ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τσίκινης: "Προσοχή, ο Μπορμπαλάν έχει διακόψει ματς για ένα βεγγαλικό"

Referee Fernandez Borbalan gestures during the Champions League group D soccer match between FC Bayern Munich and Manchester City, in Munich, southern Germany, Tuesday, Dec. 10, 2013. (AP Photo/Matthias Schrader)
Referee Fernandez Borbalan gestures during the Champions League group D soccer match between FC Bayern Munich and Manchester City, in Munich, southern Germany, Tuesday, Dec. 10, 2013. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Ο Ηρακλής Τσίκινης σχολιάζει στο Sport24.gr το προφίλ του Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν και τα χαρακτηριστικά του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις δυο ομάδες και χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση του Βίτορ Μέλο Περέιρα.

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή του Βίτορ Μέλο Περέιρα να ορίσει τον Ισπανό, Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ το Σάββατο (12/5, 20:30) στο ΟΑΚΑ. Ο 45χρονος ρέφερι σταματάει την καριέρα του και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κρεμάσει τη σφυρίχτρα μετά τη μάχη των δυο "Δικεφάλων".

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον παλαίμαχο διεθνή διαιτητή, Ηρακλή Τσίκινη, προκειμένου να σχολιάσει την επιλογή του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, να αναλύσει τα χαρακτηριστικά του Ισπανού διαιτητή και να επιστήσει την προσοχή στις δυο ομάδες, διότι ο Μπορμπαλάν έχει διακόψει ματς για ρίψη ενός βεγγαλικού.

Ο ίδιος θεωρεί λάθος το μη ορισμό Έλληνα διαιτητή από την ΚΕΔ για τον τελικό του Κυπέλλου, ενώ έχει τις ενστάσεις του για την επιλογή του Νίκου Ιωσηφόγλου ως παρατηρητή του τελικού.

Ιδιαίτερος και κυκλοθυμικός ρέφερι ο Μπορμπαλάν

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά του Ισπανού ρέφερι, ανέφερε πως "ο Μπορμπαλάν είναι ένας ιδιαίτερος διαιτητής. Στα θετικά του είναι σίγουρα η εμπειρία του, διότι βρίσκεται πολλά χρόνια στην Elite, έχοντας διαιτητεύσει 14 χρόνια στην Ισπανία και επίσης σε μεγάλες διοργανώσεις. Από την άλλη, πέρα από ιδιαίτερος, είναι και κυκλοθυμικός διαιτητής. Πολλές φορές έχει στρέψει εναντίον του τα φώτα της δημοσιότητας με ενέργειες και αποφάσεις του. Έρχεται και το τέλος της πορείας του, πιστεύω ότι κλείνει την καριέρα του με αυτό το ματς.

Σίγουρα έχει το προφίλ γι' αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν ξέρω αν είναι ψυχολογικά έτοιμος για ένα τέτοιο ματς. Δεν ξέρω αν έχει ψυχολογήσει τις ομάδες και τους παίκτες. Είναι ένα ιδιαίτερο ματς εσωτερικής διοργάνωσης και είναι αρκετά διαφορετικό από ένα οποιοδήποτε διεθνές παιχνίδι που έχει διευθύνει. Αλλιώς, έχει την δυνατότητα να πάει καλά".

Συνεχίζοντας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις δυο ομάδες, λέγοντας ότι "ως διαιτητής, είναι αυστηρός, εύκολος στην κάρτα και λειτουργεί παρορμητικά πολλές φορές. Ειδικά στα θέματα βίας έχει αποδείξει ότι είναι άκρως αυστηρός. Να το έχουν καλά στο μυαλό τους, να προσέχουν οι ομάδες. Έχει διακόψει ματς για ένα βεγγαλικό. Έχει μάθει να λειτουργεί διαφορετικά από εμάς. Τελειώνει την καριέρα του και δεν ξέρω αν αυτό θα τον επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Ελπίζω μετά το ματς να μην ασχοληθούμε με την διαιτησία".

Λάθος η απόφαση της ΚΕΔ και είμαι εναντίον

Ο κ. Τσίκινης εναντιώνεται στην επιλογή του Βίτορ Μέλο Περέιρα, διότι έτσι ανοίγει ο ασκός του αιόλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί πως είναι δυσφημιστικό να μπαίνει τέταρτος ο Τάσος Σιδηρόπουλος.

"Είναι λάθος η απόφαση της ΚΕΔ και είμαι εναντίον. Μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω αυτή η απόφαση. Εμείς είχαμε συνηθίσει να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες που είχαν ανάγκη ξένο διαιτητή. Είναι τραγικό και απαξιωτικό να μην μπορούμε να βρούμε έναν διαιτητή σε έναν τελικό που πρέπει να είναι γιορτή. Το πιο σοβαρό απ' όλα είναι ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου να έχουμε και άλλους ορισμούς ξένων διαιτητών στα ματς του πρωταθλήματος.

Αυτή η απόφαση έχει να κάνει με πολλά. Μειώνει τους Έλληνες διαιτητές και στα μάτια των φιλάθλων. Πώς θα σταθούν μετά στα δύσκολα ματς που θα τους ορίζουν; Οι παράγοντες θα ζητούν πλέον ξένους διαιτητές. Είναι μεγάλο λάθος. Ο κ. Περέιρα που αμείβεται αδρά, να πληρώσει και τους Έλληνες διαιτητές που είναι απλήρωτοι σε όλο τον δεύτερο γύρο. Επίσης, είναι δυσφημιστικό να μπαίνει τέταρτος ο Σιδηρόπουλος, ο κατά τεκμήριο καλύτερος Έλληνας διαιτητής", τόνισε χαρακτηριστικά στο Sport24.gr.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως "σίγουρα υπάρχει προκατάληψη, όμως ήταν ευκαιρία να μπει ένας διαιτητής καλός και να σταματήσει η καραμέλα για τους Έλληνες διαιτητές. Είναι γιορτή ο τελικός του Κυπέλλου, δεν κρίνεται ένα πρωτάθλημα".

Ξεφτιλίζεται ο ρόλος του παρατηρητή, που είναι σημαντικός

Όταν, δε, ρωτήθηκε για τον παρατηρητή και το γεγονός πως θα κρίνει έναν ξένο διαιτητή που σταματά την καριέρα του, ήταν ξεκάθαρος: "Ξεφτιλίζεται ο ρόλος του παρατηρητή, που είναι σημαντικός. Με όλο τον σεβασμό στον κ. Ιωσηφόγλου που ήταν εξαιρετικός ως διαιτητής, δεν υπήρξε διεθνής, δεν έχει την αίγλη και μπήκε σαν γλάστρα στον τελικό. Δεν θα ελεγχθεί ο διαιτητής. Είναι ζητούμενο αυτό και αυτόματα το μυαλό πάει στο αρνητικό. Αυτός που θα τον βαθμολογήσει, δεν έχει ουσία, δεν θα έχει αντίκρισμα η βαθμολογία του. Αυτό είναι μια βασική λεπτομέρεια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!
"Σεμινάριο" στον ΠΑΟΚ για Μπορμπαλάν
TEΛΟΣ: Το 58,5% θέλει Μπορμπαλάν στον τελικό Κυπέλλου!
Τα πέντε ματς του Μπορμπαλάν με ελληνικές ομάδες
Τόσα θα πάρουν ο Μπορμπαλάν και οι βοηθοί του
Νόμιμη η παρουσία του Μπορμπαλάν στον τελικό
Οι δύο "μαύρες" βραδιές του Μπορμπαλάν
"Κρεμάει" τη σφυρίχτρα ο Μπορμπαλάν
Χωρίς νίκη ο Χιμένεθ με Μπορμπαλάν
Μπορμπαλάν: Ο "σκληρός" που απέβαλε Μόντριτς, Σιμεόνε και ήταν μπροστά στο επεισόδιο Μουρίνιο - Βιλανόβα
TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ