δεν σταματούν μόνο στο υλικό κομμάτι αλλά πηγαίνουν φυσικά και σε αυτό των εγκαταστάσεων. Το ΟΑΚΑ αποτελεί το μοναδικό ποδηλατοδρόμιο και η κατάσταση του μόνο ιδανική δεν είναι. "Έχουμε μεγάλα προβλήματα με το στάδιο. Λειτουργεί μόνο τα πρωινά. Εμείς όπως είναι τα αγωνίσματα τρέχουμε πρωί, μεσημέρι και το βράδυ. Οπότε πρέπει να κάνουμε διπλές και τριπλές προπονήσεις. Έτσι, αναγκαζόμαστε τα βράδια να κάνουμε ποδηλασία δρόμου μέσα στα σκοτάδια κάτι το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο. Τώρα που έχει κρυώσει ο καιρός θα έχουμε πρόβλημα και με τη θερμοκρασία αφού πάλι το στάδιο θα είναι παγωμένο. Το χειμώνα θα περάσουμε και πάλι δύσκολα αφού η θέρμανση δεν ανάβει ποτέ. Το καλοκαίρι είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση αφού μπορούμε να κάνουμε μία φυσιολογική προπόνηση. Επίσης το ποδηλατοδρόμιο τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό. Όπως καταλαβαίνεις όλα αυτά είναι εμπόδια.

Παρ' όλα αυτά έρχονται τα αποτελέσματα και οι διακρίσεις. Άμα τα είχαμε όλα αυτά που σου περιέγραψα παραπάνω σίγουρα θα υπήρχαν περισσότεροι αθλητές, θα υπήρχαν περισσότερα μετάλλια και θα είχαμε μία πιο ανταγωνιστική ομάδα όπως είχαμε παλιά. Παλιότερα, υπήρχαν ομάδες που δεν είχαν τίποτα, ενώ εμείς είχαμε 5-6 αθλητές, προπονητές, μηχανικούς και μασέρ. Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί".

Χωρίς τους χορηγούς θα είχα σταματήσει

Αν μετά από όλα αυτά αναρωτιέστε πως ένας αθλητής μπορεί και συνεχίζει τις προσπάθειες του και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία η απάντηση έρχεται αφοπλιστικά από τον 29χρονο πρωταθλητή της ποδηλασίας: "Αν δεν ήταν οι χορηγοί μου θα είχα σταματήσει. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν θα μπορούσα καν να τρέξω στους αγώνες, οπότε δεν θα ήταν δυνατό να διεκδικήσω και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Έτσι, όπως είναι το νέο σύστημα πρόκρισης, αν δεν πηγαίνεις σε αγώνες δεν μπορείς καν να αγωνιστείς σε παγκόσμια πρωταθλήματα, παγκόσμια κύπελλα και φυσικά γίνεται αδύνατο να πάρεις πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε ουσιαστικά θα είχαμε το δικαίωμα να τρέξουμε μόνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και δεν κάνω ποδήλατο για ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα... Για αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τους δύο μεγάλους μου χορηγούς τη Stoiximan και την Euroins, καθώς και την Progame την εταιρεία που με εκπροσωπεί ως αθλητή και είναι πάντα δίπλα μου σ' όλες τις δύσκολες στιγμές".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ