ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βέλιτς: "Η ένταση μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για την Ελλάδα"

Βέλιτς: "Η ένταση μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για την Ελλάδα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς σκιαγράφησε το προφίλ της Εθνικής του Μίχαελ Σκίμπε, μίλησε για τον αγώνα με την Βοσνία στη Ζένιτσα (9/6), στάθηκε στους παίκτες-κλειδιά της γαλανόλευκης και στο πώς θα μπορέσει να αποσπάσει καλό αποτέλεσμα. Φοβάται ένταση λόγω των γεγονότων του πρώτου γύρου στο Φάληρο; Αναλυτικά η συνέντευξή του στο Sport24.gr.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαράγεβο, έχει περάσει τη μισή ζωή του στην χώρα μας και ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου είναι από τους πλέον αρμόδιους για να μιλήσουν για την επικείμενη μάχη ανάμεσα στην Βοσνία και την Ελλάδα στη Ζένιτσα (9/6, 21:45) για την 6η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης της γαλανόλευκης με τους Βόσνιους εκτός έδρας, σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά στον δρόμο για τα τελικά του Μουντιάλ. Οι δυο ομάδες δεν έχουν κρύψει τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, θέλουν να περάσουν είτε ως πρώτες είτε μέσω μπαράζ (δεύτερη θέση), επομένως το παιχνίδι αυτό είναι κομβικό.

Η Εθνική προέρχεται από την ισοπαλία 1-1 στις Βρυξέλλες με το Βέλγιο, έδειξε το μέταλλο και τις δυνατότητές της κόντρα στον πλέον δύσκολο αντίπαλο των προκριματικών και πηγαίνει με αυτοπεποίθηση στο "Bilino Polje Stadium" για να διατηρήσει το αήττητό της και να κάνει άλμα στη μάχη για την κατάληψη μιας εκ των δυο πρώτων θέσεων στον όμιλο.

Ο Βέλιτς, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε από την FK Sarajevo και μετέπειτα από το 1988 ως το 1992 αγωνίστηκε στην Željezničar Sarajevo, ήρθε στην χώρα μας για τον ΟΦΗ (1992-95) και την Καστοριά (1995-96), ενώ ήταν μεταξύ άλλων βοηθός προπονητή στην ΑΕΚ (2001-02 και 2004-05) και στον Παναθηναϊκό (2002-03), πρώτος προπονητής για λίγο στο "τριφύλλι" το 2006 και μετά τεχνικός διευθυντής (2007-09). Επίσης, θήτευσε στον πάγκο του Λεβαδειακού (2012-13), της Επισκοπής (2014-15) και του Εργοτέλη (2015-16).

Βέλιτς: "Η ένταση μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για την Ελλάδα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 52χρονος μίλησε για την Εθνική του Γερμανού ομοσπονδιακού μας εκλέκτορα, για το πώς θα μπορέσει να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα στη Ζένιτσα, για το αν φοβάται ασχήμιες στις εξέδρες μετά τα όσα συνέβησαν στο ματς του πρώτου γύρου, για το επίπεδο του βοσνιακού ποδοσφαίρου, για τους παίκτες-κλειδιά της γαλανόλευκης και για τη μάχη της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018.

Η Εθνική έχει ανακτήσει την πνευματική της συνοχή

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την γαλανόλευκη στα χέρια του Μίχαελ Σκίμπε σε σχέση μάλιστα με τα τελευταία προκριματικά του EURO , ανέφερε πως "η Εθνική έχει ανακτήσει την πνευματική της συνοχή. Μέσα και γύρω από την ομάδα υπάρχει αυτή η συνοχή και είναι πολύ σημαντικό. Ακολούθησαν και θετικά αποτέλεσμα και αυτό έδωσε ώθηση, διότι προερχόταν από μια κακή προκριματική φάση και χρειάζονται τα καλά αποτελέσματα.

Βλέπουμε ότι η Εθνική είναι μια ομάδα που παίζει περισσότερο για το αποτέλεσμα και λιγότερο για το πώς θα το πάρει. Μέχρι στιγμής, τα καταφέρνει μια χαρά. Σε κάποια ματς αυτό ήταν αυτοσκοπός και όλοι φαίνεται να είναι αφοσιωμένοι στο αποτέλεσμα. Ο Σκίμπε έχει καταλάβει το πνεύμα του Έλληνα ποδοσφαιριστή και αυτό είναι στα θετικά της παρουσίας του".

Στο Καραϊσκάκη η Βοσνία επικράτησε κατά κράτος

Για το πώς θα μπορέσει η "γαλανόλευκη" να φύγει με καλό αποτέλεσμα από την Ζένιτσα, ανέφερε στο Sport24.gr: "Πρέπει να πούμε πως είναι ένα διαφορετικό ματς σε σχέση με αυτό του πρώτου γύρου. Στο Καραϊσκάκη η Βοσνία επικράτησε κατά κράτος, ήταν πολύ καλή και θεωρώ πως θα έπρεπε να νικήσει. Ήταν πολύ σημαντικό το γκολ του Τζαβέλλα. Το παιχνίδι στην Βοσνία διαφέρει στην προσέγγιση. Οι Βόσνιοι θα το προσεγγίσουν το ίδιο. Θα παίξουν επιθετικά, με το ταλέντο τους, θα έχουν την κατοχή.

Η Εθνική Ελλάδας στο Καραϊσκάκη δεν μπορούσε να παίξει σφιχτά αμυντικά. Εδώ εγκλωβίστηκε σε κάτι ενδιάμεσο, έδωσε χώρους στη Βοσνία και της επέτρεψε να δημιουργήσει ευκαιρίες, ενώ εκεί μπορεί να παίξει αμυντικά. Πιστεύω ότι θα περιορίσει τους χώρους, θα έχει κοντά τις γραμμές, θα μικρύνει τις αποστάσεις των παικτών της και αυτό θα δυσκολέψει την Βοσνία. Σε τέτοια ματς, όπως έδειξε και στο Βέλγιο, μπορεί να πάρει αποτέλεσμα.

Αν μάλιστα καταφέρει να προηγηθεί στο σκορ με κάποιο στημένο ή άλλο τρόπο, μετά τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους Βόσνιους. Θεωρητικά είναι φαβορί, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν την Ελλάδα και τον τρόπο παιχνιδιού της".

Η ένταση στο γήπεδο μπορεί να γυρίσει σε πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Στον πρώτο γύρο υπήρξε ένταση στο Φάληρο ανάμεσα στους παίκτες, σημαίες και αναφορά στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα από μερίδα ανεγκέφαλων οπαδών, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις εμπρηστικές για... κόλαση στο ματς στη Ζένιτσα. Πολλοί φοβούνται για το τι θα αντιμετωπίσουν οι διεθνείς μας και ο Γιάσμινκο Βέλιτς ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο, τονίζοντας:

"Είναι σημαντικός παράγοντας ο κόσμος, δεν χωράει αμφιβολία. Η Εθνική Ελλάδας θα πρέπει όμως να είναι προσηλωμένη στον στόχο της, να μην επηρεαστεί από το τι γίνεται στις εξέδρες και από τυχόν τριβές και εντάσεις μέσα στο γήπεδο. Θέλει συγκέντρωση και ψυχραιμία. Ως προς αυτό το κομμάτι, με την πάροδο του χρόνου μέσα στο ματς, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και να αποπροσανατολίσει την Βοσνία. Με μια αντιμετώπιση σωστή από τους Έλληνες παίκτες, αυτό μπορεί να γυρίσει σε πλεονέκτημα.

Βέλιτς: "Η ένταση μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για την Ελλάδα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν αποκλείω να υπάρξει ένταση, αν και πιστεύω ότι το παιχνίδι το πρώτο ανήκει στο παρελθόν. Οι παίκτες γνωρίζονται μεταξύ τους, κάποιοι είναι και συμπαίκτες, έχει περάσει και καιρός, επομένως θέλω να πιστεύω και περιμένω να έχει εξανεμιστεί η ένταση στις εξέδρες. Επαναλαμβάνω όμως, ότι αν η Εθνική το αντιμετωπίσει σωστά, μπορεί να αγχωθούν οι Βόσνιοι, να υπάρξει γκρίνια από τον κόσμο και να αποκτήσει το πλεονέκτημα η Ελλάδα".

Η Βοσνία δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε

Ο ίδιος έχει πει και στο παρελθόν ότι η εθνική Βοσνίας έχει μείνει στάσιμη και ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόοδος. Επιμένει σε αυτή την άποψη; "Πιστεύω ότι κάθε χώρα έχει ταλέντα και στις βαλκανικές χώρες υπάρχουν πολλά ταλέντα. Έτσι συμβαίνει και στην Βοσνία. Μάλιστα, έχει γίνει και μια εν μέρει ανανέωση στην εθνική.

Όμως, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Βοσνία δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε, αν και έχει παίκτες σε καλή ηλικία που παίζουν σε κορυφαία πρωταθλήματα. Έχει μόνο μια πρόκριση στο τελευταίο Μουντιάλ. Στην Αθήνα, μου άρεσε βέβαια και ήταν από τα καλά παιχνίδια της, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη που λένε και εδώ".

Κορυφαίου επιπέδου αμυντικοί οι Παπασταθόπουλος, Μανωλάς

Για τους παίκτες-κλειδιά της Εθνικής μας ομάδας, ο Γιάσμινκο Βέλιτς στάθηκε στους κεντρικούς αμυντικούς, Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Κώστα Μανωλά "που είναι κορυφαίου επιπέδου αμυντικοί" και στον Ανδρέα Σάμαρη μπροστά τους (δεν παίζει λόγω τιμωρίας στη Βοσνία). Μεταξύ άλλων, είπε πως "η αμυντική λειτουργία της Εθνικής είναι το όπλο της, έχει διάθεση και συνοχή να παίξει πίσω από την μπάλα, ενώ μπροστά ο Μήτρογλου είναι σε καλό φεγγάρι και δεν θέλει πολλές φάσεις για να σκοράρει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα που κάνει λίγες φάσεις σε κάθε παιχνίδι.

Όσο για τον Φορτούνη, σαφώς και είναι πολύ καλός στη μεταφορά της μπάλας, αλλά έχει χαθεί λίγο στα τελευταία παιχνίδια. Ίσως δεν τον βολεύει το στυλ ποδοσφαίρου της Εθνικής για να μπορέσει να φανεί, όμως είναι πολύ καλός στο να κουβαλήσει την μπάλα και την κυκλοφορήσει σωστά".

Απομυθοποίησα το Βέλγιο και τη φήμη της αχτύπητης ομάδας στο ματς με την Ελλάδα

Τέλος, για το αν βλέπει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί το Βέλγιο, συμφωνεί μεν, αλλά το έχει απομυθοποιήσει. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως "το Βέλγιο παραμένει φαβορί, αλλά το απομυθοποίησα στο ματς με την Ελλάδα και διέψευσε την φήμη της αχτύπητης ομάδας. Βέβαια, θα πάρει μια από τις δυο πρώτες θέσεις και για την δεύτερη είναι πολύ σημαντικό το Βοσνία - Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να φύγει αήττητη από την Ζένιτσα".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ