ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τόλντο: "Πατέρας, πιο δύσκολο από τερματοφύλακας"

Τόλντο: "Πατέρας, πιο δύσκολο από τερματοφύλακας"
Τόλντο

Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που ανέδειξε η Ιταλία, ο Φραντσέσκο Τόλντο, άνοιξε την καρδιά του στο Sport24.gr. Οι στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ, οι επιθετικοί που τον δυσκόλεψαν, αλλά και η νέα του ζωή. (PHOTOS, VIDEOS).

Φραντσέσκο Τόλντο. Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της γενιάς του, παγκοσμίως. Μια μεγάλη προσωπικότητα του ιταλικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δύο Κύπελλα Ιταλίας με τη Φιορεντίνα και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Πέντε πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα Ιταλίας, τρία Σούπερ Καπ και ένα Champions League με την Ίντερ. Δευτεραθλητής Ευρώπης με την Εθνική του ομάδα, πρωταθλητής Ευρώπης με την Κ21 της "σκουάντρα ατζούρα".

Καλύτερος γκολκίπερ της Serie A (2000), μέλος της καλύτερης ενδεκάδας στο Euro 2000, μέλος του Hall of Fame της Φιορεντίνα. Από το 1993 μέχρι το 2001 στους "βιόλα" και από το 2001 μέχρι το 2010, όταν αποσύρθηκε, στην Ίντερ. Νωρίτερα, μικρός ακόμα σε ηλικία, σε Μίλαν και Ελλάς Βερόνα, στις οποίες δεν αγωνίστηκε. Το 1991-1992 στην Τρέντο και το 1992-1993 στη Ραβένα. Την επομένη θα ακολουθούσε η καθιέρωση.

Ο 45χρονος πια Τόλντο, με τις 28 συμμετοχές στην Εθνική Ιταλίας, άνοιξε την καρδιά του στο Sport24.gr. Συμμετείχε με την Inter Forever στο φιλανθρωπικού σκοπό φιλικό με τους Legends 2004 στο Ηράκλειο και μας μίλησε για τη νέα του ζωή, αφού εγκατέλειψε τη δράση. Αναφέρθηκε στις στιγμές που βίωσε τον καιρό που αγωνιζόταν, κατονομάζει τους επιθετικούς που τον δυσκόλεψαν περισσότερο και εξηγεί γιατί η "σκουάντρα ατζούρα" έχασε τον τελικό του Euro 2000 από τη Γαλλία.

Ακόμη, η "μεγάλη" των Ιταλών σχολή τερματοφυλάκων, αλλά και το πώς γεννήθηκε η ιδέα του φιλικού που έγινε στο Παγκρήτιο, το οποίο μαγνήτισε το ενδιαφέρον.

Ã˶¼° °¶º-¹ÁÆ¶Ä uefa aek-inter
Ã˶¼° °¶º-¹ÁÆ¶Ä uefa aek-inter AE¶¼° °¶º-¹AƶA UEFA AEK-INTER

Ο Φραντσέσκο Τόλντο με τον Χρήστο Μαλαδένη στις 28/02/2002, σε παιχνίδι της Ίντερ με την ΑΕΚ για το UEFA.

-Γνωρίζεις πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του φιλικού;

"Είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάμε από τον σεβασμό προς τον φίλαθλο και τον εαυτό μας. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα που είχαμε με τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος ερχόταν και έπαιρνε μέρος στα δικά μας φιλικά και event. Είδε πόσο ευχάριστο ήταν το κλίμα και πόσο καλά περνούσαμε. Τότε μου είχε πει ότι θέλει να κάνει το ίδιο με τους θρύλους τους δικούς του, του 2004. Οργανωτικά αυτό, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πρέπει να κανονίσεις τα ταξίδια όλων των ποδοσφαιριστών, που έρχονται από το εξωτερικό. Πολλοί έρχονται από διαφορετική χώρα, είναι δύσκολο να το φτιάξουμε όλο αυτό. Μας παίρνει αρκετό χρόνο. Ήταν δύσκολο να βρούμε και ένα μέρος να κάνουμε το ματς, να έχει αποτέλεσμα και απήχηση, να έρθει ο κόσμος να μας δει. Εμείς φυσικά δεν είμαστε όπως παλιά, ρισκάρουμε να κάνουμε άσχημες... φιγούρες στο γήπεδο, γιατί το μυαλό θέλει, αλλά όχι το σώμα. Είναι ένας τρόπος όμως για να δείξουμε σεβασμό στον κόσμο, ύστερα από όσα πετύχαμε στην καριέρα μας".

- Πώς είναι η νέα σου ζωή, μετά την αποχώρησή σου από τη δράση;

"Όταν αγωνιζόμασταν, κάναμε μια ζωή μακριά από την πραγματικότητα. Τώρα επιστρέψαμε σε αυτή, αν και αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική μου περίπτωση, γιατί ακόμη και όταν έπαιζα, ήξερα ποια είναι η πραγματικότητα. Ήμουν με τα πόδια πολύ καλά τοποθετημένα στο έδαφος.

Τώρα κάνω μια από τις πιο δύσκολες δουλειές, αυτή του πατέρα, του οικογενειάρχη. Προσπαθώ να μεταφέρω στην οικογένειά μου τις αξίες που χρειάζονται. Αυτό είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα. Είναι στις πρώτες μου προτεραιότητες".

Inter Milan goalkeeper Francesco Toldo celebrates  after winning the Italy's Cup soccer match final between Inter Milan and Roma at the San Siro stadium in Milan,  Italy, Wednesday, June 15, 2005. (AP Photo/Antonio Calanni)
Inter Milan goalkeeper Francesco Toldo celebrates after winning the Italy's Cup soccer match final between Inter Milan and Roma at the San Siro stadium in Milan, Italy, Wednesday, June 15, 2005. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Στις 15 Ιουνίου 2005, ο Φραντσέσκο Τόλντο πανηγυρίζει με την Ίντερ την κατάκτηση του Κόπα Ιταλία στο Σαν Σίρο (ο τελικός ήταν με τη Ρόμα).

-Ύστερα από μια τόσο σπουδαία καριέρα, ποια είναι η στιγμή που σου είναι χαραγμένη στο μυαλό;

"Ο ρόλος του τερματοφύλακα είναι διαφορετικός και πρέπει να έχεις αυτοσυγκέντρωση και προσοχή, περισότερο από τις άλλες θέσεις, αφού δεν μπορείς να κάνεις έντεκα παιχνίδια καλά και δύο κακά, γιατί θα σε τελειώσουν. Η κριτική στην Ιταλία είναι πολύ σκληρή. Πρέπει να κάνεις 30 παιχνίδια, στα οποία πρέπει να είσαι σταθερός.

Θυμάμαι πολλά παιχνίδια. Όπως για παράδειγμα το Ιταλία - Ολλανδία, στο Euro 2000. Τα παιχνίδια με τη Βαλένθια, με την Άρσεναλ. Παίρνω ένα συγκεκριμένο κομμάτι της καριέρας μου, από τα 25 μέχρι τα 33. Θεωρώ ότι και με την Εθνική ομάδα και με την Φιορεντίνα και την Ίντερ, έπαιξα πάρα πολύ καλά, είχα σταθερότητα. Υπήρξαν πολλές στιγμές που θυμάμαι".

-Αξέχαστο το Euro 2000. Είχες πραγματοποιήσει απίθανες εμφανίσεις, αλλά στον τελικό η Εθνική Ιταλίας ηττήθηκε από τους Γάλλους; Τι θυμάσαι από εκείνη τη διοργάνωση;

"Αυτό που δεν ξεχνώ ποτέ είναι το γήπεδο στο Ιταλία - Ολλανδία. Τα 3/4 πορτοκαλί, στα χρώματα των Ολλανδών και είχε ένα μικρό κομμάτι της δικής μου Εθνικής ομάδας. Δεν μπορώ να το ξεχάσω με τίποτα. Θυμάμαι φυσικά αυτό το παιχνίδι, διότι ήταν το καλύτερο που κάναμε. Ήταν έντονες οι συγκινήσεις. Ένα τουρνουά με ωραίες στιγμές.

Italy soccer team goal keeper Francesco Toldo celebrates after making a save during the penalty shoot out following the semi final game of the European soccer Championships, on June 29, 2000 in Amsterdam. Italy defeated the Netherlands 3-1 on penalties to reach the final. (Ap Photo/Carlo Fumagalli)
Italy soccer team goal keeper Francesco Toldo celebrates after making a save during the penalty shoot out following the semi final game of the European soccer Championships, on June 29, 2000 in Amsterdam. Italy defeated the Netherlands 3-1 on penalties to reach the final. (Ap Photo/Carlo Fumagalli) AP

Στις 29 Ιουλίου 2000, στο Άμστερνταμ, ο Τόλντο πανηγυρίζει την απόκρουση πέναλτι απέναντι στους Ολανδούς, στο Euro.

Ήταν μια Εθνική που προερχόταν από ένα κακό Μουντιάλ. Μπορεί να είχαμε κάποια όρια σαν ομάδα, αλλά φτάσαμε στον τελικό ανεβάζοντας την απόδοσή μας συνεχώς. Εκεί ωρίμασαν παίκτες όπως ο Τότι, ο Ντελ Πιέρο, ο Νέστα, ο Καναβάρο και στη συνέχεια έκαναν μεγάλη καριέρα. Στον τελικό πληρώσαμε τη φυσική μας κατάσταση. Τα είχαμε δώσει όλα με την Ολλανδία, μείναμε από δυνάμεις και δεν πήραμε τον τίτλο στον τελικό με τη Γαλλία".

- Που εκτιμάς ότι οφείλεται το γεγονός ότι βγάζει τόσο "μεγάλους" τερματοφύλακες η Ιταλία;

"Τα στοιχεία αυτά ξεκινούν από το γεγονός ότι οι μεγάλες ομάδες, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, είχαν πάντα σπουδαίους προπονητές, που έκαναν καριέρα πέρα των δέκα χρόνων. Αυτή είναι μια βάση για τα μικρά παιδιά. Υπήρχε ανταγωνισμός στις μικρές ηλικίες.

Υπάρχει επίσης τρομερή σχολή προπονητών τερματοφυλάκων, από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, όπως ο Λουτσιάνο Καστελίνι. Αυτός είναι ένα παράδειγμα. Μπορεί να σου πάρει ένα παιδί 13-14 ετών και να το κάνει να παίξει στην πρώτη κατηγορία".

Roma's Gabriel Batistuta of Argentina tries to stop a fight between Fiorentina's goalie Francesco Toldo, left, and Roma's Jonathan Zebina of France, third from right, during the Italian League soccer match between Fiorentina and Roma at Florence's Artemio Franchi stadium, central Italy, Monday, April 9, 2001. (AP Photo/Domenico Stinellis)
Roma's Gabriel Batistuta of Argentina tries to stop a fight between Fiorentina's goalie Francesco Toldo, left, and Roma's Jonathan Zebina of France, third from right, during the Italian League soccer match between Fiorentina and Roma at Florence's Artemio Franchi stadium, central Italy, Monday, April 9, 2001. (AP Photo/Domenico Stinellis) AP

Στις 9 Απριλίου 2001, ο Μπατιστούτα προσπαθεί να χωρίσει Τόλντο και Ζεμπινά, σε αγώνα Φιορεντίνα - Ρόμα στο Αρτέμιο Φράνκι.

- Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος επιθετικός που αντιμετώπισες στην καριέρα σου;

"Τζανλούκα Βιάλι, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Τότι, Μπατιστούτα, Ιμπραχίμοβιτς, Μοντέλα. Από το 1995 μέχρι το 2010 αυτή ήταν η γενιά μου. Αυτούς ξεχώρισα όλα αυτά τα χρόνια".

* Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο του "Sport24 Radio 103,3", Αντρέα Παλομπαρίνι, για την πολύτιμη βοήθεια στη συνέντευξη.

Photo credits: (Ap Photo/Carlo Fumagalli), (AP Photo/Domenico Stinellis), (Eurokinissi)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ